Ameerika tipptreener: Eesti tennise tulevik on helge

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdede Williamsite endine treener Dave Rineberg kinnitas, et nädala jooksul Eestis viibides on tema silm jäänud peale mitmele noorele, kel võib olla ees suur tulevik.
Õdede Williamsite endine treener Dave Rineberg kinnitas, et nädala jooksul Eestis viibides on tema silm jäänud peale mitmele noorele, kel võib olla ees suur tulevik. Foto: Kenno Soo / Sakala

Eile käis Viljandis USA tennisetreener Dave Rineberg, kes aastate eest aitas esimeste suurte võitudeni nii Serena kui Venus Williamsi.

Ta tegi Viljandi tenniseväljakul kaks näidistreeningut Viljandi ja Tartu noortele mängijatele. Oma sõnul on Rineberg Eestist vaimustuses ja teist sellist paika, kus tennis meeldiks nii suurele osale rahvast, tema ei tea.

Dave Rineberg, milline on teie esmamulje Viljandist?

Esmamulje on uhke. Olen kohtunud siinsete treenerite ja mõne lapsevanemaga, kõik on tohutult sõbralikud. Linna loodus on väga kaunis ja tennisekeskus täiesti rahuldaval tasemel.

Millise mulje teile Eesti tennis üldiselt on jätnud?

Eestis toimub tõeline tenniseplahvatus: väljakud on igal pool rahvast täis, inimesed on tennisest vaimustuses.

Kui jätta mainimata huviliste arv, siis millised on peamised erinevused Eesti ja USA tennisekoolide vahel?

Tulin Eestisse, et näha, kuidas siin asjad käivad. See tundus mulle hästi põnev. Eesti tennisel on parajasti kõrgaeg, nagu meil USA-s oli umbes 15 aastat tagasi.

Praegu on teil üsna otsustav hetk: tennist on võimalik viia kõrgemale tasemele, sest huvi selle vastu on suur. Noortele on eeskujuks õnnestujad, meestest Jürgen Zopp ning naistest loomulikult Kaia Kanepi, kel on käsil suurepärane hooaeg, ja läbimurdel olev Anett Kontaveit.

Kui vanalt peaksid vanemad oma lapse tennisetrenni panema?

Minu uskumuse järgi peaks laps trenni minema viie- või kuueaastaselt. Kui nii noorelt alustada, võib üheksa- või kümneaastaselt mängida esimesi turniire. Selline on minu filosoofia.

Millises vanuses on näha, et lapsel on eeldusi kõrgemal tasemel mängimiseks?

Iialgi ei ütle ma näiteks kaheksa-aastase lapse kohta, et tal on annet. Mitte mingil juhul ei tohi seda teha enne 11. eluaastat, sest umbes selles vanuses on näha esimesi ande märke, vähemalt tüdrukutel. Poistel on areng pikaldasem ja seetõttu ilmnevad ka need märgid hiljem.

Venusega (Venus Williams, endine maailma esinumber — toimetus) kohtusin esimest korda, kui ta oli 12, ja ütlesin kohe, et sellel tüdrukul on tulevikku. Säärast jõudu ja kirge polnud ma varem näinud.

Milline on parimaks saamise valem?

Ma kõlan seda öeldes igavanana, aga tähtsaim on kindlasti ränk töö. See on miski, mida ei saa vahetada mitte millegi muu vastu. Teiseks tuleb tennist armastada. Siis ei ole ka treeneril raske sind treenida.

Kui aga rääkida sellest, mille kallal esmalt vaeva näha, siis minu jaoks on need kolm f-i: footwork, fitness ja firepower (jalgade töö, füüsiline vorm ja plahvatuslikkus — toimetus). Nendele tuleb tähelepanu pöörata igaühel, kes tahab saada heaks mängijaks.

Mitu korda nädalas peaksid noored treenima?

Tennisemängimise sagedus ei ole tähtis. Oluline on kogu füüsiline töö ja see, et sa mõtled sportides tennisele. Kui sa ujud või jooksed, siis selleks, et paremaks mängijaks saada. Muidugi peab trenni tegema, aga väga noorte puhul on see teisejärguline. Kui neile see mäng meeldib, treenivad nad ilma utsitamiseta.

Eestis räägitakse palju sellest, et tennis on rikaste inimeste pärusmaa. Kuidas teie seda näete? Kui palju maksab üks tund Dave Rinebergiga?

Tunnistan ausalt, et suur tennis nõuab suurt raha. Samas olen viimastel aastatel jõudnud veendumusele, et igaühele tuleks anda võimalus. Hea mängija võib tulla nii rikkast kui vaesest perest. See on ka üks põhjus, miks ma Eestisse tulin: ma ei küsi siin ühegi treeningu eest raha, tahan siinsetele noortele midagi pakkuda.

Ja siin ma olen näinud midagi, mida USA-st naljalt ei leia: tenniseringkond on nagu suur perekond, kus kõik aitavad üksteist. Just nii see peakski olema, siis kaob tenniselt ka see rikaste spordiala kuulsus. Iga riigi tenniseliit peab anded üles leidma ja neile võimaluse andma.

Kui rääkida minu tennise­akadeemia hinnakirjast, siis üks tund eratreeningut maksab 300 USA dollarit. Seda ei ole vähe, aga selle raha eest saan ma käia talente otsimas.

Kas olete neid Eestist leidnud?

Olen küll. Eriti eredalt on mulle meelde jäänud üks 14-aastane tüdruk, keda treenides nägin, et Eesti tennisel on järelkasvu. Tema ja teda ümbritsevad inimesed peavad nüüd tegema õigeid valikuid, siis on kõik võimalik. Eesti tipptennist ootab igal juhul helge tulevik.

Kuidas saada heaks treeneriks?

Täpselt samamoodi nagu heaks mängijaks. Kõige tähtsam on seda mängu armastada. Mulle meeldib tennis nii väga, et ma sooviksin tenniseväljakul surra. Ma tahan igal hetkel mõelda tennisele, sest see on minu kirg. Eks see olegi hea treeneri tunnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles