Leho Pent koduse EMi eel: olen elu parimas vormis!

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leho Pent tõi mullu U23 MMil Eestile üle pika aja tõstmises medali. Mida suudab ta kodustel võistlustel?
Leho Pent tõi mullu U23 MMil Eestile üle pika aja tõstmises medali. Mida suudab ta kodustel võistlustel? Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

«Treeningutel ma tippmarke ei tõsta, need jäägu võistlusteks, kuid tundub, et olen elu parimas vormis,» teatas Leho Pent pühapäeval Tallinnas algava tõstmise U23 EMi eel. Mullu võitis Pent samal võistlusel pronksi ja ka nüüd on sihiks medal. Ent selleks tuleks purustada Eesti rekordid ja loota, et põlved vastu peavad.

Teine Eesti medalilootus, Mart Seim, on käevigastuse tõttu sisuliselt audis ning seega jääb kodusel tiitlivõistlusel kogu koorem Pendi kanda. Lihtne tal ei ole, sest kui mullu loobusid paljud tipud U23 EMist, siis Tallinna tulevad kõik kohale.

«Pent peab püstitama kogusummas Eesti rekordi, kui tahab poodiumile jõuda, rebima üle 160 ja tõukama 200 kilo,» arvas Eesti Tõstespordi Liidu president Jaan Talts juunior. Praegu kuuluvad kehakaalu kuni 94 kg rekordid Andrus Utsari nimele: rebimises 170, tõukamises 197,5 ja kogusummas 362 kg.

«Pendi kaalus on konkurents ülimalt tihe,» jätkas Talts. «Venemaa, Ukraina, Valgevene ja Bulgaaria tõstjad on maru kõvad. Kui nad kõik kohale tulevad ja Pent osagi neist alistab, siis aplaus talle.»

Märksa tõenäolisem oli Seimi medal, paraku... «Ta pöidla ja nimetissõrme vahel on osaline rebend,» selgitas Talts. «Vigastusest paranemiseks läheb kaks-kolm kuud, sel ajal kangi tõsta ei saa. Teoreetiliselt oleks võimalik valuvaigistava süsti toel siiski võistelda – vigastus hullemaks ei läheks –, ent kas on mõtet? Kui sa pole enne EMi 17 päeva kangitrenni teinud, siis ei ole just palju lootust. Kulda poleks Seim saanud, aga hõbeda küll. Kahju, ääretult kahju.»

Samas pole Pentki päris terve, talle teeb taas liiga parem põlv. «Suure koormusega treenides annab põlv nii kõvasti tunda, et pean kaks järgmist päeva rahulikumalt võtma,» tõdes Lätis treeninglaagris viibiv Pent. «Pärast EMi tuleb jälle arstide juurde minna. Hiljuti käisin kompuuteruuringul, mingit rebendit põlves polnud, väike turse kõigest, aga näe, valutab.»

Talts tunnistas, et sportlaste tervist mõjutavad mingil määral ka tõstmise rahaprobleemid: «Gerd Kanteri füsioterapeut Indrek Tustit töötles ja väänas Penti mõni aeg tagasi ja põlvevalu kadus. Kahjuks ei saa tõstjad endale Tustitit ega tema tasemel füsiot iga päev lubada, eriti laagris olles.»

Kui veel EMist rääkida, siis kindlasti tasub silm peal hoida Eesti parimal õrnema soo esindajal, üle 75-kiloste sarjas võistleval Triin Põdersool. «Tüdruk on tragi. Areneb. Viimase aasta jooksul on ta kolm kuud Lätis koos sealse koondisega treeninud, mis näitab, et ta võtab tõstmist äärmiselt tõsiselt.»

Tõstmise juunioride ja U23 EM algab Tallinna spordihallis pühapäeval, 22. septembril ning lõpeb järgmisel laupäeval.

Tõstmise MM Eestile kingiks sajanda sünnipäeva puhul?

Eesti Tõstespordi Liidul eesotsas presidendi Jaan Talts juunioriga on suured plaanid. Esmalt tahetakse tuua 2016. aastal Maarjamaale täiskasvanute EM ning seejärel ka MM.

«2018. aastal saab Eesti Vabariik sajandivanuseks ning sel puhul võiks Tallinnas toimuda meie kunagise hiilgeala MM. Estonia kontserdisaalis,» arvas Talts. «See oleks uhke ja võimas!»

Seoses U23 EMiga väisavad Eestit Euroopa ja maailma alaliitude presidendid ning Talts kavatseb teha kõvasti lobitööd.

Samas on Talts nukker, et meile hulgaliselt medaleid toonud tõstmisest on siinmail saanud teisejärguline ala. «Eks siin tule heita kivi ka meedia kapsaaeda – spordialasid koheldakse ebavõrdselt. Mart Seimi kaheksandast kohast EMil ei tehtud väga väljagi, nagu ka Leho Pendi U23 EMi pronksist. Oleks need tulemused saadud mõnel teisel alal, hõisanuks ajakirjandus tükk aega.»

Taltsile teeb tuska seegi, et ETV ei tee tõstmise kodusest EMist ülekandeid, kuigi Eestis toimunud suusatamise, korvpalli ja kergejõustiku juunioride ja U23 tiitlivõistlused jõudsid ekraanile: «ETVst öeldi, et need teised alad on suurte traditsioonidega ning tõstmine rahvast ei huvita. See on linnameeste jutt, maarahvast paelub tõstmine küll ja veel.» PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles