Algul ei saa vedama, pärast pidama

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Veideman mängus Hollandi vastu.
Rain Veideman mängus Hollandi vastu. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tabloo ei tööta, mikrofon ei tööta ja mängijad on sunnitud jätkama soojendusega. Selline olukord valitses Portugalis Coimbras Eesti ja Portugali korvpallikoondiste EM-valiksarjamängu eel.

Võis karta, et see jätab eelkõige võõrsil mängiva meeskonna tegutsemisele ehk mingi jälje, ent Eesti alustas kohtumist suurepäraselt, rünnak jooksis ladusalt ja väga hästi tabati kaugviskeid. Poolajaks oli Eesti edu 46:33 ning kogu mäng võideti kindlalt 85:64.

«Rünnak toimis ja visked läksid. Kui eemalt üle 40-protsendiliselt tabame, siis see on meie mäng,» sõnas peatreener Tiit Sokk pärast kohtumist. Eesti kolmepunktivisete protsent oli 48, kaheste oma 64,3. Kolmeseid tabati kokku 12, neist neli läks Rain Veidemani ja kolm Gregor Arbeti arvele.

Kui avamängus sai Portugal just kolmese joone tagant palju punkte, oli peatreeneri ja ka mängijate peamine eesmärk kaitse selles osas üle vaadata ja vastavad korrektiivid teha. Sellega saadi hakkama. «Kaitses tegutsesime taktikaliselt teisiti kui eelmisel korral ja see tõi edu. Ei lasknud neil enam väljast visata ja lasime neil pigem korvi alla liikuda,» sõnas 16 punkti ja 11 lauapalliga panustanud Janar Talts. «Nii on lihtne mängida, selline võikski meie tegutsemine alati välja näha,» lisas ta.

Seega saadi alagrupi viimases kohtumises oma ülesandega kenasti hakkama – edasipääsulootuste säilitamiseks vajati võimalikult suureskoorilist võitu ja 21-punktiline üleolek seda kahtlemata on. 

Veideman tunneb usaldust
Valiksarja esimestes mängudes ei suutnud Eesti koondis kuidagi õiget hoogu leida, mistõttu tuli hiljem kõvasti arvutada ja punkte lugeda. Suur mõju meeskonna mängule oli vigastatud Kristjan Kanguri ning Siim-Sander Vene puudumisel, mistõttu ei olnud võimalik normaalselt vahetusi teha ja osa mängijaid pidi tegutsema harjumatus rollis.

Kangur osales valiksarja kahes viimases mängus, neist esimeses koduses mängus Hollandiga viibis platsil ligi 32 minutit ja oli asendamatu lüli, lisaks tabas ta mängu saatuse Eesti kasuks kallutanud kolmese.

Sellised minutid olid operatsioonist taastuvale mehele aga ilmselt liiast ning viimases mängus Portugaliga oli tal seetõttu raskem. Õnneks suutsid teised vastutuse oma õlule võtta ning meeskond näitas sisu.

Resultatiivseimana 18 punkti visanud Rain Veideman sekkus avaveerandil väga hästi vahetusest ja tõi järjest kaheksa punkti. «Kõik usaldavad mind ja nii on hea mängida. Asjad sujusid nii kaitses kui rünnakul ja pole ühtegi halba sõna öelda,» kommenteeris Veideman.

Hollandi otsuse ootuses
Holland kasutas kahes esimeses kohtumises kahte naturalisatsiooni korras kodakondsuse saanud mängijat, ja FIBA pidas pikalt nõu, kas ning kuidas hollandlasi reeglite rikkumise eest karistada. Eestlastel polnud pärast enda mängude pidamist teha muud, kui oodata.

«Kõik pole enam meie enda kätes ja see on raske, nüüd tuleb lihtsalt oodata,» kommenteeris peatreener olukorda, kus suure võidu kõrval vasardas kõikide peas teadmatus, kas pääsetakse edasi või mitte. Kauaoodatud otsuse ametlik kinnitus saabus lõpuks kolmapäeva südaöö paiku, mil FIBA kinnitas, et karistab Hollandi korvpallikoondist kahe 0:20 kaotusega. Seega võitis alagrupi Eesti ning pääses poolfinaali. Eesti koondis läheb valikturniiri poolfinaalis vastamisi Slovakkia või Valge­venega, kes selgitavad omavahel edasipääseja 16. augustil Minskis.

Korvpall

EM-valikmäng

Portugal – Eesti 64:85 (33:46)

•    Eesti: Veideman 18, Talts 16 + 11 lp., Arbet 15, Sten Timmu Sokk 10 + 5 rs., Tanel Sokk, Gert Dorbek 8, Hallik 7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles