Tanel Leok pani hooajale väärika punkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa etapi pjedestaalil pritsisid šampanjat Stefan Everts (keskel), Tanel Leok (paremal) ja Kevin Strijbos.
Prantsusmaa etapi pjedestaalil pritsisid šampanjat Stefan Everts (keskel), Tanel Leok (paremal) ja Kevin Strijbos. Foto: Kawasaki

Kawasaki tehasetiimis sõitev krossiäss Tanel Leok pani hooajale ilusa punkti, saades kuningliku MX1 klassi maailmameistrivõistluste Prantsusmaa etapil kahe stardi kokkuvõttes 2. koha.

Avasõidu lõpetas kvalifikatsioonis kuuendat aega näidanud Leok neljandana, teises kihutas kolmandaks.

«Esimesest stardist ei saanud hästi minema, langesin 11. kohale,» võttis äsja pjedestaalilt tulnud Leok hooaja viimase MM-etapi kokku. «Siis hakkasin ring-ringilt ettepoole trügima. Lõpuks tekkis võimalus isegi kolmandat kohta rünnata, kuid hoidsin energiat teiseks sõiduks.»

Teine start õnnestus krossimaailmas Estonian Expressi hüüdnime pälvinud Leokil paremini ja finiši eel jõudis ta juba teist positsiooni hoidnud uusmeremaalasele Joshua Coppinsile kannule.

«Aga ei hakanud riski võtma, teadsin, et kahe sõidu kokkuvõttes edestan Coppinsit nagunii,» selgitas Leok.

Valude hooaeg

Leoki tänavuseks saagiks jäi kolm teist ja neli kolmandat kohta. Säravaimaks etteasteks oli hooaja teine etapp Hispaanias, kus eestlane lõpetas mõlemad sõidud teisena ja suutis korra edestada ka maailmameistriks kroonitud Stefan Evertsit.

MMi kokkuvõttes kuulus Leokile 5. koht. «Hooaja algul lootsingi esiviisikus lõpetada, seega jään rahule,» hindas ta. «Tegemist on minu elu parima tulemusega.»

Tiitlivõistluse esimesel poolel püsis Leok kindlalt medalikonkurentsis, seejärel hakkas hoog raugema.

«Kukkusin mõned korrad ja vana õlavigastus lõi välja,» selgitas ta põhjusi. «Teisipäeval pean tegema röntgenipildid, siis selgub, kas tuleb operatsioonile minna.»

Belgia tohtrite esialgsete prognooside kohaselt on lõikus hädavajalik. Eelnevalt tahab Leok aga veel kaasa teha Rahvuste krossil.

Tegelikult saatis valu Leokit läbi aasta. «Neid võistlusi, kus kihutasin, hambad ristis, valuvaigistite toel, kogunes päris palju,» rääkis ta. «Sain õlga mitmeid süste ja pidin treeningutes pause pidama.»

Tsiklisõidu asendas Leok teiste aladega, üldfüüsilist tegi rohkem kui kunagi varem. «Ega see parim variant olnud,» tunnistas motomees.

Traumade kõrvale mahtus ka ebaõnne – mitmed sõidud pidi Leok katkestama poodiumikohalt. Vahepeal põetud keskkõrvapõletikku pidas ta teiste äparduste kõrval tühiasjaks. «Ah, jäin pärast Jaapani etappi korra haigeks,» lõi ta käega. «Polnud nii hull kui kõik muu.»

Positiivsema poole pealt meenutas Leok hooaja algul saadud esimest MX1 klassi pjedestaalikohta. «Alustasin ja lõpetasin aasta poodiumil,» rõõmustas krossiäss.

Plusspoolele kandis ta ka lepingu pikendamise Kawasakiga. Kosilasi leidus eestlasel mitmeid, teiste seas huvitus Evertsi kodutiim. Kuid Leok otsustas kaks järgmist aastat jätkata harjumuspärases miljöös.

Muresid liiga palju

«Üldiselt tunnen praegu siiski kergendust, et hooaeg läbi saab,» tunnistas Leok. «Oli päris raske, muresid kogunes liiga palju. Tahtsin hästi sõita, aga pidin kogu aeg hoopis arstide vahet jooksma.»

Juhul kui Leok operatsioonile peab minema, lubab ta endale lõikuse järel väikese puhkuse. «Novembris läheb aga juba uue hooaja ettevalmistus lahti,» seadis motomees sihte.

Tanel Leoki onupoeg Aigar Leok sai Prantsusmaal MX2 klassis 17. ja 14. koha ning lõpetas aasta MMi kokkuvõttes viieteistkümnendana.

MX1 klass

MM-võistluste kokkuvõttes: 1. Stefan Everts (Bel, Yamaha) 739, 2. Kevin Strijbos (Bel, Suzuki) 529, 3. Steve Ramon (Bel, Suzuki) 483, 4. Ken de Dycker (Bel, Honda) 463, 5. Tanel Leok (Est, Kawasaki) 443, 6. Jonathan Barragan (Spa, KTM)376. Meeskonnad. 1. Yamaha 739, 2. Suzuki 599, 3. Honda 576, 4, Kawasaki 458, 5. KTM 454, 6. TM 168.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles