Korvpalli EMile annavad näo võimekad tähed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korvpalli Euroopa meistrivõistlustel Rootsis on silma paistnud uued tähed eesotsas leedulase Sharunas Jasikeviciuse, prantslase Tony Parkeri, hispaanlase Pau Gasoli ja venelase Andrei Kirilenkoga, kellest kolm esimest jätkavad täna medaliheitlust.

Euroopa üks paremaid tagamängijaid Jasikevicius lõhub vastaste kaitset kaugvisete, teravate läbimurrete ja tarkade söötudega. Tänases poolfinaalis püüavad leedulast, kes võidumängus Serbia ja Montenegroga hiilgas juba avapoolajal 18 punktiga, peatada prantslased.

Eesti korvpallikoondise 1993. aasta EMil kuuendale kohale ja 2001. aastal finaalturniirile aidanud Aivar Kuusmaa sõnul tegutsevad leedulased rünnakul kiirelt ja läbimõeldult.

«Jasikevicius on kõrgest klassist, ta paneb fantastiliselt hästi palli liikuma,» lausus Kuusmaa. «Tagaliinis on terav ka Arvydas Macijauskas. Ramunas Shishkauskasel on hea viskekäsi ning eesliin toetab neid.»

Leedul kullavõimalus

Teises poolfinaalis on vastamisi Hispaania-Itaalia. Eesti koondise peatreeneri Heino Endeni hinnangul on Leedu näidanud poolfinalistidest kõige paremat koostööd.

«Pallurite paremad omadused on rakendatud meeskonna heaks. Keegi ei aja taga oma punkte, vaid pingutab võidu nimel. Pall liigub rünnakul nagu püssikuul, mehed leiavad hästi vaba viskekoha,» rääkis Enden.

Kuusmaa soovib finaalis näha Leedut, kuid tema sisetunne ütleb, et poolfinaalis saadab edu Prantsusmaad. «Prantslaste kaitse on siiani kõik ära tapnud,» märkis ta.

Prantsusmaa koondise peatreener Alan Weisz peab leedulasi soosikuks. «Nad on atleetlikud, tegutsevad innustunult ja üksmeelselt,» sõnas ta.

Prantsusmaa rünnakuid veab NBA meistermeeskonna San Antonio Spursi mängujuht Tony Parker. Võidumängus Venemaa üle polnud tal parim viskepäev, kuid teda toetasid New Orleansi Hornetsi keskmängija Jerome Moiso ja NBA noormängijate valikul Atlanta Hawksi nimekirja saanud Boris Diaw.

Diaw surus üle venelaste liidri Kirilenko käte palli kaks korda rõngasse ja sai peatreener Weiszilt kiita. «Ta tegutses Kirilenko katmisel hästi ja tegutses jõuliselt ka rünnakul, mida ta alagrupis ei suutnud,» ütles juhendaja.

Memphis Grizzlieses endale nime teinud Gasoli pole keegi suutnud pidurdada. 211 cm pikkune keskmängija on liikuv ja osav, visates täpselt ka korvist kaugemalt. Veerandfinaalis kogus Gasol Hispaania 78:64 võidu heaks Iisraeli üle 25 punkti ja seitse lauapalli.

«Gasol on särav tegija, kuid Iisrael polnud niisugune mõõdupuu, mille järgi hispaanlaste võimeid hinnata,» ütles Enden.

Olümpiakohad jagamisel

Poolfinaalis kohtub Hispaania Kreekast 62:59 jagu saanud Itaaliaga. «Hispaanial ei tohiks Itaalia alistamisega raskusi tekkida. Hispaania on näidanud ilusat koostööd. Itaalia võitis Kreekat inetus mängus,» leidis Kuusmaa.

Kreeka koondise kogenumaid liikmeid Georgios Sigalas pahandas, et meeskonnas puudus üksmeel. «Meil on palju talente, ent nad näitavad end rohkem klubikorvpallis. Koondises ei suuda me vajalikul hetkel saavutada niisugust kokkumängu nagu näiteks leedulased,» märkis ta.

Tulevikuedu ennustas Kuusmaa Venemaa meeskonnale. «Venelastel on noor koosseis, medalit oli neilt vara nõuda. Kuigi nad sobinuksid poolfinaali paremini kui itaallased.»

Maailmameistrite Serbia ja Montenegro pallurite etteastele vajutas pitseri Sacramento Kingsi korviküti Predrag Stojakovici väljalangemine vigastuse tõttu.

Kolm tugevamat meeskonda tagavad pääsme 2004. aasta Ateena olümpiamängudele, kuhu Euroopast on pileti saanud maailmameister Serbia ja Montenegro ning korraldajamaa Kreeka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles