Andres Sõber usub noorte eestlaste võimekusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata kolme põhimängija lahkumisest õhkub Eesti korvpallimeistri Tallinna Kalevi peatreenerist Andres Sõbrast entusiastlikku tahet tõsta noorenenud meeskond medalikonkurentsi.

Raskused klubi majandamisel pole Kalevil lubanud palgata kõrgepalgalisi kodumaiseid pallureid, Euroopa eliitmängijatest rääkimata. Ometi julgeb Sõber hooajale optimistlikult vastu minna, ta usub, et andekad noorpallurid suudavad teraskõva tahtmise ja visadusega tippklassi tõusta.

«Arvydas Macijauskas ja Ramunas Shishkauskas aitasid Leedu EM-võistlustel poolfinaali, aga me mängisime eelmisel hooajal nende koduklubi Vilniuse Lietuvos rytasega pikka aega võrdselt,» lausus Sõber. «Kui niisugused mängijad suudavad olla Euroopa tipus, miks ei võiks siis meiegi mehed tõusta samale tasemele.»

Kangur peab kosuma

Pärast Rauno Pehka, Valmo Kriisa ja Larry Danielsi lahkumist peavad Kristjan Kangur ja Gregor Arbet võtma enda õlule suurema rolli. Kuu aja pärast algab 14-mänguline tugevakoosseisuline eurosari ja paralleelselt tuleb pingutada ka Eesti liigas, kus Sõbra sõnul ei tohi ühtki vastast alahinnata.

«Arbetil ja Kanguril on eeldused tõusta rahvusvahelisele tasemele,» lausus Kalevi juhendaja. «Innustan neid: võtke korvpalli väga tõsiselt, pange end proovile, vaadake, kuhu jõuvarud ja sitke töö kannavad. Euroopas on palju nende tasemega mängijaid. Nad peavad olema väga usinad, kui tahavad jõuda tugevatesse klubidesse.»

Universiaadil hüppeliigest vigastanud Kanguri kehaline seisund pole kiita - ettevalmistus jäi Eesti koondise mängude tõttu lünklikuks.

«Ta kaal on kahanenud, samuti jõud. Kristjan vajab kosumiseks aega. Rahustasin teda: «Küll me tõuseme üles!»» ütles juhendaja.

Sõber ei laitnud universiaadil osalemist, kuid tõstatas küsimuse, kas Eesti koondise osalemine suvel mitmel erineval turniiril oli kõige õigem otsus.

«Suvi on harjutamise aeg. On vaja laduda põhja, et jaksata üheksa kuud joosta ja hüpata. Inimese akud vajavad täitmist,» sõnas Sõber. Samas lisas ta, et ei pidanud mõistlikuks keelata Kanguril, Arbetil ja Heiko Niidasel koondisega liitumast. «Ütlesin: «Käige ära, aga hoolitsege oma kehalise seisundi eest.» Mul on mõistagi kahju, et nad ei saanud ettevalmistusperioodi meiega koos teha.»

Osade hoolealustega, näiteks Janar Taltsiga, alustas Sõber üldkehalist ettevalmistust juuni keskel. Talts, kelle mulluse hooaja nurjas jalavigastus, on juhendaja sõnul väge täis.

20 aastat treenerileiba söönud Sõbra sõnul ei teki entusiasmist seni puudust, kuni jätkub andekat ja töökat järelkasvu. Ta ütles, et Kaleviga liitunud 19-aastane 207 cm pikkune Reinar Hallik annab tänavu kindlasti kõneainet.

Sihikul finaalikoht

Kaptenirolli usaldas Sõber 27-aastasele Priit Ilverile. Temast kogenum on üksnes 30-aastane Jaanus Liivak, kes on Kaleviga varemgi eurosarjas osalenud. Meeskonda kuuluvad veel Priit Pihela, Mark Shein, Alar Varrak, Rait Käbin, Vaiko Riives ja Kaido Saag.

«Oleksin pettunud, kui me finaali ei jõuaks,» ütles Sõber. «Kalevi maine, tugev eurosari, noored talendid - minu ülesanne on pöörata töö positiivses suunas. Kui see õnnestub, oleme võidumehed.»

Kalev loobus testimisel käinud kahest võõrmängijast, hollandlasest Paul Vrindist ja ameeriklasest Riley Ingle’ist. Kalevi klubi tegevjuhi Riho Sooniku sõnul ei hakata enne lisajõudu värbama, kui leitakse täielikult kate 6,5 miljoni krooni suurusele eelarvele.

«Noored mehed ei taha nii palju palka, nagu vanad ja teenekad,» ütles Sõber. «Tähtis on see, kuidas platsil asjad toimivad. Küll see raha ka tuleb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles