Kirsipuu: Vueltal võidutsenud Vinokurov sobiks presidendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Vinokurov
Aleksandr Vinokurov Foto: AP

Kuigi ajakirjandus on Hispaania velotuuri võitnud Aleksandr Vinokurovist maalinud pildi kui häbelikuvõitu tagasihoidlikust mehest, võib Kasahstani ratturiga ühes klubis sõitnud Jaan Kirsipuu müüdi kummutada.

«Pole ta mingi lihtne vene poiss, pigem ohvitseri iseloomu ja ülemuse geenidega,» naeris Kirsipuu, kes kahe koosveedetud hooaja jooksul Vinokuroviga sõbrunes ja võistlusreisidel sageli ka hotellituba jagas. «Vino sobiks hästi presidendiks.»

Kirsipuu ja pühapäeval mainekuselt maailma kolmanda suurtuuri Vuelta võitnud Vinokurovi teed ristusid 1997. aasta sügisel, kui kasahh Ag2r-i stažöörina Poola tuuri sõitma kutsuti.

Võinuks eeldada, et kaugelt Petropavlovskist Läände pääsenud mehel läheb raskeks. Kodulinnas oli ta väidetavalt ainus rattur, treeningurajana kasutas 50 km pikkust maanteed, mis stepiavarustes ühtäkki lihtsalt otsa lõppes. Seal pedaalis Vino päevast päeva edasi-tagasi.

Kohanes imekiiresti

Kuid paljudele üllatuseks lõpetas stažöör Vinokurov Poola tuuri 4. kohaga, mägedes liikus nagu noor jumal. Pääsenud ametlikult Ag2r-i palgalehele, hakkas järgmisel kevadel kohe võite noppima. «Nimekate meeste ees Vino aukartust ei tundnud,» tõdes Kirsipuu.

Ning leidis kiirele kohanemisvõimele ka selgituse: «Olen Kasahhi ratturitelt kuulnud, kuidas sealsed noortegängid omavahel kaklevad. Nad pole ärahellitatud memmepojad, oskavad enda eest seista ja panevad jõudude vahekorra igal pool kiiresti paika.»

Vinokurov polnud siiski mingi kraakleja. «Pealtnäha on ta väga rahulik, aga sügava põhjaga,» iseloomustas Kirsipuu kamraadi. «Mida lubab, seda teeb.»

Kui Vino mahlakas vene keeles vemmalt viskama hakkas, sai Kirsipuu alati kõvasti naerda. Ajakirjandus kujutas kasahhi ometi kinnise, samas üliemotsionaalse mehena.

Nõelasilmast läbi

Pärast võitu võis Vinokurov nutma puhkeda, kui 2003. aastal hukkus Pariisi–Nizza velotuuril tema sõber ja kaasmaalane Andrei Kiviljev, ei peljanud rattur väljendada sügavat leina.

Ta lõi Kiviljevi mälestuseks toetusfondi ja meenutas head semu veel pärast esimest Tour de France’i etapivõitugi. «Soovin, et Andrei oleks praegu minuga,» ütles Vino ajakirjanikele. «Andrei surmaga muutus kõik, tunnen end temata väga üksikuna.»

Ainsaks kahvatuks hooajaks jäi Sydney olümpiahõbedale ja Tour de France’i kolmandale mehele 2004, mil ta Šveitsi velotuuril raskelt kukkus ja alles sügiseks taas vormi tõusis. MMi eraldistardi pronks pakkus vähe lohutust.

Tänavuse Tour de France’i eel tabas suurtuuril aastaid Saksa staari Jan Ullrichi heaks rüganud Vinokurovit taas tagasilöök: tema koduklubi Liberty Seguros–Würthi boss, kurikuulus Manolo Saiz, arreteeriti dopingusüüdistusega.

Kui Touri korraldajad peasponsori kaotanud meeskonnale uksed sulgesid, leidis Vinokurov tiimile Kasahstani peaministri abiga kibekähku uued rahastajad – Astana koondab riigi viit suuremat ettevõtet.

Paraku selgus vahetult enne starti, et dopinguskandaali olid segatud ka viis Vinokurovi klubikaaslast, ja Touriga tuli ikkagi hüvasti jätta. «Tulen 2007. aastal tagasi,» tõotas Vinokurov, kes lähitulevikus on lubanud hakata Astana tiimi spordidirektoriks.

Vuelta starti läks Vinokurov Kirsipuu teada eelkõige eesseisvaks MMiks vormi koguma. «Aga kui Vinol väikegi võidušanss tekib, läheb ta hirmsasti hasarti,» naeris eestlasest proff. «Ehtsa võidusõitja hing!»

Kirsipuu usub, et Vinokurov pole oma viimast sõna veel kaugeltki öelnud ja peab teda järgmisel Touril peafavoriidiks.

Elab Monte Carlos

«Vinol on väga kõva töövõime,» kiitis Kirsipuu. «Kuid häid füüsilisi eeldusi leidub teistelgi, Vino trumbiks on ka tugev psüühika. Ta otsib kogu aeg nõelapeas auku, mis võiduni viiks. On võtnud esikohti niisugustelt võidusõitudelt, mis tegelikult talle üldse sobida ei tohiks. Teist nii vinget selli ei oskagi praegu esile tuua.»

Eraelus on Vuelta ajal 33-aastaseks saanud Vinokurov ühendanud edukalt venepärase läänelikuga. Ta elab koos abikaasa Svetlana, tütre Irina ja kaksikutest poegade Kirilli ning Nikolaiga Monte Carlos.

«Siin on harjutamiseks soodne kliima ja mõnus võistlustele sõita,» põhjendas Kasahstanis palavalt armastatud spordisangar.

Kodumaaga on ta ometi säilitanud tihedad sidemed, aastavahetusteks sõidavad vanemad Vinokurovile külla ja toovad kaasa otse taigast raiutud kuuse. «Siis ehime koos kuuske, joome teed ja laulame ilusaid vene laule,» maalis rattur pildi perekondlikust idüllist.

Aleksandr Vinokurov

• Sündinud 16. septembril 1973 Kasahstanis Petropavlovskis

• Abielus, kolme lapse isa

• Elukutseline rattur alates 1998. aastast

• Praegune meeskond: Astana

• Võitnud palju mainekaid võidusõite. 2000. a Sydney OMi hõbe, 2003. a Tour de France’i 3., 2006. a Vuelta 1. koht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles