Õmblejannast sai dopingupatune

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatusliku jooksu finiš. Keelatud ainetest abi saanud Žanna Vladimirova (vasakul) tuiskab võitjana üle lõpujoone, konkurendid jäävad kaugele.
Saatusliku jooksu finiš. Keelatud ainetest abi saanud Žanna Vladimirova (vasakul) tuiskab võitjana üle lõpujoone, konkurendid jäävad kaugele. Foto: Priit Simson

Kergejõustikutreener Boriss Ivanovil oli eile vaba päev. Ta jalutas tunde mööda Narva tänavaid, kuid ei märganud enda ümber sügise värve – kaugel sellest, mehe peas vasardas vaid üks küsimus: miks tarvitas ta parim õpilane dopingut? Milline häbi!



Aastaid Narva spordikoolis lapsi juhendanud Ivanovi süda aimas halba juba augusti esimestel päevadel, kui ta nägi oma kauaaegset õpilast Žanna Vladimirovat lippamas 100 meetrit 11,87 sekundiga. Lisaks imelisele isikliku rekordi parandamisele võitis 27-aastane piiga sellega Eesti meistrivõistlused.

Pisut vähem kui kaks kuud hiljem oli kõik selge – Vladimirova dopinguproov näitas keelatud ainete nimekirjas oleva stanazololi tarvitamist. Eesti Kergejõustikuliit määras karistuseks kaheaastase võistluskeelu.

«Küsisin Žanna käest kohe, ega ta jumala eest pole keelatut kasutanud. Ta vastas eitavalt,» meenutas Ivanov vahetult pärast üllatavat jooksu toimunud jutuajamist. «Paraku tundus see tulemus müstiliselt hea. Niisama pole ju võimalik oma rekordit nii palju parandada.»

Treeneri kahtlustel oli alust – Narvas õmblusvabrikus töötava ja selle kõrvalt neli-viis korda nädalas harjutava Vladimirova arenguhüpe oli hämmastav. Tõsi, kaks suve tagasi läbis Vladimirova staadionisirge Eesti mõistes korraliku 12,13ga, mullu piirdus ta aga enam kui tagasihoidliku 12,79ga.

Joosta tänavu mullusest sekund kiiremini ja veel sellise vanuses… Õhku jääb vaid küsimus, kuidas ei märganud treener õpilase muutumist juba treeningutel.

Vladimirovaga ei õnnestunud Postimehel eile vestelda. Treeneri sõnul on piigat lühikese ajaga tabanud kaks valusat lööki: umbes nädalapäevad tagasi mattis ta vanaema, nüüd siis tuli avalikkuse ette vahejuhtum dopinguga.

Kergejõustikuliidule esitatud seletuskirjas väitis Vladimirova, et tarvitas keelatud aineid enese teadmata. Ta märkis, et juuni lõpus Peterburis treeningulaagris viibides ostis ta apteegist taastumisvahendit Natural Sterol Complex. Samas polevat toote etiketil dopinguproovist leitud aineid märgitud.

«Ma ei ole teadlikult dopinguaineid kasutanud, kuid tunnistan, et ebausaldusväärse tootja müüdava taastumisvahendi kasutamine oli viga. Kinnitan, et minu treener ei olnud uue preparaadi tarvitamisest teadlik,» kirjutas Vladimirova. «Tunnistan oma süüd ja vastutan juhtunu pärast ainuisikuliselt. Soovin vabandada oma treeneri, klubi, kaasvõistlejate ja Eesti Kergejõustikuliidu ees. Kahetsen juhtunud väga.»

Üks Eesti juhtivaid spordiarste, dopingukontrolligagi hästi kursis olev doktor Mihkel Mardna pidas sportlase avaldust naeruväärseks.

«Pean vähetõenäoliseks, et sellised dopinguained satuvad organismi toidulisanditega,» nentis ta ning lisas, et tavaliselt manustatakse stanazololi süstides. Tegemist on ainega, mis aitab lihastel taluda koormusi, selle kasutamise jäljed püsivad organismis paar kuud.
Tegelikult jõudis Vladimirova oma rumalat käitumist tunnistada juba enne Eesti Antidopingu Agentuurist saabunud testi tulemust.

Korduvalt õpilasega vestelnud Ivanov viis Vladimirova nii kaugele, et piiga otsis interneti kaudu välja tarvitatud taastusvahendi koostise. Ivanov märkas kohe, et suure tõenäosusega on tegemist keelatud ainetega. «Käskisin tal sõita Tallinna ning alaliidus kõik ausalt ära rääkida.»

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi tunnistas, et Vladimirova käis tõesti paar nädalat tagasi spordiala juhtide jutul ja rääkis võimalusest, et Eesti meistrivõistlustel antud dopinguproov võib osutuda positiivseks.

Eesti kergejõustikukoondise kiirjooksude alarühma juht Valter Espe ei suuda samuti sportlase käitumist mõista. Vladimirova kuulus viimati Eesti koondisse kaks suve tagasi, pärast seda pole Espel temaga erilist kokkupuudet olnud.

Ta märkis, et 27-aastases töö kõrvalt harjutavas naises ei nähtud enam suures kergejõustikus tulevikku. Tulemused olid ju laiemalt mõeldes marginaalsed. «Tarvitada sellises seisus dopingut, see on rumal ja labane,» hindas Espe.

Aga Ivanov jalutas eile hiliste õhtutundideni ning mõtles ja mõtles… Vähemalt nii rääkis dopingusportlase treeneri staatusesse sattunud mees Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles