Torino dopinguskandaali vari riivab ka Austria suusajuhte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee keeldu eirates Torinos tegutsenud Walter Mayer silmi ei peida. Järjekordses dopinguafääris kahtlustatav endine treener on lubanud ROKi presidendi kohtusse kaevata.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee keeldu eirates Torinos tegutsenud Walter Mayer silmi ei peida. Järjekordses dopinguafääris kahtlustatav endine treener on lubanud ROKi presidendi kohtusse kaevata. Foto: Reuters

Austria suusatajate ja laskesuusatajate dopinguskandaal Torino olümpial on rullunud nagu pika vinnaga krimiromaan, pärast pausi valminud uus peatükk lubab manipulatsioonides kahtlustada ka Austria suusaliitu.

Kuigi uurimine alles käib, kinnitas Pinerolo prokurör Ciro Santoriello eksklusiivintervjuus Prantsusmaa spordilehele L’Equipe, et dopinguskandaali üks seniseid juhtfiguure – suusatreener Walter Mayer – viibis Torino mängudel Austria suusaliidu teadmisel ja kaasabil.

Veel enam: asitõendid viitavad, et nagu neli aastat tagasi Salt Lake City taliolümpial, pühendus Mayer nüüdki keelatud vereülekannete tegemisele Austria murdmaasuusatajatele ja laskesuusatajatele.

Salt Lake City afääri järel oli Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) sulgenud Mayerile pääsu 2006. ja 2010. aasta mängudele.

Ajakirjanik Mayer

ROKi keelust hoolimata sõitis treener Torinosse. Info pigilinnu kohalviibimisest jõudis Rahvusvahelise Antidopingu Agentuurini ja 18. veebruaril korraldas Itaalia politsei Austria sportlaste majutuspaikades põhjaliku läbiotsimise.

Päev hiljem ROKile esitatud protestis möönis Austria Olümpiakomitee, et Mayer külastas sportlasi. Kuid Itaalias viibinud ta kõigest eraisikuna, kes tulnud olümpiamelust osa saama.

L’Equipe’i usutluses lükkab Santoriello väite ümber. Uurijate kogutud info kohaselt broneeris Austria suusaliit Mayerile Itaalias apartemendi varakult enne mängude algust. Alaliidu president Peter Schröcksnadel helistanud aga patusele treenerile veel paar tundi enne läbiotsimist.

Schröcksnadel ise on telefonivestlust Mayeriga eitanud. «Meie käsutuses on kõneeristused,» kinnitas Santoriello. Vähetähtsaks ei pea ta ka fakti, et Austria Olümpiakomitee oli Mayerile, nagu teistelegi delegatsiooni liikmetele, väljastanud koondise vormiriietuse. Samuti olevat alust kahtluseks, et olümpiakomitee või suusaliit üritasid endist treenerit mängudele akrediteerida ajakirjanikuna.

Nii pole seni afääri keskse figuurina kujutatud Mayer Santoriello sõnul sugugi ainus peategelane. «Usume, et tegemist on organiseeritud dopingutarvitamisega,» nentis ta.

Läbiotsimiste käigus leiti Austria suusatajate ja laskesuusatajate majutuspaikades suures koguses vereülekannete tegemiseks vajalikku varustust. Aga ka hulk plastkotikesi, milles kokku säilitati kuni neli liitrit verd.

Praegu võrreldakse laboris kotikeste sisu kümnelt sportlaselt pärast läbiotsimist võetud vereproovidega, tulemused peaksid selguma mai algul. Juhul kui näitajad kokku langevad, ootab vahelejäänud atleete karistus.

Santoriello sõnul ei oma seejuures tähtsust, et austerlaste 18. veebruaril antud uriinianalüüsid osutusid puhtaks. «Vereproovid määravad kõik!» sõnas ta.

Prokurör lisas, et politseioperatsiooni käigus asitõenditena kaasa võetud süstaldes keelatud ainete jälgi ei leitud, küll viitasid need «medikamentide süstemaatilisele tarvitamisele Austria koondises».

Austerlased ei kiirusta

Tiimi koka ja autojuhi Hans Vierthaleri väidet, justkui kasutanuks ta majast leitud ravimite laadungit oma raske südamehaiguse raviks, pidas itaallane blufiks.

Austria suusaliidu peasekretäri Klaus Leistneri sõnul tabas L’Equipe’i intervjuu teda üllatusena. «Dokumentides, millele meil ligipääs on olnud, pole niisugustest asjadest juttu tehtud,» ütles tegevjuht.

Ja avaldas imestust, et prokurör uurimisjärgus materjale avalikustab. «Meie oma komisjon tutvub Torinos juhtunuga põhjalikult, me ei kiirusta,» nentis Leistner.

Muu hulgas märkis tegevjuht, et kohe pärast läbiotsimist Itaaliast pagenud ja nüüdseks spordist juba loobunud laskesuusatajate Wolfgang Rottmanni või Wolfgang Perneri suhtes ei saa nagunii sanktsioone rakendada.

«Kohtu ette astuvad nad siis, kui ise soovivad,» nentis Leistner.

Itaalia seadused lubavad dopingu tarvitajaid nuhelda vanglakaristusega. Santoriello väitel on austerlaste süü tõestamiseks kogutud piisavalt materjali, kohtuprotsess võib alata kuue-seitsme kuu pärast.

Austerlaste dopingusaaga olümpial

• 18. veebruar. Itaalia politsei otsib läbi Austria suusatajate ja laskesuusatajate majutuspaigad, kaasa võetakse suures koguses vereülekannete tegemise vahendeid, süstlaid ja ravimeid. Sportlased viiakse dopingukontrolli, kõik proovid osutuvad hiljem puhtaks. Tegutsemiskeeldu kandev treener Walter Mayer ning laskesuusatajad Wolfgang Rottmann ja Wolfgang Perner põgenevad veel samal ööl Itaaliast.

• 19. veebruar. Austria Olümpiakomitee esitab Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) protesti. Mayer rammib Austrias purjuspäi politseiautot ja satub vaimuhaiglasse.

• 20. veebruar. Uus läbiotsimine austerlaste majutuspaigas. ROK teatab, et alustab koos Itaalia politseiga oma juurdlust.

• 24. veebruar. Mayeri advokaat lubab alustada kohtuskäiku ROKi presidendi Jacques Rogge’i vastu, kes tema klienti dopingumanipulatsioonides süüdistas.

• 6. märts. Rottmann ja Perner teatavad spordist loobumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles