Läheb hüppamiseks! Eesti saab lätlaste trumpala võistlusareeni

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlane Arturs Matisons, kes võitis mullu BMX-krossis Madridi MK-etapi, käis nädala algul Eesti rada katsetamas.
Lätlane Arturs Matisons, kes võitis mullu BMX-krossis Madridi MK-etapi, käis nädala algul Eesti rada katsetamas. Foto: Andres Ehrenpreis

Mis võiks olla see, mida masust muserdatud lätlastel on vähemalt seitse, aga eestlastel polnud seni ühtegi? Vihje: selleks et lõunanaabritele pisutki järele jõuda, kutsusid eestlased appi lätlase, et oma koduõuele ka esimene seesugune asi rajatud saaks.



Selle nädala lõpuks saabki.


Tartu lauluväljaku taga Tähtvere spordipargis saab viimast lihvi Eesti esimene, 350 meetri pikkune kolme viraažiga ja kolm miljonit krooni maksma minev BMXide võidusõidurada.



BMX (mitte segamini ajada BMWga) tuleb ingliskeelsest väljendist bicycle motocross ning kui tõlkida – aga ega seda enamasti tõlgita, sest nagu ütleb ühe Hollywoodi filmi pealkirigi, tikub tähendus tõlkes kaduma minema –, siis võiks see olla trikirataste kross.



BMXide kross kuulus esimest korda mullu Pekingis ka olümpiakavva. Seal võidutses 22-aastane Valmiera noormees Māris Štrombergs.



Kuuemeetrised hüpped


Valmierast on pärit ka Tartu raja disainer, 24-aastane Artūrs Matisons, Euroopa eksmeister, kelle olümpiamedalilootused kustutas Pekingis kukkumine poolfinaalis.



Tähtvere spordipargi raja ehituskonkursi võitnud Rand & Tuulberg, kes usaldas tööde teostamise Balti Ehitustehnikale, oli lasknud esimese projekti teha Valmiera vana BMX-raja järgi. Ent nagu seletas BETi projektijuhile Arne Kukinile Matisons, pole mõtet tema kodulinna aegunud rada kopeerida, sest siis ei tuleks Eestisse võistlema ükski lätlane.



Asi on selles, et Lätis on poolteistsada litsentseeritud BMX-sõitjat, Eestis seni mitte ühtegi.



Nõnda konstrueeriski Matisons, kes põeb siiani kevadel õlale kukkumise tagajärjel saadud valusat vigastust ega saa sel hooajal võistelda, Tartusse igati originaalse profiiliga raja, sest BMX-sõitjad ihkavad oma treeningurutiini just uudsust ja vaheldusrikkust.



Matisons lausus, et Tartu rada on oma hüpete kõrguse-kauguse poolest mõeldud peamiselt algajatele. Kõige pikemad õhulennud küünivad seal kuue meetrini, kuid rahvusvahelises tippkonkurentsis on Matisonsil tulnud hakkama saada kaks korda pikemate hüpetega.



Postimehe avavõistlus


Raja avamine on kavas pühapäeval, mil seal algab kell 11 Läti presidendi karikaetapp, kuhu SA Tähtvere Puhkepark ootab juhataja Jane Jakobsoni sõnul lisaks sadakonnale lätlasele võistlejaid ka Leedust, Venemaalt, Soomest ja Rootsist. Pärast seda, umbes kella kolme ajal võivad rada proovida kõik uljad soovijad.



Postimees sai kolmapäeval korraldada valmimisjärgus BMX-rajal Eesti esimese, ehkki mitteametliku BMX-võistluse, mille võitis Läti profirattatiimist Rietumu Banka masu tõttu koondatud Raivo Maimre. Tartu linnapea Urmas Kruuse tuli kaheksandaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles