Võistlusnäljas Kangert kontrollib keerulisel Poola tuuril vormi

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert jätkab keerukal Poola velotuuril võisteldes valmistumist augusti lõpus algavaks aasta viimaseks suurtuuriks Vueltaks.
Tanel Kangert jätkab keerukal Poola velotuuril võisteldes valmistumist augusti lõpus algavaks aasta viimaseks suurtuuriks Vueltaks. Foto: Mihkel Maripuu

Hooaja teist poolt alustav Astana klubi profirattur Tanel Kangert lükkab täna pärast puhkust Dolomiitide jalamil asuvas Rovereto linnakeses ratta taas joonele. Poola velotuuri kaks esimest etappi peetakse nimelt täna ja homme Itaalia pinnal, alles siis kolitakse Poola teedele.

«Vähemalt paberi pealt trassi vaadates on minu esialgne hinnang, et tegu on aasta kõige keerulisema võidusõiduga,» lausus Kangert. Kaheksa päeva kestev velotuur on tavapärasest väga erineva, aga huvitava ülesehitusega – alustatakse kohe kahe raske mägedeetapiga, ent ka puhkepäevale järgnevad etapid Poola maanteedel ja linnaringidel pole Kangerti sõnul kergete killast. «Vaheldusrikas saab kindlasti olema, sest enamik tiime võtab ka sprinterid kaasa. On selge, et millegi saavutamiseks peaksin olema kohe esimestel etappidel tipus, aga realistina ei usu, et puhkuse järel kohe nii heas hoos olen,» jäi Kangert endale omaselt tagasihoidlikuks.

Kangertil vabad käed

Ehkki tuuri viimasel päeval on kavas eestlase trumpala, eraldistardist sõit, kus võimalik positsiooni märkimisväärselt parandada, rõhutas Kangert veel ühte Poola tuuri eripära, mis võib kõrge üldkoha püüdmise keeruliseks muuta. «Meeskonda kuulub ainult kuus meest, mitte 8–9 nagu tavalistel tuuridel. Kolm meest on väga suur vahe – isegi kui õnnestub avaetappidel edu kätte saada, on edaspidi viiekesi väga raske oma liidrit kaitsta,» märkis ta.

«Vähemalt paberi pealt trassi vaadates on minu esialgne hinnang, et tegu on aasta kõige keerulisema võidusõiduga,» leidis Kangert.

Astana meeskond läheb võistlema ilma kindla esinumbrita, sest maikuus Giro d’Italia võitnud Vincenzo Nibali stardib pärast suurtuuril triumfeerimist ja teenitud puhkust alles esimesele võidusõidule. «Meie eesmärgid on enam-vähem samad – näha, mis seisus konkurentidega võrreldes oleme,» lausus Kangert. «Tiimi poolt on mulle antud vabad käed, mingit kohustust ei ole tulemuse osas keegi peale pannud.»

Samas on Astana kuuik Kangerti hinnangul üsna tugev – lisaks talle ja Nibalile kuuluvad sinna viimase kaks peamist abimeest Valerio Agnoli ja Alessandro Vanotti, ülikogenud Paolo Tiralongo ja Aleksandr Djatšenko. Põhituumik on seega sama, kes aitas Nibali Girol võiduni.

Treenis mägedes

Juuni lõpus pärast Eesti temposõidu meistrisärgi selga saamist võttis Kangert aja maha. «Kuu viimased kümme päeva ainult veeresin, sõidutundidelt tuli juuni väga tagasihoidlik. Aga taastusin hästi ja juulis olen iga päevaga aina rohkem koormust lisanud,» lausus Kangert, kes esmakordselt proovis ka ettevalmistust mägedes. «Olime Itaalia Alpides, San Pellegrino kuru kandis. Aga ei midagi ekstreemset, vaid 1900 meetrit üle merepinna,» ei soovinud ta kogetust suurt numbrit teha.

«Lisaks olin seal vaid üksteist päeva – selle ajaga ei jõudnud isegi vereliblede näitajad muutuda,» märkis Kangert. «Kuid selles mõttes läks laager igati asja ette, et ilm oli väga hea, sain pundis soovitud harjutusi teha ja mägedes sõitmise kogemusi korjata. Võistlusnälg on praegu küll suur – trenni on ka tore teha, aga võidusõitjaks saab siiski võidu sõitmisega,» lisas ta.

Kolm nädalat pärast Poola tuuri lõppu, 24. augustil algab Kangerti hooaja teise poole tähtsaim võistlus, Hispaania velotuur Vuelta. Ühe võimalusena kaalub Kangert enne seda samasuguses mägedelaagris osalemist. «Minek sõltub aga sellest, kas tiimil õnnestub mulle vahepeal veel üks võidusõit leida,» märkis eestlane.

Vähemalt hetkeseisuga ei pea eestlane erinevalt Itaalia velotuurist Vuelta ajal Nibali heaks tööd rügama, vaid saab ka ise võimaluse üldarvestuses head kohta püüda. «Pole oma pead viimasel ajal selle teemaga eriti vaevanud, bossidega rääkisin umbes kuu aega tagasi. Siis öeldi, et mul on vabad käed, aga kuu ajaga jõuavad asjad muutuda,» lausus Kangert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles