Kas Kangert toob 35 aasta järel Eestile maanteesõidu MMilt medali?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: Mihkel Maripuu


Enam kui inimpõlvkond ehk 35 aastat on möödas Eesti viimasest täiskasvanute medalist maanteesõidu MMil, kui Aavo Pikkuus võitis Nõukogude Liidu koondises meeskonnasõidu hõbeda.

Pühapäeval asub Firenzes toimuval MMil ühe soosikuna meeskondliku temposõidu starti Astana, kelle ridadesse kuulub ka Tanel Kangert. Kangert jahutab alustuseks liigseid lootusi: «Tegime temposõidu trassil korraliku trenni, sõitsime nii nagu võistlustel. Kui rada reaalselt nägin, siis... Liiga lihtne. Ei tõuse ega tehnilist osa. Kardan, et meil jääb võimsusest puudu. Vaatasin ka konkurentide koosseise: suurimad panused paneksin Omegale, BMC-le ja RadioShackile, seal on mehi, kes suudavad kahe eest tööd rügada.»

Eelnev mõttekäik ei tähenda, et Astana loobuks medalist eos: «Kaugeltki mitte! Medal on igal juhul eesmärk,» kinnitas Kangert.

Astana kuuikusse kuuluvad lisaks Kangertile ka Janez Brajkovic, Jacob Fuglsang, Andrei Grivko, Dmitri Gruzdjev ja Alessandro Vanotti. «Saadaolevatest meestest on meil kohal parimad,» sõnas Kangert, viidates sellele, et Astana liider Vincenzo Nibali keskendub grupisõidule ning temposõidus kaasa ei löö.

Eelmisel aastal pidi Astana leppima 11. kohaga: kaks meest kukkusid varakult ära ning üle poole võistlusmaast pedaaliti neljakesi. Tänavu peaks siiski kõik 57 km pikkuse distantsi vastu pidama, arvas Kangert, ehk siis nõrgemad lülid on üsna tugevad.

Astana taktika näeb ette, et igaüks on ees tuult murdmas umbes 200 meetrit ehk 12–13 sekundit ning saab seejärel minuti tuulevarjus hinge tõmmata. Kes väsib, veab lühemat aega.

Nädal tagasi sel hooajal juba teise suurtuuri, Vuelta lõpetanud Kangert tunnistab, et elus on ka värskemaid päevi ette tulnud. «Räägitakse, et pärast Vueltat peaks vorm olema tipus, ja kui on väsimus, siis pigem vaimne. Trennis paraku tundsin, et jalad on toksiine veel täis. Näis. Õhtul korraldatakse meeskonnale hotellis saun, et saaks toksiinid jalgadest välja. Kuna säärane ühissaunatamine toimub esmakordselt, ei oska ma öelda, kes meist kõvim leiliviskaja on. Kindel aga, et eestlasena ma leilivõtmise võistlust kaotama ei lähe.»   
 
Meeskondlik temposõit algab pühapäeval Eesti aja järgi kell kolm. Individuaalses temposõidus Kangert kaasa ei löö, küll aga järgmisel nädalavahetusel toimuvas grupisõidus, kus ta üritab midagi korda saata: «Kogemusi olen kogunud küll ja veel ning neist peaks piisama. MMil lähen ikka võidu sõitma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles