Jaapani maarohud ja trenn peavad Baruto jalule aitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matš jaapanlase Miyabiyamaga lõppes Barutole põlvevigastuse     ja turniiri katkestamisega.
Matš jaapanlase Miyabiyamaga lõppes Barutole põlvevigastuse ja turniiri katkestamisega. Foto: cibersumo.com

Sumomaadleja Kaido Höövelson alias Baruto pidi Aki-basho suurturniiri Tokyos pooleli jätma – teisipäevases matšis kukkunud vägilase põlv paistetas eilseks üles ja ta suutis vaid vaevaliselt longata.

Pärast kukkumist tehtud röntgenipilt näitas põlvesidemete venitust, lähipäevil läbib eestlane põhjalikumad uuringud. «Niisuguse jalaga on võimatu maadelda,» tõdes Baruto.

Ütlesite pärast õnnetust, et turniiri poolelijätmine annab uue kogemuse ja õppetunni. Mida õppisite?

See turniir oli üldse algusest peale eelmistest erinev, ei tea, miks. Ühes jõudsin selgusele: võidunälg oli suurem, kui keha suutis vastu panna. Pean juhtunu üle pikemalt järele mõtlema ja võtma vastu otsused, kuidas oma maadlust muuta.

Ehk seletate lähemalt.

Pean muutma maadlusstiili, viima keha ja mõistuse tasakaalu. Praeguse stiili juures pidanuks vigastus tegelikult veel varem tabama. Kukuvad kõik, aga ühed kergemalt, teised raskemalt. Uuenduste teele asumine pole lihtne, sest seni on maadlus mulle palju võite toonud. Ent ma ei lase pead norgu.

Kas profisumos on traumade ravi iga sportlase enda mure või paneb ka klubi õla alla?

Ravi eest tuleb endal maksta, klubi võib aidata arste leida. Kuna meie talli bossi karjäär lõppes põlvevigastusega, oskab ta head nõu anda.

Kas kasutate ka Jaapani maarohtusid, mis väidetavalt on mitmed maadlejad jalule tõstnud?

Niisugused rohud on tõesti olemas ja klubi peremehe tuttav tegeleb nende müügiga. Usun, et tema poole pöördutakse. Esialgu hoian aga jalal jääkotti.

Teie turniiri saldoks jäi neli võitu ja kuus kaotust, lisandusid kaotused viie maadlemata jäänud matši eest. Kas allajäämised panid mõtlema?

Kõik on juba harjuda jõudnud, et Baruto kogu aeg võidab. Aga tegemist on profispordiga, siin ei saa pidevalt teistest parem olla. Ma ise küll eriti nukker pole ja see on peamine.

Ühest äsjasest intervjuust jäi siiski mulje, et olete üsna norutujus. Mainisite seal, et mõtted on Eesti juures varasemast sagedamini ja te ei tea, mitu hooaega veel üldse sumoga tegelete.

Ma tõesti ei mõtle, mitmeks hooajaks sumosse jään. Olen alles 21-aastane, karjäär seisab ees. Mul on oma siht – tahan saada kõige tugevamaks. Selle eesmärgi poole püüdlengi.

Tuleme kaotuste juurde tagasi. Kuidas mõjus vormile hiljutine klubivahetus? Turniiri eel kartsite, et kolimisega kaasnenud askeldused ja sisseelamine jätavad oma jälje.

Kolimise tõttu ei saanud ma piisavalt trenni teha. Siit johtubki, et võidunälg oli tugevam kui keha.

Kui valusalt võtate edetabelis Maegashira esimeselt realt esikümne piirimaile langemist?

Suhtun asjasse rahulikult – mis parata! Päris kümmet kohta ma ei kuku, järgmisel turniiril tuleb kaotatu lihtsalt heastada. Kõige tähtsam, et põlv paraneks.

Teie eelmisi suurturniire jälgisid kohapeal ema ja mitmed manulised. Ka saite neilt maadluseks hea emotsionaalse laengu, millest nüüd puudu jäi?

Tegelikult jah. Kui ema vaatab, tahaks alati paremini maadelda.

Kas teil on üldse seal kauges Jaapanis inimest, kellega lähemalt suhelda või kellele hinge puistata?

Inimest, kellega südamest südamesse rääkida, mul Jaapanis tõesti pole. Tunnen niisugusest kaaslasest puudust: igaüks tahab ju vahel oma tunnetest ja muredest rääkida. Minu ainus võimalus on koju helistada.

Nüüd, paranemist oodates, on ilmselt eriti nukker tegevusetult passida. Millal loodate taas treenima hakata?

Maadlema ma kohe ei hakka, aga üldfüüsilist saab ikka teha. Sumos on ütlus: teed trenni, saad traumast jagu. Puhkust antakse maadlejale siis, kui ta tõesti enam kõndida ei suuda.

Kas niisugused karmid reeglid on kohe ülevalt poolt paika pandud?

Mitte just päris, see on klubisisene asi. Igatahes loodan, et novembrikuiseks turniiriks jõuan taas heasse vormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles