Krossiäss Laansoo uus leping sattus ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu pälvis Juss Laansoo ookeanitaguse AMA sarja parima uustulnuka tiitli, tänavu jättis randmevigastus ta nullipoisiks.
Mullu pälvis Juss Laansoo ookeanitaguse AMA sarja parima uustulnuka tiitli, tänavu jättis randmevigastus ta nullipoisiks. Foto: Erakogu

Aprillikuus randmesidemeid vigastanud krossiäss Juss Laansoo peab tõdema, et tema teine hooaeg USA profisarjas jääb trauma tõttu ümmarguseks nulliks, raskendatud on ka uue soodsa lepingu saamine.

Õnnetus tabas Laansood aprilli alguses USA superkrossi etapil. Üks eestlase hüpetest jäi lühikeseks ja ta maandus järgmise trampliini tõusule, otsekui vastu seina. Parem käsi raksatas randmest tagurpidi.

Kuna röntgenipilt luumurdu ei näidanud, lootis vintsutustega harjunud Laansoo, et aeg parandab haavad. Poolteist kuud hiljem AMA sarja starti asudes pidi ometi tõdema: ei mingit nihet paremuse poole!

Ohtlik harrastus

«Mõtlesin, et sõidan valuvaigistite toel esimesed etapid kaasa, teenin vähemalt mõnedki punktid ja neljandast-viiendast osavõistlusest saan taas täiega panema hakata,» rääkis esimese maarjamaalasena ookeani taga profilepingu sõlminud krossiäss. «Tegelikult läksid piinad iga võistlusega hullemaks, lõpuks muutus käsi tundetuks.»

Naasnud juulis Eestisse, tuvastasid arstid Laansool randmesidemete vigastuse. Järgnes tõsine ravi, mis kestab siiani.

Karmi vahejuhtumi muudab veel täbaramaks tõik, et USA sisehallide ja staadionide trampliinidel sõidetavad superkrossid pole Laansoo leivaala. Leping meekonnaga Unbound Energy Moto XXX Honda kohustab teda tragilt kihutama hoopiski AMA sarjas.

«Eesmärk oli saada uusi kogemusi ja seejuures terveks jääda,» põhjendas Laansoo soovi lähemalt tutvuda ameeriklaste pärusmaaks peetavate kaelamurdvate radadega. «Paraku läks teisiti. Superkrossi ei proovi ma järgmisel hooajal enam kindlasti. Ohtlik harrastus keeras hooaja, mil end näitama pidin, täiesti pea peale.»

Eeloleval nädalavahetusel oli praegu taas USAs viibival Laansool «väike mõte» võistelda järjekordsel AMA etapil, kuid ta loobus.

«Otsustasin mitte riskida,» selgitas 23-aastane krossimees. «Pole mõtet pooltõbisena rannet lõhkuda, niikuinii jääb aastat tähistama ümmargune null. Ei mängi rolli, kas olen USAs korra kaheksas või kümnes. Parem taastuda ja olla valmis septembri lõpus toimuvaks Rahvuste krossiks.»

Kuidas vahelejäänud hooaeg edasisele karjäärile mõjub, ei osanud mullu parimaks uustulnukaks valitud Laansoo öelda. «Praegu olengi eelkõige seepärast USAs, et ringi vaadata,» nentis ta. «Arvan, et meeskonna leidmisega probleeme ei tekiks, iseküsimus, millistel tingimustel. Selge, et mida paremad tulemused, seda soodsamat lepingut saad kaubelda.»

Tüüris ralliautot

Kuna vigastatud käsi Laansool täie pingega treenida ei luba, üritab ta lihtsalt «mingit sõidutunnetust hoida». Juba järgmisel nädalal tuleb krossimees tagasi Eestisse, pärast Rahvuste krossi seisab tõenäoliselt ees randmeoperatsioon.

Kahe suvel kodus viibitud kuu jooksul jõudis Laansoo palju teha – võitis muu hulgas kaks rahvasprinti ja tüüris nullmasinat Paide rallil.

«Vahva oli,» tunnistas Lansoo. «Aga niisugust mõtet küll ei tekkinud, et vahetaks tsikli auto vastu. Kui oled terve elu mingi eesmärgi nimel tööd teinud ja juba päris kaugele jõudnud, oleks sulaselge lollus viimast võtmata käega lüüa.»

 

Juss Laansoo

• Sündinud 23. aprillil 1983 Harjumaal Sakus

• Pikkus 187 cm, kaal 82 kg

• Lõpetanud Rapla ühisgümnaasiumi

• 2002. aasta Euroopa juunioride meister, alates 2005. aastast võistleb profina USA AMA sarjas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles