Tamla: «Kanepi on proff. Teda on lihtne treenida.»

Jaan Martinson
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märten Tamla ja Kaia Kanepi
Märten Tamla ja Kaia Kanepi Foto: Andres Haabu

Üks Eesti spordi viimase aja olulisemaid küsimusi – kas Kaia Kanepi ja treener Märten Tamla edukalt alanud koostöö jätkub? – sai positiivse vastuse. Jätkub! Tamla kiitis Kanepit kui õpilast, keda on lihtne treenida. Kanepi kiitis Tamlat kui treenerit, kes tunneb tööd ega tõmble mängu ajal närviliselt tribüünil.

Enam kui aasta tagasi läksid Kanepi ja tema endise juhendaja Silver Karjuse teed lahku. Sealtmaalt pidi Eesti esitennisist treenerita läbi ajama, mis pole just jätkusuutlik tee. Lahendus saabus läinud aasta oktoobris, kui Kanepi palus appi Tamla, kuuldes, et too Anett Kontaveidi treenerina ei jätka.

«Kaia helistas ja küsis, kas oleksin huvitatud temaga töötama,» meenutas Tamla. «Olin aus ja vastasin: muidugi! Leppisime kokku, et kui Kaia on jalalõikusest paranenud, räägime edasi. Seega oli mul kolm ja pool kuud mõtlemisaega. Korjasin kokku 40–50 Kaia mänguvideot, vaatasin neid, analüüsisin, uurisin, mida annaks parandada, kuidas treeninguid läbi viia.»

Koostöö algust võib pidada edukaks: Kanepi võitis pikalt vigastuspausilt naastes Brüsseli turniiri, jõudis Wimbledonis veerandfinaali ja tõuseb järgmisel nädalal maailma edetabelis 24. kohale. Siit vahepeatusest tuleb hakata ülespoole rühkima, eesmärk – nagu tenniseliidu president Enn Pant selle sõnastas – on jõuda kaheksa parima sekka. Vähemalt. Tamla ei vasta küsimusele, kus on Kanepi lagi, kuid tõdeb, et niikaua kui Serena Williams tennist mängib, on väga raske esinumbriks tõusta.

Tamla tunnistas, et Kanepit on lihtne treenida, lihtsam kui noori: «Ta on proff. Mida ütlen, seda teeb. Ta on valmis proovima kõike, mis võiks edu tuua. Olen Kaiat mugavustsoonistki välja viinud. Probleemideta.»

Üritad sa Kanepit ka vaimselt mänguks ette valmistada? On teil ühine rutiin juba välja kujunenud?

Mugandame veel teatud asju, aga mõni traditsioon on paigas. Alustame valmistumist 45 minutit enne mängu, mitte varem, sest leiame, et see põletaks tennisisti läbi. Arutame taktikat – teinekord on oluline vastase, teinekord Kaia enda tegutsemine. Tähtis on Kaiale sisendada: mingu ja nautigu mängu.

Kas kaotaja Kanepi on väga erinev võitja Kanepist?

Mitte väga. Kohe pärast kaotust on tal mõistagi kehv tuju, aga õhtusöögiks oleme kõik maha rahunenud. Kaia on veteran, saab aru, et lõppegu mäng kuidas tahes, maailm sellest ei muutu. Peagi algab uus turniir ja uued mängud.

Õhtusöögi ajal räägite tennisevälist juttu?

Üritame rääkida, aga kuna tennis on meie elu, siis see väga ei õnnestu. Pool jutust puudutab tennist, aga mitte Kaia mängu.

Mille kallal te praegu töötate?

Pisut iga elemendi kallal. Tegelikult on asi väikestes taktikalistes, tehnilistes ja psühholoogilistes detailides kinni. Kaia serv on kindlamaks läinud, aga kindluse nimel on kõvasti tööd tehtud. Pole suurt vahet, kas sa servid viis või seitse ässa, küll aga on suur vahe, kas esimestest servidest õnnestub 75 või 45 protsenti. Kaia oli Wimbledonis ka palju agressiivsem.

Mida sinu treenerifilosoofia ütleb? Kas sportlase tugevaid külgi tuleb võimendada ja nõrkusi kontrolli all hoida või nõrkusi järele aidata tugevate külgede arvelt?

Dilemma tõesti. Williams, näe, üritas Wimbledonis stabiilsemaks saada, mängida nii-öelda protsentide tennist, aga ei jõudnud veerandfinaaligi. Mispeale ütles, et lõpetab protsentidega ning hakkab taas agressiivseks. Eks proovime Kaia tugevaid külgi veelgi tugevamaks teha ja nõrkusi pisut järele aidata.

Kuidas sa saad tribüünil nii rahulikult istuda? Mängid pokkerit, et suudad maski näole manada?

Pokkerit ei mängi, aga sunnin end rahulikuks. Alguses, kui alustasin Kontaveidi treenimist, närveerisin rohkem, aga nüüd ütlen endale: närvitsemine ja tõmblemine tribüünidel teeb mängijale vaid halba.

Kuidas saad rahulik olla, kui Kanepi mängib Angelique Kerberiga ja on kiires lõppmängus 1:5 taga?

Vaat seal polnud midagi põdeda ega muretseda, sest Kaia mängis hästi. Kui hea mänguga pole võimalik vastast alistada, siis järelikult on vastane parem.

Asudes Kanepiga tööle, astusid treenerina järgmisele astmele. Oled ilmselt õnnelik ja rahul?

Tennisistina tahtsin aina võita ja ka treenerina on mul piisavalt ambitsiooni. Kaia on Eesti parim tennisist ja teda treenides olen mõistagi rahul.

Kui palju oled sa nõus oma põhimõtetes järeleandmisi tegema, et saaksid jätkata Kanepi treenimist, kui teie vahel tekib juhtumisi lahkarvamusi?

Sõltub olukorrast. Arvan, et alati on võimalik sportlast kuulates ja oma mõtteid rahulikult avaldades kompromissini jõuda. Kui sportlane teataks, et tuleb vähem treenida, aga mina arvan teisiti, siis siin järeleandmisi ei tee. Välistatud! Kui aga tekiks vaidlus mängutaktika üle, siis annaksin õiguse sportlasele, sest tema näeb platsil asju paremini, tema on see, kes peab pallid tagasi lööma. Kusjuures hiljem saab videost järele vaadata, kummal oli õigus.

Olete videoid vaadanud ja vaielnud?

Oleme, kuid mitte vaielnud.

Kordagi?

Ei ainsamatki! Kaia usaldab treenerit.


Kanepi Tamlast

•    «Ainus, mida ma Märtenilt enne koostöö algust palusin: et ta tribüünidel rahulikult istuks ega närveldaks.»

•    «Oleme omavahel ka punktide peale mänginud, kuid kuna mängud toimusid enne turniire, siis Märten tahtis, et mina võidan.» (Tamla lükkas Kanepi väite ümber: «Kaia võitis mind ise!» Kanepi ütles viimase sõna: «Sain mängudes edu, sest Märten pidi tegutsema nii, nagu mu järgmine vastane.»)

•    «Ükski Märteni trenn pole vastumeelne. Samas ei ole ma pirtsakas, et seda teen, aga toda ei tee. Tõsi, mulle ei meeldi harjutus, kus tuleb jalaga palli üle võrgu lüüa. Mul ei tule see välja, aga üritan.»

•    «Analüüsime üheskoos mänge, ent mitte liiga palju. Räägime vaid olulisest. Olen elu jooksul loenguid piisavalt kuulanud, kuid kasu neist pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles