Pisitütre ema Irina Embrich võitis MMi hõbeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finaalmatš kahekordse olümpiavõitja Timea Nagyga algas Irina Embrichi juhtimisel, lõpuks pääsesid aga vastase kogemused maksvusele.
Finaalmatš kahekordse olümpiavõitja Timea Nagyga algas Irina Embrichi juhtimisel, lõpuks pääsesid aga vastase kogemused maksvusele. Foto: AFP/SCANPIX

Aasta tagasi tütre ilmale toonud, mõne aja eest aga ülekoormuse tõttu kokku kukkunud Irina Embrich võitis epeevehklemise maailmameistrivõistlustel Torinos hõbemedali. Finaalis pidi ta tunnistama ungarlanna Timea Nagy paremust.

Finaali südilt alustanud Embrich sattus esimest korda tagaajaja rolli seisul 6:7. Korraks õnnestus tal veel matš viigistada, seejärel jätkas Nagy võidumarssi – 15:11!

«Emotsioonid on ülevad!» vahendas Embrichi treener Nikolai Novosjolov, kui tallinlanna pjedestaali teisele astmele tõusis. «Jah, kullamatšis tuli vastu võtta kaotus, aga vastane oli kahekordne olümpiavõitja. Kogemused pääsesid lõpuks maksvusele.»

Ehmatav minestamine

Kohe pärast autasustamist viidi poolfinaalis ungarlanna Emese Szaszi kindlalt 15:10 alistanud Embrich dopingukontrolli, seejärel pressikonverentsile. Laskmata tal vahepeal sõnagi telefoniga rääkida.

«Fantastiline naine!» hõiskas Embrichi medaliteekonda interneti vahendusel jälginud Eesti Vehklemisliidu peasekretär Tõnu Nurk. Ja meenutas, et kaks nädalat tagasi oli Embrich ülekoormuse tõttu kokku kukkunud.

Järgnenud nädala pidi vehkleja mööda saatma taastusravil Viimsis, seejärel hakkas taas tasapisi harjutama.

«Läksime kohe arsti juurde, Irinale tehti põhjalik tervisekontroll,» täpsustas Novosjolov. «Midagi hullu ei leitud, organism andis lihtsalt mõista, et vajab puhkust.»

Kui Sven Järve esmaspäevane pronksivõit meeste epees tuli nagu välk selgest taevast, siis 26-aastane Embrich on oma medaliküpsust varemgi tõestanud. Tema kontol on juunioride EMi hõbe, täiskasvanute MMi ja EMi naiskondlik hõbe ja mulluse universiaadi pronks.

Universiaadimedalini jõudis Embrich napilt kolm kuud pärast tütre Maša sündi. Pisipiiga juurest kaheks nädalaks lahkumine tähendas toona täit lahinguvalmidust kogu perele.

Kõigepealt pidi noor ema tütre rinnapiimast võõrutama. Et olukord kontrolli all püsiks, võttis endisest jalgpallurist abikaasa Aleksandr Embrich puhkuse.

Nüüd, MMi eel, jäi vahepeal aastaseks saanud Maša vanaemade kantseldada. Abikaasale helistas aga Irina Embrich kohe, kui oli jõudnud poolfinaali.

«Ira ütles, et pronksmedal on käes, kuid see pole veel piir,» rääkis Aleksandr Embrich. «Ta töötas koos treener Nikolai Novosjoloviga tulemuse nimel väga visalt. Ei jätnud treeningutes ühtki päeva vahele, kuigi laps on alles väike.»

Pereisa tunnistas, et ühelt poolt on pisitütre kõrvalt sporti teha raske. «Teiselt poolt on Maša sündimine Irinale kindlasti kasuks tulnud,» leidis ta. «Laps annab kindluse, teadmise, et oled elus juba midagi saavutanud. Naiste spordis on tugeva tagala olemasolu väga tähtis. Lapse kasvatamisega kaasnevad rõõmud lisavad aga omakorda energiat.»

Novosjolov, kes «põhikohaga» on siiski Eesti epeemeeste esinumber, kiitis hoolealust igati. «Irina oli seda medalit ammu väärt,» tõdes ta. «Tal on väga hea kiirus, tugev psüühika ja tohutu sihikindlus.»

Embrichi treener sai Novosjolovist aasta tagasi, kui epeenaise senine juhendaja Samuil Kaminski Norrasse tööle läks. «Raja kõrval seista on raskemgi kui ise vehelda,» võis ta nüüd kinnitada.

Novosjolovi sõnul sünnivad treeningukavad ühistöös Embrichiga. «Esitame mõlemad oma seisukoha ja arutame seejärel kõik üksipulgi läbi,» selgitas ta. «Ma ei õpeta ega domineeri, olen pigem nõustaja.»

Kui ehmatav minestamine välja arvata, sujus MMi ettevalmistus Novosjolovi hinnangul plaanipäraselt. «Irina jõudis EMil 16 hulka ja sai medali Põhjamaade meistrivõistlustelt, esines edukalt mitmel turniiril,» loetles ta.

Ning lisas, et tubli mahvi juures suutis Embrich jääda ka heaks emaks. «Irina armastab last väga,» kiitis tegevvehklejast juhendaja. «Õnneks on tal ka hea mees ja tragid vanaemad, kes mõistavad, mille nimel Irina treenib. Maša pärast pole ära jätta tulnud ühtki harjutuskorda.»

Embrichi finaaliteekond polnud läbinisti laudsile. 64 tugevama seas alistas MMi alagrupi võiduga alustanud vehkleja rootslanna Emma Samuelssoni 15:3.

Imeline võitleja

Järgmises matšis poolatar Beata Terebaga pani see-eest pöidlahoidjate närvid tõsiselt proovile, kui kolmetorkelisse kaotusseisu jäi. Jõudnud tulises heitluses viigini 13:13, võitis Embrich kohtumise 15:13.

Vastasseis prantslanna Hajnalka Kiraly Picot’ga kulges veelgi pinevamalt. Kui Embrich nelja punktiga taha jäi, kippus naistekoondise peatreeneri Anatoli Jasnovi süda rinnust kargama.

Järgnenud viigiseisude jada – 12:12, 13:13 ja 14:14 – lahendas Embrich lõpuks enda kasuks. Veerandfinaalis alistas aga rumeenlanna Iuliana Maceseanu 15:10.

«Irina võitles nii imeliselt, et praegu olen küll kindel – järgmisel aastal teeb ta finaalis saatud kaotuse tasa,» lootis Jasnov.

Irina Embrich

• Sündinud 12.07.1980

• Pikkus 170 cm, kaal 55 kg

• Abielus, aastase tütre ema

• Treener: Nikolai Novosjolov

• Saavutused: Euroopa juunioride MMi hõbe, täiskasvanute MMi ja EMi naiskondlik hõbe ja universiaadi pronks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles