Miks Taltsi ja Pendi koostöö katkes?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aasta jaanuaris oli kõik kõige paremas korras. Leho Pent arenes, püstitas rekordeid ja treener Jaan Talts oli mehega rahul. Nüüdseks on nende koostöö lõppenud.
2008. aasta jaanuaris oli kõik kõige paremas korras. Leho Pent arenes, püstitas rekordeid ja treener Jaan Talts oli mehega rahul. Nüüdseks on nende koostöö lõppenud. Foto: Toomas Huik

2007. aastal alustas olümpiavõitja Jaan Talts koostööd tõstelootus Leho Pendiga. Kaks aastat hiljem koostöö katkes ja Pent  sai kuulsusrikka minevikuga treeneri.



Pendi uus juhendaja on grusiin Zurab Antaur, kelle õpilaste sekka kuulus ka dopingupatune Andrus Utsar. Aga esmalt – miks lõppes Pendi ja Taltsi koostöö?

Pea igal võistlusel üks isikliku tippmargi parandus, mitukümmend Eesti noorte ja juunioride rekordit, juunioride EMi 15. koht – «pole paha», ütleks Taltsi ja Pendi koostööviljade kohta nii mõnigi kõrvaltvaataja.

Seda enam, et Pendis nähti Eesti tõstespordi päästjat. Ega siis igaüht olümpiavõitja isiklikult treenima hakka! Ja ega siis igaüks suuda rohkem noorte rekordeid püstitada kui olümpiavõitja ise!

Miks 2009. aasta märtsis koostöö lõpetati, on üsna segane. Poolte arusaamad juhtunust lähevad lahku. Talts ütles märtsikuiste Eesti meistrivõistluste ajal, et Pent rikkus režiimi. Hilisemaid kommentaare 43 maailmarekordit püstitanud mees ei andnud. Ütles vaid, et viibib parasjagu arstikabinetis ja ei saa rääkida. Hiljem ta telefonikõnedele enam ei vastanud.

Valed viisid tülini?


Tema poja Jaan Talts juuniori sõnul, kes ühtlasi peab Eesti Tõsteliidu presidendi ametit, on kogu lugu äärmiselt kahetsusväärne. Vähemalt ühel osapoolel kriibib juhtunu siiamaani valusalt hinge.

«Isa on kõige selle pärast kõvasti solvunud! Ta võttis Pendi oma perekonna liikmeks, hoolitses tema eest 24 tundi ja toetas teda omaenda rahaga,» kurjustas Talts juunior ja lisas: «Mullu kevadel Eesti meistrivõistluste ajal lõid poisil lained üle pea. Kui sportlane valetab koondise peatreenerile ja valetab alaliidule oma elukoha kohta, siis loomulikult tekib sellest tüli!»

Väidetavalt olla 19-aastane tõstelootus rikkunud ka Audentese üliõpilaselamu kodukorda. Seejärel peatas alaliit Pendile stipendiumi maksmise.

Küsimusele korrarikkumise ja valetamise kohta vastas Pent kärmelt: «Üks ühele ma selle väitega nõus pole. Ma ei ööbinud mõni päev nädala sees ühiselamus ja unustasin selle kohta avalduse kirjutada. Ma ei ütleks, et see nüüd ülikarm rikkumine oleks.»

Privaatsus puudus?


Nimelt peab sportlane nädalavahetusel õpilaskodus ööbimiseks treenerilt allkirjaga tõendi võtma ja selle korrapidajale esitama.

Ühel nädalavahetusel läks Talts hommikul õpilaskodusse, et hoolealune trenni viia, aga keda polnud, oli Pent. Hiljem tuli välja, et ta polnud ka eelmisel ööl seal maganud.

«Ta valetas oma treenerile. See on küll ülikarm rikkumine! Mis trennitegemisest saab juttu olla kui sportlane öösiti ei puhka! Kui üks osapool pühendub eesmärgi nimel sajaprotsendiliselt, siis ootab ta sedasama ka teiselt,» sõnas Talts juunior. Pendi sõnul polnud see sugugi mitte ainuke põhjus, miks koostöö katkes. Nagu ta ise piltlikult kokku võttis, siis: kaks kõva kivi head jahu ei jahvata.

«Tema ees ei tohtinud mingisuguseid isiklikke asju olla. Pidin talle kõigest rääkima. Igasugune privaatsus puudus,» põhjendas Albust pärit Pent.

Talts juuniori sõnul nõuabki tippsport valikuid. «Lehol ei pidanud närv vastu! Tahtis muid asju ka teha. Elus tuleb valikuid teha – väga kahju, et ta just sellise valiku tegi,» kahetses tõsteliidu president Talts.

Ent kuidas edasi? Kas Pendi ja Taltsi koostöö võib tulevikus veel jätkuda? Pent palus küsimust kuuldes vabandust ja ütles, et selle kohta ta kommentaare ei anna. «Eks tulevik näitab,» oli tema lühikommentaar.

Ka Talts juunior ei osanud küsimusele vastust anda. Ütles vaid, et sügisel pakuti Pendile samadel tingimustel koostöö jätkamist, kuid viimane olevat sellest loobunud. «Lepitust otsisid ka alaliidu inimesed ja tema head sõbrad ütlesid, et «Leho, võta mõistus pähe!» nentis Talts juunior.

Praegu harjutab Pent Eesti koondise endise peatreeneri Zurab Antauri käe all. Väidetavalt oli just tema see mees, kes soovitas dopingupatusel Andrus Utsaril Poolast vitamiine osta, mis hiljem keelatud aineteks osutusid. «Treener ütles, et tegemist on hea ainega, ning soovitas neid osta,» selgitas Utsar kolm aastat tagasi Õhtulehele tundmatute vitamiinide menüüsse sattumist. 

Antauri hoolealuste sekka kuulus ka hilisem olümpiavõitja Georgi Azanidze, kes samuti dopinguga vahele jäi. Pendiga alustas Antaur koostööd 2009. aasta sügisel.

«Tegelikult treenin ma üksinda, aga plaanid kirjutab Antaur. Suvel kohtusime juunioride EMil ja kurtsin talle oma muret. Ta oli minu juhendamisega nõus. Septembri keskel käisin Gruusias ka kuu aega laagris,» selgitas Pent koostöö algust. «Suvel teeme Eestis koos laagri ja plaan on ka aprillis Gruusiasse treenima minna. Finantsraskuste tõttu pole aga miski kindel.»

Küsimusele, kas ta on oma valikuga rahul, vastas Pent: «Võib nii öelda küll. Olen saanud tugevalt treenida ja neljakuulise koostöö järel uuendasin kümmet rekordit.»

Tulevik näitab, kas Pendi ja Taltsi koostöö lõppemine oli kasulik või kahjulik. Tänavu on Pendi hooaja tähtsaimaks võistluseks sügisene juunioride EM. Eesmärgiks on medal. Talts juunior on aga kindel: «Selle koostöö katkemisest ei võitnud keegi. Siin on ainult kaotajad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles