Närvipinge rusub koondise pesamuna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Romanenkov
Viktor Romanenkov Foto: Liis Treimann

Mullu septembri lõpus 16-aastaseks saanud iluuisutaja Viktor Romanenkov pole kunagi täiskasvanute tiitlivõistlustel osalenud. Täna peab ta seda tegema kodupubliku ees Tallinnas peetavatel Euroopa meistrivõistlustel.



Noormehe muretu meel on asendunud korraliku närvipingega. Eile õhtupoolikul lõpetas ta järjekordse treeningu harjutushalliks olevas Premia jäähallis ja oli silmanähtavalt endast väljas.



«Nägite trenni? Ei saa väga rahul olla,» tunnistas Romanenkovi treenerist ema Oksana Romanenkova. «Ta ei suuda ennast kokku võtta. Muidu oli Viktor võistluseks valmis, aga nüüd on hakanud närv sisse tulema.»



«Tuju on täitsa ära,» lisas Romanenkov pahuralt ema jutule.



Eelmisel nädalal pidi Romanenkov ägeda allergiahoo tõttu ühe öö haiglavoodis veetma, ent tema sõnul ei mõjuta see tema esinemist kuidagi. «See oli ainult üks öö, ei midagi enamat,» kinnitas ta. «See ei teinud vormile midagi.»



Täiskasvanute seas on Eesti koondise pesamuna seni võistelnud vaid korra – vahetult enne 16-aastaseks saamist osales ta septembris Oberstdorfis Vancouveri olümpia kvalifikatsioonivõistlusel, kus sai 32 mehe konkurentsis 154,61 punktiga 16. koha, kuid jäi napilt olümpiapiletita.



«See peaks selguma sel või järgmisel nädalal, kas saan olümpiale või ei,» selgitas teisena joone all paiknev Romanenkov. «Aga ega see hetkel midagi väga ei muudaks, praegu on vaja EMile keskenduda.»



Oberstdorfis täiskasvanute klassis debüüdi teinud Romanenkov alustas seal edukalt, püstitades lühikavas uue isikliku rekordi 51 punkti. Tänase suhtes ta aga mingeid veksleid välja käima ei hakanud. «See on mul ikkagi esimene kord ja veel kodus ka, muidugi on raske ennast kokku võtta,» tõdes ta. «Tahan lihtsalt oma lühikava hästi esitada, muu peale praegu ei mõtle.»



Lühikava 20 paremat pääsevad edasi ning saavad neljapäeval ka vabakava esitada, ülejäänute jaoks on võistlus lõppemas. Tallinnas on võistlustules koguni 38 meest. «Kui sõidan hästi, võin juba vaikselt mõtlema hakata, et äkki mahun 20 hulka,» arutles Romanenkov, kelle selle hooaja kavad on teinud tunnustatud Šveitsi koreograaf Sandra Schär. «Aga kui tulevad vead sisse, pole mingit lootust.»



Mullu talvel noorte olümpiapäevadel kuldmedali võitnud Romanenkov loodab küll, et kodupubliku toetus aitab tal hästi esineda, samas tekitab aga just see temas lisapingeid.



«See pole väike, vaid väga suur närv,» muigas ta. «Eks olen teistel võistlustel ka närvis olnud, aga siiani olen uisutanud juunioride klassis, kus kõik on minuvanused. Siin on aga suured mehed, 25-aastased. Ja kõik hüppavad väga hästi. Raske on närveerimata kava ära sõita.»



Loosi tahtel tuleb Romanenkov täna jääle hommikuse osa viimases grupis. «Loos on väga hea,» rõõmustas ta.



«Selles osas meil tõesti vedas,» arvas ka noormehe ema.



Kui eestlastel on eelkõige põhjust kaasa elada Romanenkovi esitusele, siis kogu maailm on oma silmad pööranud sügisel tippsporti naasnud Torino olümpiavõitja Jevgeni Pljuštšenko poole. Detsembris püstitas viiekordne Euroopa meister ja kolmekordne maailmameister Pljuštšenko Venemaa meistrivõistlustel lühikavas isiklikuks rekordiks 100,09 punkti, mistõttu on ta meeste üksiksõidus üks suurfavoriite.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles