Festival pälvis hiilgava hinnangu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa on iluvõimlemises klass omaette. Maailmameister Jana Lukonina  võitis Tartus kaks esikohta ja ühe kolmanda koha. Venemaa rühmad võitsid kullad nii iluvõimlemise rühmakavades kui ka rühmvõimlemises.
Venemaa on iluvõimlemises klass omaette. Maailmameister Jana Lukonina võitis Tartus kaks esikohta ja ühe kolmanda koha. Venemaa rühmad võitsid kullad nii iluvõimlemise rühmakavades kui ka rühmvõimlemises. Foto: Margus Ansu

Tartu võimlemisfestivali hindas väga kõrgelt ka legendaarne Venemaa iluvõimlemiskoondise peatreener, mitmete olümpiavõitjate ja MM-medalistide koolitaja Irina Viner.


«Janika Mölder on alati silma paistnud suure organiseerimisvõime ja tarkusega,» sõnab Viner, tunnustades, et Mölder on suutnud Tartus ühte spordihoonesse ja kahte päeva ära mahutada kõigi vanuserühmade võistlused nii rühm- kui iluvõimlemises.

Ei ole teist sellist võistlust, kus on need kaks ala kokku pandud. Kusagil mujal pole ka nii laiahaardelist programmi.

Järjepidevus tagatud


«Täiskasvanud võistlevad koos lastega, lapsed saavad täiskasvanutelt õppida, suured saavad jälgida väikeste arengut. See on väga oluline põlvkondade järjepidevust silmas pidades,» toonitab Viner.

«Seejuures on kõik korraldatud väga õigesti ja hästi. Mõelge ise, kahe päeva jooksul esineb 800 inimest – see on näitaja, mis nõuab tipptasemel korraldajaoskusi,» lisab ta.
Nii rahvarohke ürituse puhul polnud ime, et paikapandud ajakavast mõlemal päeval tunnike üle mindi. Häirida ei lasknud end sellest keegi.

Pigem vastupidi – kaasaelamine oli kohati tulisemgi kui Rocki mängude ajal. Ei olnud vahet, kas tegu oli temperamentsete aserbaid­žaa­nide või põhjamaiste eestlaste-soomlastega. «Püüüaaa! Deržaaat!» saatsid tormilised rõõmuhõisked õnnestunud sooritusi.

«Miss Valentine on meile väga oluline,» kinnitab viiendat korda festivalil osalenud tartlanna, VK Janika iluvõimleja Alisa Jasnova. «Meie võimlejad saavad näha taset, mis on välismaal – võrrelda ennast teistega ja kogemusi korjata.»

Välismaalaste jaoks omakorda on Miss Valentine saanud prestiižseks rahvusvaheliseks turniiriks ja hooaja alguse katsevõistluseks, kus esimest korda uute kavadega välja tullakse.
Peale uute kavade pakkus tänavune festival ka uudseid esinejaid.

Downi sündroomiga sportlaste rühm Chattooga Galaxy tõi pealtvaatajaile liigutuspisara silma. Hispaania meesiluvõimleja Rubén Orihuela Gavilán pälvis nii publiku ülevoolavaid ovatsioone kui õlakehitusi.

Kohtunike konkurents


«Ja seitšas ne sužu, no skoro budu sudit i gruppovõje i vsjo podrjad,» (Ma praegu ei hinda, aga varsti hakkan hindama rühmvõimlemist ja kõike muud – toim) selgitab üks Venemaa kohtunik väikese vahepausi ajal teisele, kes on lõpetanud just ülevoolava kriitika ühe võistleja pihta.

Tartus korraldatava võimlemisfestivali tohutut populaarsust ei näita mitte ainult see, et tänavune Miss Valentine lõi kõigi aegade osalejarekordi.

«Kohtunikke oli nii palju ja kõik tahtsid hinnata – meil tekkis kohtunike loosimisel lausa probleem,» kirjeldab Mölder.

Võistluste ajal peeti Tartus ka rahvusvahelist kohtunike koolitust. Kuna Irina Vineri ja FIGi presidendi Maria Szysz-kowska juhitud koolitus on selle olümpiatsükli (London 2012) viimane rahvusvaheline seminar Euroopas, ületas Tartusse eksamit sooritama tulnute arv kõik ootused.

«Esialgu arvasime, et tuleb 25 eksamitegijat, neid aga kogunes 50. Lisaks 30 vabakuulajat,» iseloomustas Mölder. 

Tipptreener kutsub Eesti võimlejaid Moskvasse

«Seenioride seas ei saa öelda, et Eesti tase praegu väga hea oleks,» hindab 15 aastat võimlemisega tegelenud, 2007. aastal rühmvõimlemises VK Janika eliitrühma koosseisus maailmameistriks tulnud Alisa Jasnova.

«Aga väikesed iluvõimlejad on päris heal tasemel, nii et Eesti tase hakkab vaikselt kasvama,» lisab Jasnova.

«Eesti võimlemisel on suur potentsiaal,» hindab Irina Viner, iluvõimlemise absoluutse tipptaseme tunnustatumaid treenereid Venemaal. «Ma ei usu, et Eestis pole andekaid lapsi. Kahjuks pole seni Eestis andekaid spetsialiste ega treenereid,» märgib ta.

«Sellepärast tegin ma Jani-ka Mölderile ettepaneku, et kui tal on andekaid lapsi – ja neid on, nägin ise –, saata nad Moskvasse treenima. Luban, et vähemalt alguses me aitame neid igati,» ütleb Viner.

Üks neist on tänavusel Miss Valentine’il rõngakavas pronksile tulnud ja Minimissiks kroonitud Carmel Kallemaa, Janika Mölderi tütar.

«Irina Viner vaatas teda ja ütles, et Carmel on talent,» sõnab Mölder, «aga jalad on välja töötamata, soeng on kole, meik kole. Jutu võttis ta kokku mõttega, et oleks aeg tulla Venemaale treenima.»

Mölderi sõnul on esimest aastat juunioride klassis võistleva Carmeli jaoks praegu õige aeg mõtlema hakata, kuidas edasi. «Tartus on treenimiseks väga head tingimused, aga meil jääb võib-olla puudu know-how'st,» möönab ta, «eesmärk peaks olema 2016. aasta olümpia. Minu peas see vaikselt tiksub.» (TPM)

Miss Valentine’i parimad 2010
Meistriklassi parimad

• Hüpits: 1. Jana Lukonina (Venemaa)
• Rõngas: 1. Jana Lukonina
• Pall: 1. Alija Garajeva (Aserbaidžaan)
• Lint: 1. Silvia Miteva (Bulgaaria)
• Iluvõimlemise rühmakavad: 1. Venemaa rahvuskoondis
Rühmvõimlemine:
1. OSCAR (Venemaa)
2. VK Janika Tallinn Eliit (Eesti)
3. VK Piruett Eliit (Eesti)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles