Järgmise aasta jalgpalli MM võib halvemal juhul Brasiilias ära jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia rahutused on ületanud kriitilise piiri
Brasiilia rahutused on ületanud kriitilise piiri Foto: SCANPIX

Konföderatsioonide karikaturniiri ajal puhkenud suured rahutused Brasiilias on rahvusvahelises meedias tekitanud kõlakad, et kui riik ei suuda mässajatega hakkama saada, võidakse neilt järgmise aasta jalgpalli maailmameistrivõitlused käest võtta.

Nädalapäevad tagasi alanud rahutused hõlmas alguses mõnituhat inimest, kuid nüüdseks on mässajate arv kasvanud miljonini ning protestijad on vallutanud praktiliselt kogu riigi suuremad linnad. Meeleavaldajad protesteerivad põhiliselt jalgpalli MMi vastu: polda rahul, et riigis, kus miljonid kannatavad nälga, ehitatakse uusi hirmkalleid jalgpallistaadioneid. Nagu rahutuste puhul tavaks, on suur osa massist aga lihtsalt pätid, kes tekkinud kaost kurjadel kavatsustel ära kasutavad.

Kuigi seni on Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) kinnitanud, et Konföderatsioonide karikaturniir jätkub kindlasti, võivad jalgpallijuhid meelt muuta, kui niigi suur protestilaine veelgi kasvab. Kui jalgpalli MMi peaproov aga tõepoolest nurjub, kerkib tugevalt päevakorda küsimus, kas Brasiilias üldse tuleks jalgpalli MMi korraldada. Tõenäoliselt maailmameistrivõistlused siiski ära ei jääks ning viidaks läbi mõnes teises riigis, kes nii suure sündmuse korraldamisega hakkama saaks.

Itaalia jalgpallikoondise peatreener Cesare Prandelli kinnitas, et tema juhendatav meeskond ei kavatse kabuhirmus kodumaale sõita, kuid samas märkis ta, et olukord on murettekitav.

«Kõik meeleavaldused, milles loodetakse riigi paranemisele, on teretulnud, kui nad on rahulikud. Kui aga need muutuvad vägivaldseteks ja massid kasvavad nii suureks, et protestilainet on raske ohjeldada, on see murettekitav,» ütles Prandelli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles