Tiit Kivisild tõusis tundmatusest Eesti ratsutajate koorekihti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kivisild tegi kevadel ostetud hobusel Lara eestlastest parima etteaste, saades MK-sõidus 5. koha.
Tiit Kivisild tegi kevadel ostetud hobusel Lara eestlastest parima etteaste, saades MK-sõidus 5. koha. Foto: Toomas Huik

Veel mõne kuu eest oli ratsutaja Tiit Kivisild laiema üldsuse jaoks tundmatu suurus, eilsele Tallinna hobushow MK-sõidule startis aga juba soosikute seas ja pälvis parima eestlasena 5. koha.

Hobusel Lara sõitnud Kivisild ajas Rocca al Mare suurhalli rõkkavate täistribüünide ees maha ühe takistuse. Puhtalt õnnestus 150-sentimeetrine parkuur läbida ainult kolmel sportlasel, ümberhüpetel osutus parimaks poolakas Lukasz Jonczyk Lavidal.

«Tegin väikese sõiduvea, tempo langes enne takistusele minekut liialt,» tõdes Kivisild, kes oma sõnul suutnuks raskel rajal heidelda ka võidu eest. «Kuid üldiselt jäin etteastega rahule.»

Õnnestunud ost

Kivisilla esiletõus algas tänavustel takistussõidu Eesti meistrivõistlustel, kus 24-aastane tallinlane üllatuslikult kõigile ässadele pikka nina näitas.

Kadestamisväärse kindlusega kerkis Kivisild pjedestaalile ka järgnenud rahvusvahelistel jõuproovidel. Edu peamist panti näeb ta kevadel soetatud Laras, kelle omanik on ärimees Heiti Hääl.

Ratsu ostmine oli mõistagi paras loterii. «Hääl tahtis head ja kallist hobust, et saaksin osaleda GP-võistlustel,» meenutas Kivisild. «Vaatasime paljusid ratsusid, Lara hüppas neist kõige paremini, usaldusväärsed olid ka tema senised peremehed.»

Tehingu juures abistas Häält ja Kivisilda eksperdina vanameister Rein Pill ja nii toodigi üle miljoni krooni maksnud Lara Hollandist ära.

«Eks meil vedas ka,» tunnistas üksteist aastat ratsutamisega tegelenud Kivisild. «Katsetel hüppab enamik ratsusid superhästi, hiljem osutuvad mõned neist ümmarguseks nulliks.»

Lara tuleviku osas ei söandanud ratsanik veel kaugeleulatuvaid järeldusi teha, ent senised õnnestunud etteasted annavad lootust. Kokku on Ruila tallis treeniva Kivisilla käsutuses seitse hobust: kümneaastane Holdenburgi tõugu Lara on parim, ent asja võib saada mitmest nooremastki ratsust.

Kivisilla edu taustal nurjusid ülejäänud Eesti koondislaste etteasted üksteise järel. Gunnar Klettenberg Novestal ajas maha kolm takistust ja katkestas.

«Panin Novestale vist liiga teravad suitsed suhu – laupäeval oli ta ümberhüpetel olnud raskelt juhitav,» selgitas Maarjamaa viimaste hooaegade esiratsutaja. «Mulle tegi see sõitmise lihtsamaks, aga hobusele ilmselt ei meeldinud. Novesta ei hüpanud tehniliselt õigesti.»

Pead norgu ühe hobushow parkuuridest võitnud Klettenberg ei lasknud. «Meil on Novestaga varemgi halbu päevi olnud. Kolme nädala pärast toimub hobushow Helsingis, näis, kuidas seal läheb.»

Kahe tõrke järel võeti võistluselt maha Ivo Ots ja Bristol, Heiki Vatsel Epicurosel kogus 8 ja Urmas Raag Ironicul 20 karistuspunkti. Hanno Ellermann ei saanud starti tulla, sest tema hobune Poncorde hakkas soojenduse ajal ootamatult lonkama.

Vihastamapanevat järjekindlust näitas Rein Pilli põhihobune Ritual, kes taas takistusi ületamast keeldus.

Kaks nädalat tagasi Moskvas heitis tõrkuma hakanud Ritual Pilli sadulast ja arstid pidid põlvele maandunud ratsaniku jala mitmeks päevaks lahasesse panema. Samasuguse tembu tegi pirtsutav ratsu Tallinna hobushow laupäevases parkuuris.

Sestap kaalus Pill tõsiselt, kas mitte startida MK-etapil hoopis Casanoval, kes eelmistel päevadel oli end näidanud tõelise kullatükina.

Tõi Pillile kolm 2. ja ühe 3. koha, nädalavahetuse magusaima saagina aitas aga Palladium Cupi sarja üldvõidule. Ent Casanova võis ponnistustest väsinud olla.

«Palladium Cupi võit oli hooaja kaalukaim tulemus,» tõdes Pill nüüd. Ja möönis, et teatud panuse esikohta andsid ka konkurendid Ellermann ja Klettenberg, kes tiitlivõistluste tõttu kõikidel etappidel kaasa teha ei saanud.

Casanova hea esinemine polnud Pillile üllatuseks. «Lootsin juba ammu, et kuni 140 cm parkuurid saavad tema sõitudeks,» kiitis ratsanik kümneaastast Holsteini tõugu täkku, kelle kuulsast isast pärinevad paljud hea tehnikaga hobused. «Casanova on väga kiire ja puhta hüppega.»

Pensionile ei mõtle

Andres Kallastele kuuluv hobune toodi Saksamaalt Eestisse Tori tõu sportlikke omadusi parandama, Pilli kasutada on ratsu teist hooaega.

«Selge, et päris maailmameistrivõistluste hobune Casanova siiski ei ole,» tunnistas Pill. «Tal pole niisugust võimsat hüpet nagu näiteks Klettenbergi Terroril või Novestal.»

«Aga kui Casanova 140-sentimeetristel takistustel täieliku kindluse saavutab, võib temaga vahel ka mõned 150 cm sõidud teha,» lootis Pill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles