Hõbe! Võimas sõit korvas Šmigun-Vähi kõik eneseohverdused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurte lootustega olümpiamängudele tulnud Kristina Šmigun-Vähi ei petnud      Whistleri radadel põidlahoidjate lootusi ning endast kõik andes teenis eestlanna oma kolmanda olümpiamedali, seekord riputatakse talle kaela hõbemedal.
Suurte lootustega olümpiamängudele tulnud Kristina Šmigun-Vähi ei petnud Whistleri radadel põidlahoidjate lootusi ning endast kõik andes teenis eestlanna oma kolmanda olümpiamedali, seekord riputatakse talle kaela hõbemedal. Foto: Raigo Pajula

«Ma tahtsin väga võita, tulin ju selleks siia ning võitsingi… hõbeda,» õhkas Kristina Šmigun-Vähi Whistleri suusastaadionil. Hulljulge temp, pärast sünnitust ning kaks aastat kestnud pausi tippu naasta, on end kuhjaga tasunud. Kristina on suur!



Eesti aja järgi täna varahommikul riputati Whistleri medaliväljakul Šmigun-Vähi kaela hõbemedal, ent elupaigas ootas teda veel üks autasu – pärast pikka vaheaega saab ta ise vannitada oma tütrekest Victoria Krisi.

«Viimastel päevadel elasin kindla režiimi järgi, lapsega tegeles ema. Nüüd on mul endal võimalus,» räägib ta ning silmad hakkavad veel rohkem särama. «Tegelikult ei saavutanud ma seda medalit ju üksinda. Tahan tänada neid inimesi, kes tulid minu ideega kaasa ning kinkisid veel ühe võimaluse siin võistelda.»

Esmaspäeva hommik Whistleri suusastaadionil. Naiste 10 km vabatehnika sõidu stardini jääb kümmekond minutit. Ükshaaval tulevad naised hooldebokside juures stardialasse – kes viskab nalja, kes lobiseb kaaslasega…

Šmigun-Vähi olekust peegeldub aga vaid ülimat keskendumist. Ei ühtegi pilku kõrvale, ei ühtegi emotsiooni. «Viimased kaks päeva oli ainult puhas keskendumine selleks võistluseks,» tunnistab Šmigun-Vähi mänedžerist abikaasa Kristjan-Thor pisut hiljem.

Start. Neli aastat varem olümpialt kaks kulda võitnud Šmigun-Vähi läheb rajale enne suuri konkurente. Aga ta teeb head tempot. Esimestes vaheajapunktides püsib ta esikolmiku kannul, teisel ringil hakkavad paljud konkurendid pudenema.

Justkui märkamatult on möödunud 25 minutit, Šmigun-Vähi tuiskab üle lõpujoone ning variseb lumele. Ta lamab seal kaua, liigagi kaua. Miks keegi teda ei aita? Lõpuks üritab ta tõusta, ajab end põlvedele, ent vajub tagasi, jaksu pole. Veel üks üritus ja ta saab püsti, võtab suusad ning astub nõtkuval sammul liidritooli poole. Töö on tehtud, nüüd tuleb oodata vaid konkurente.

Tegelikult vaid kahte. Tuleb Bjørgen – kaotab eestlannale 9,3 sekundit. Sel hetkel Šmigun-Vähi juba teab, et medal on taskus. Aga milline – kuld või hõbe? Viimastel kilomeetritel pole imet juhtunud, Šmigun-Vägi oli küll pagana kiire, ent Charlotte Kalla on ikkagi 6,6 sekundi võrra nobedam. Hõbe!

Šmigun-Vähi nägu ei peegelda esialgu kuigi suuri emotsioone. Isegi abikaasa vaatas imestusega, et kas ta polegi hõbeda üle õnnelik. «Ilmselt ei jõudnud mulle asjad kohe kohale,» nendib ajakirjanike intervjuutsoonis ka Eesti Vabariigi presidendilt Toomas Hendrik Ilveselt õnnitluse ja tema abikaasalt Evelinilt sooja kallistuse saanud kangelanna. Ning juba on ta oma mõtetega olümpiaküla lähistel asuvas elupaigas ootava tütre juures. «Tahaks juba koju teda kallistama,» võtab taas võimust emainstinkt.

Kuid enne on vaja jagada rohkelt intervjuusid ning käia lilletseremoonial. Kohati jääb mulje, et kogu maailma suusa­ajakirjandus tahab just Eesti kangelasega juttu teha. Ehk siis sõidujärgsed kommentaarid. 

«Sõit oli tegelikult väga raske. Lõpusirgel mõtlesin vaid sellest, et tuleks see punane joon juba rutem, saaks istuma,» räägib Šmigun-Vähi ning tunnistab, et Kalla alistamiseks polnud rohtu kusagilt võtta. «Vähemalt mitte lubatud rohtu,» lisas ta naerdes.

Kui Šmigun-Vähile meenutati napilt tunnitagust aega ning tema ülimat keskendumist, tunnistab ta, et oli stardi eel väga närvis. «Olen rahul, et suutsin seda tunnet eilse õhtuni eemal hoida. Lõpuks tundsin, kuidas värin tuli peale,» kirjeldab ta ning tunnistab, et võidusõit imes temast välja viimsedki jõuvarud. Sellest rääkides on selge, et ta on oma hõbedaga väga rahul. «Mul pole midagi kahetseda, andsin endast kõik!»

Kuid olümpia ju alles algas ning  reedel sõidavad naised suusavahetusega distantsi. Kas see on hea võimalus Kallalt revanš saada. Šmigun-Vähi ei taha ajakirjanike sellisest jutust midagi kuulda – ta paneb käed kõrvadele ning toob kuuldavale kõlava «Aaaaaaaaaaa!».

«Ma ei kuulnud teie juttu. Sellest rääkimine võib tähendada halba õnne,» lausub ta, ent annab mõista, et sarnane mõte sähvatas tema peas ka Kalla finišit vaadates.   

Tabloo
Naiste 10 km (v)


1. Charlotte Kalla (Rootsi) 24.58,4

2. Kristina Šmigun-Vähi +6,6

3. Marit BjØrgen (Norra) +15,9

4. Anna Haag (Rootsi) +20,9
5. Justyna Kowalczyk (Poola) +21,7
6. Riitta-Liisa Roponen (Soome) +25,9
7. Jevgenija Medvedjeva (Venemaa) +28,1
8. Kristin Steira (Norra) +52,1
....
58. Tatjana Mannima +3.14,6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles