Kas võrkpallis tuleb Pärnu ja Tartu valitsemisaasta?

Mariel Gregor
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bigbank Tartu peatreener Andrei Ojamets.
Bigbank Tartu peatreener Andrei Ojamets. Foto: Toomas Huik

Eesti klubivõrkpallis on algaval hooajal toimunud üsna mitu olulist muudatust ja uue näo on saanud mitu klubi. Ka eesmärkide seadmises ja väljaütlemises on mindud eri teid. Postimees analüüsib uue hooaja eel Eesti-Läti ühisliigas osalevaid meeskondi. 

Selgete eesmärkidega tiitlijahtijad Tartu ja Pärnu

Võrreldes möödunud hooajaga on Tartu kõige rohkem tugevnenud klubi – juurde on tulnud Argo Meresaar, Kristo Kollo, Karl Jaani ja Andres Toobal. Lahkusid Priit Luik ja Ats Horn. Tartu peatreener Andrei Ojamets seab meeskonna koosseisule vastavalt kõrgeid eesmärke. «Kui sul on tiimis selline mees nagu Meresaar, siis ei saa tiitlitest madalamaid eesmärke seada. Selge on see, et finaalides tahame mängida ja seal kaotada ei soovi,» rääkis Ojamets. «Koosseis on korralik, stabiilsem, ja asjad on päris hästi paika loksunud. Teistel meeskondadel ehk sellist komplekteeritust ette näidata pole ja püüame sellest kasu lõigata.»   

Üle mitme aasta ka eurosarjas mängiv Pärnu meeskond seab samuti kõrgeid eesmärke. «Enam pole mõtet finaalidesse jõudmisest rääkida, tahame võita. Viimased aastad oleme tegelenud meeskonna ehitamisega ja nüüd on aeg tulemusi teha. Tahtsime eelmise hooaja meeskonna säilitada ja osaliselt see õnnestus. Koosseis on korralik, vahetusi jagub igale positsioonile. Eelmisel aastal oli karikavõit meie jaoks eredaim hetk, sel aastal tahaks stabiilsemaks saada,» rääkis peatreener Urmas Tali. Lahkujatest oli olulisim kanadalasest sidemängija Oliver Faucheri lahkumine, ent asemele on palgatud kaks serblast – sidemängija Luka Cubrilo ja diagonaalründaja Darko Filipaš ning lisaks hakkab Pärnus mängima tempomees Meris Merisaar.

«Challenge Cup on boonus ja hea väljund, loos polnud sugugi paha ning sisendab optimismi. Püüame aastaid seal mänginud meeskonna vastu avaringist edasi pääseda. Avaringi vastaseks oleval Šveitsi klubil Genfi Chênois’l on viis leegionäri ja üritame meeskonna kohta võimalikult palju infot saada,» sõnas Tali. Pärnu alustab mänge novembri alguses.

Selver ja TTÜ hoiavad madalamat profiili

Eesti valitsev meister Selver on kahe hooaja vahel ilma jäänud neljast põhimehest, lahkusid Argo Meresaar, Martti Juhkami, Andri Aganits ja Asko Esna. Asemele on tulnud Moldova koondislane Dmitri Tucov, Martti Rosenblatt ja Johan Vahter. «Äkki napsame ka ühe tiitli,» sõnas peatreener Avo Keel tagasihoidlikult. Keel on hooaja eel hoidnud madalat profiili, viidates meeskonnas toimunud muudatustele. «Usun, et tänu uuele süsteemile tuleb play-off’i kohtadele kõva rebimine ning hooaeg tasavägisem ja põnevam kui eelmine,» lisas Keel. Selver osaleb samuti eurosarjas, CEV Cupi avaringis mängitakse Tšehhi klubi Dukla Libereciga.

TTÜ võitis eelmisel hooajal ühisliiga, ent praegu suuri sõnu ei tee. Eelmisest hooajast on meeskonda jäänud peatreener Janis Sirelpuu, säilitatud on ka tuumik ehk kümme meest eelmise aasta tiimist. Lahkunud on moldovlane Denis Sintov ja Kaspar Pomerants, juurde on tulnud Hardi Talv ja Kristjan Jürima. Enamik mängijaist õpib ülikoolis, peamiselt TTÜs. Peatreeneri sõnul on juhtkonna soov eelmise hooaja edu korrata. «Ma ise nii julgeid eesmärke kohe seada ei julge, Sintovi näol jäime kogemuse võrra vaesemaks,» sõnas Sirelpuu.

Uued tulijad Rakvere ja Võru/Noortekoondis

Uue tulijana on sel aastal ühisliigas kaasa tegemas Danpower Võru / Noortekoondise meeskond, kes esialgu pidi mängima esiliigas, ent kuna Võru senine meeskond lagunes ja järele jäid vaid noored, otsustati alaliiduga koostöös välja panna noortekoondis. Peatreeneriks on Tallinna Selveri abitreener Raul Reiter, meeskonna kodumängud hakkavadki toimuma Võrus. «Koosseisu moodustavad aastatel 1995–1997 sündinud noormehed. Ühisliiga mängud annavad neile kõva karastuse ja loodan, et see aitab neid aprillis toimuvaks EM-alagrupiturniiriks hästi ette valmistada,» sõnas Reiter.

Ka Rakveres on võrreldes eelmise hooajaga uue nimega klubi, esmakordselt osaleb liigas eelmisel aastal loodud Rakvere võrkpalliklubi, mille peatreeneriks Rainer Vassiljev. Eesmärk on rahvas saali tagasi tuua, eelmise hooaja ühisliiga viimasest kohast pääseda ja play-off’i jõuda. «Tahame liigas veidi elevust tekitada ja keskmist taset tõsta,» sõnas peatreener. «Tahtsime, et pool meeskonnast koosneks kohalikest mängijatest, ja seda oleme suutnud. Teine oluline aspekt oli, et mängijatele peab sobima meie treeningute korraldus – nädala alguses treenime Tallinnas, sest osa mängijaid õpib ja töötab pealinnas,» lisas Vassiljev.

Uute nägudena mängivad Rakveres TTÜst üle tulnud Kaspar Pomerants ja Denis Sintov, Võrus mänginud Andris Õunpuu, Aivar Silm, Moldova koondislane Marin Lescov ja Kaupo Kivisild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles