Federer kõlistas Woodsiga šampanjaklaase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Federer jõudis New Yorgis karjääri üheksanda suure slämmi turniiri võiduni.
Roger Federer jõudis New Yorgis karjääri üheksanda suure slämmi turniiri võiduni. Foto: Reuters / Scanpix

Roger Federerist sai pühapäeval esimene meestennisist, kes võitnud kolmel järjestikusel aastal nii maineka Wimbledoni turniiri kui ka USA lahtised meistrivõistlused.

US Openi finaalis ei tekkinud maailma esinumbril Federeril üheksanda asetusega ühendriiklase Andy Roddicki alistamisega probleeme – 6:2, 4:6, 7:5, 6:1.

Järjekordne triumf tähendas ühtlasi, et 25-aastase šveitslase hooaega mahtus tänavu vaid üks ebaõnnestumine: allajäämine Rafael Nadalile Prantsusmaa lahtiste finaalis. Kolm ülejäänud suure slämmi turniiri õnnestus Federeril võita ning kasvatada Grand Slami esikohtade üldarv üheksani.

«Suurepärane aasta,» kinnitas pärast kaks tundi ja 27 minutit väldanud finaali 1,7 miljoni dollari võrra rikkamaks saanud Federer. Sulgus siis koos golfitäht Tiger Woodsiga garderoobi ja avas šampanjapudelid.

Igav kangelane

Woods oli oma rootslannast abikaasa Gattin Eliniga finaali vaatama tulnud Federeri palvel, varem polnud spordikuulsused lähemalt kokku puutunud. Pärast klaaside kõlistamist ei suutnud Federer ja tema elukaaslane Miroslava Vavrinec golfiässa ära kiita.

«Seda, mida Tiger on korda saatnud golfiväljakutel, üritan mina teha tenniseplatsidel,» ülistas šveitslane ühendriiklast. «Kui nägin teda tribüünil istumas, tundsin, et pean andma oma parima.»

Woodsil olnuks raske tennisisti kutset vastu võtmata jätta. On ju Federer kahel aastal tunnistatud maailma parimaks sportlaseks, järjestikuste võitude teed käib ta kolmandat hooaega. Vaid liivaväljakutel on šveitslasel tulnud tunnistada Nadali paremust.

Enamasti on Federer konkurentidest sedavõrd üle, et ei vali nende alistamiseks lihtsaimat teed, vaid mängib nagu kass hiirega. «Federer on kõige täiuslikum tennisist, keda ma näinud olen,» kinnitas 1996. aasta Wimbledoni võitja Richard Krajicek.

Äsja profitennisest lahkunud Andre Agassi lisas, et tema suurimat vastast Pete Samprast oli igal juhul kergem alistada kui Federeri.

Ainus, mida Federeril napib, on avatus. Suhtlemises meediaga on 16-aastaselt koolitee pooleli jätnud šveitslast peetud igavaks kangelaseks.

Teatud määral korvab puudust tõik, et Baseli lähedal Münchensteinis sündinud sportlane räägib lisaks saksa keelele vabalt inglise ja prantsuse keelt ning jagab kõigis kolmes keeles ka intervjuusid.

Hea tahte saadik

Ja tegelikult pole emotsioonidki Federerile võõrad – tänavustel Austraalia lahtistel puhkes ta võidutrofeed vastu võttes lahinal nutma.

Varem esines selliseid tundepuhanguid üsna sageli, staažikam publik mäletab ka reketit pilduvat ja röökivat Federeri.

Karjääri jooksul üle 27 miljoni dollari auhinnaraha teeninud Federer jõuab lisaks tennisemängule muudki.

Kuna tema ema Lynette on sündinud ja kasvanud Lõuna-Aafrikas, pole imeks panna, et poeg asutas omanimelise fondi LAVi laste abistamiseks. 2006. aastal sai kodumaal palavalt armastatud tennisistist UNICEFi hea tahte saadik.

Edu pole Federeri pead pöörlema pannud. Ta elab koos Vavrineci, endise profitennisistiga, vaikselt Šveitsis Oberwilis. 2002. aastal jalavigastuse tõttu suurest spordist loobunud Vavrinec tegutseb ühtlasi kaasa mänedžeri ja treeningupartnerina.

Ei mingeid kõrvalehüppeid ega kirgede möllu! Ime siis, et US Openi kõrgpunktiks pidas ajakirjandus värvika Agassi lahkumisetendust, turniiri võitja polnud kaugeltki nii oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles