Jalgpallurile määrati kihlveopettuse üritamise eest tähtajatu keeld

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) distsiplinaarkomisjon määras endisele Tallinna Kalevi jalgpallurile Sander Karule tähtajatu mängimise, juhendamise ja ametiisikuna tegutsemise keelu.

«Jalgpalliliit on 6. juulist alguse saanud juhtumi raames küsitlenud rohkem kui 10 inimest, kogunud erinevaid dokumente nii Eestist, UEFAst kui ka teistelt alaliitudelt ning suhelnud FIFA ja õiguskaitseorganitega. Käsitleme juhtumit väga põhjalikult, sest juba praegu oleme saanud palju rohkem informatsiooni kui see, mis puudutab vaid Sander Karu ja Elvis Liivamägi karistusi. Uurimine jätkub kindlasti,» selgitas EJLi president Aivar Pohlak.

Distsiplinaarkomisjoni otsused nii Sander Karu kui ka Liivamägi kohta põhinevad mitmete inimeste ütlustel ning teistel otsestel ja kaudsetel tõenditel. Kuna rikkumised on väga tõsised, siis on ütlused antud anonüümselt, mis on kihlveopettustega seotud juhtumite puhul tavaline praktika üle maailma ning kannab endast ütluste andjate kaitsmise eesmärki. Taolist praktikat kasutab ka Šveitsis asuv Spordi Arbitraažikohus (CAS), mis ütleb oma seisukohas, et kihlveopettused on ülimalt tõsised juhtumid, ent neid on raske avastada, sest spordiorganisatsioonidel on piiratud võimalused informatsiooni kogumiseks ja puudub õigus jälitustegevuseks.

«Nii spordiorganisatsioonid, seal hulgas jalgpalliliit, kui ka õiguskaitseorganid kogu maailmas kaitsevad neid, kes aitavad kaasa niivõrd tõsiselt rikkumiste nagu kihlveopettused uurimisele,» märkis Aivar Pohlak.

Pohlak rõhutas, et oluline on mõista, et käimas on ühe spordiorganisatsiooni distsiplinaaruurimine, mitte kohtumenetlus. «Spordis on paika pandud kindlad süsteemid, kuidas rikkumisi uuritakse ja kuidas neid saab vaidlustada. Me ei tohi unustada, et tegu on spordiga, jalgpall on mäng, millel on omad reeglid ja mille tõsisel rikkumisel kaotab inimene võimaluse selles mängus edaspidi kaasa lüüa.»

16. juulil sarnase keelu saanud Elvis Liivamägi apelleeris distsiplinaarkomisjoni otsuse. Apellatsioonikomisjon otsustas koguneda seda arutama 22. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles