Kirsipuu nautis profikarjääri viimast võidusõitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tour de France’i direktor Jean-Marie Leblanc andis Kirsipuule üle pildi, millel kujutatud tema hiilgehetked maailma mainekaima mitmepäevasõidu etapivõitja ja liidrina.
Tour de France’i direktor Jean-Marie Leblanc andis Kirsipuule üle pildi, millel kujutatud tema hiilgehetked maailma mainekaima mitmepäevasõidu etapivõitja ja liidrina. Foto: Tõnu Kees

Kui Jaan Kirsipuu profikarjääri viimaseks võidusõiduks jäänud Pariisi–Toursi 26. kohaga lõpetas, viskas ta kiivri ulja kaarega publiku sekka: mooramaa mees oli oma töö teinud ja võis auga väljateenitud puhkusele minna.

«Mis ma kiivriga enam teen, järgmisel aastal sõidan juba Eesti klubi CFC vormis,» põhjendas Kirsipuu ettekavatsematut žesti. Fännide saagiks läksid ka tema kindad ja särgi varrukad.

Jätnud seljataha 254 km pikkuse maratoni, ei roninud Kirsipuu kohe meeskonna bussi nagu tavaliselt. Ei kiirustanud ka riideid vahetama ega klapitanud mõtteis taastava massaaži ja õhtusöögi kellaaegasid.

Meene direktorilt

Lai naeratus näol, seisis ta hoopis keset kõige tihedamat saginat ning lausa nautis õlalepatsutamisi, käepigistusi ja autogrammide jagamist.

«Ega ma praegu veel päris täpselt aru saa, et karjäär läbi on,» tunnistas ta. «Esialgu tunnen lihtsalt rahulolu, et tänane sõit päris hästi õnnetus – tegin oma töö ära. Aga eks mingil hetkel jõuab kohale ka too teine teadmine.»

Kirsipuu viimasel võidusõidul jätsid Credit Agricole’i meeskonna bossid sprinterite endi otsustada, kellele finišiheitluses panustada. «Mine tea, äkki mängime minule,» oletas eestlane stardi eel. «Kõik sõltub enesetundest.»

Päev algas aga tema kodutiimile kehvalt – suures äraminekus polnud ühtki Agricole’i ratturit. «Meie mehed tegid tööd, kuid vahe jooksikutega aina kasvas,» valgustas Kirsipuu sündmuste käiku. «Viimaks hakkasid veel mitu tugevat tiimi ponnistama, kuid kaks meest jäidki lõpuni ette.»

Võidu võttis prantslane Frederic Guesdon norralase Knut-Asle Arveseni ees. Kirsipuu aitas finišiponnistuses meeskonna liidrit Thor Hushovdi, kes sai 4. koha. Ag2r’i värve kaitsev Erki Pütsep oli 40.

Kuigi pjedestaalist jäi Kirsipuu kaugele, oli ta 100. Pariisi–Toursi kuumemaid nimesid. Kui eestlane meeskondade tutvustamisel lavale astus, aplodeerisid sajad stardipaika kogunenud fännid talle tormiliselt.

Tour de France’i direktor Jean-Marie Leblanc andis Kirsipuule üle pildi, millel kujutatud tema hiilgehetked maailma mainekaima mitmepäevasõidu etapivõitja ja liidrina. Ka raadiojaam Radio France alustas jõuproovi eeltutvustust teatega eestlase loobumisest.

Lõpupidu Pariisis

«Oli eriline sõit, paljud tulid ilusa karjääri puhul õnnitlema,» rääkis Kirsipuu. «Algul närveerisin kõvasti. Aga kui enesetunne paremaks läks, hakkasin kilomeetreid üha rohkem nautima.»

Kirsipuu tõdes, et päevapealt ei muutu tema elus tõenäoliselt midagi. «Ma pole hooaja lõppedes kunagi kella vaadanud,» lõõpis ta. «Kui ikka puhkuse ja pullitegemise aeg, siis võid ennast ka sportlasena lõdvaks lasta.»

Meeskonnakaaslastega jõi ta lahkumise puhul lõunasöögi juurde väikese šampanja juba laupäeval. Eile õhtul kogunesid ratturid aga Kirsipuu lõpupeole Pariisis. «Eeldan, et sinna võib tulla päris suur seltskond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles