Marko Albert stardib homme triatloni MMil

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Albert
Marko Albert Foto: Denise Roberts McKee, Real Racine’i juhatuse liige

Homme stardib Marko Albert tuntuimal täispikal triatlonil Ironman Hawaii, mis on ka ala maailmameistrivõistlusteks. Eesti edukaim triatleet asub Hawaiil võistlustulle juba kolmandat korda ning plaanib rakendada varasema kahe aasta kogemusi. Hea tulemuse aitab tema sõnul saavutada tark tegutsemine.

«Eelmise aastaga võrreldes on ettevalmistus küll kulgenud üle kivide ja kändude, kuid samas tean, mis mind ees ootab ja see on kindlasti pluss. Tuleb teha oma võistlust ja mitte minna kaasa teiste mängudega,» rääkis Albert. 

Võistluse võidu eest heitlevad tema sõnul eelkõige kuus meest. Nendeks on viimaselt kahelt MMilt hõbeda ning kulla noppinud austraallane Pete Jacobs, Hawaii Ironmani kolmekordne võitja (2008, 2009 ja 2011) Craig Alexander samuti Austraaliast, viimased neli aastat järjest poodiumikoha võtnud Andreas Raelert Saksamaalt ja tänavu juba Ironman 70.3 distantsi MM-tiitli võitnud Sebastian Kienle ka Saksamaalt. 

Neile pakuvad tugevat konkurentsi hispaanlane Eneko Llanos ja belglane Frederik van Lierde, kes on mõlemad näidanud sel hooajal head minekut. «Aga Hawaii on tuntud selle poolest, et murrab ka kõige suuremaid soosikuid,» kommenteerib Albert. Üldjoontes on tema hinnangul konkurents läinud igal aastal aina tugevamaks.  

Ironman Hawaii toimub tänavu juba 37. korda ja nõuab tõsist eneseületamist. «Küsimus on ainult selles, kas tuleb kuum või väga kuum päev ja kui valjuks tuul rattarajal paisub. Sellel aastal ennustatakse küllalt kõva tuult ja sooja nagu ikka, üle 30 kraadi,» kirjeldab tritaleet eesootavat. 

Eestlased on Ironman Hawaii stardikoha välja teeninud igal hooajal alates aastast 1998. Stardinimekirjas hetkel 2138 sportlast, kes võtavad ette 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja maratondistantsi jooksmises ehk 42,195 km. 

Võistluse vältel tuleb võidelda nii ookeanilainete kui ka paigale omase tugeva tuulega ning leida sobiv sõidurütm tardunud laava väljade vahel kulgevatel teedel. Tegemist on ühe suurima sportliku väljakutsega, mis maailmast leida. 

Ironman Hawaiid korraldatakse alates aastast 1978 ning sinna pääsevad võistlema vaid parimad sportlased. Rajarekord 8.03,56 kuulub austraallasele Craig Alexanderile ning pärineb aastast 2011. Naiste läbi aegade parima tulemuse eest hoolitses 2009. aastal Chrissie Wellington (Suurbritannia) ning selleks on 8.54,02. Marko Alberti seni parim koht Hawaii Ironmanil on 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles