Mees- ja naissoost maratonijooksjate motivatsioon on erinev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees- ja naissoost maratonijooksjaid motiveerivad erinevad asjad. Fotol Tokyo maraton
Mees- ja naissoost maratonijooksjaid motiveerivad erinevad asjad. Fotol Tokyo maraton Foto: SCANPIX

USA Temple`i ülikooli sporditeadlased uurisid, mis on mees- ja naissoost maratonijooksjate motivatsiooniks ning avastasid, et erinevatel sugudel on see erinev.

Mehi motiveerib eelkõige võistlusmoment ja hea aeg, naisi seevastu kaalulangus või parema enesetunde saamine, kirjutab BBC.

Teadlased uurisid kokku 900 esimest korda maratoni jooksnut.

Maratonijooksjad pidid täitma interenetis küsimustiku. Sealt saadud vastuseid analüüsis Elizabeth Loughren ja ta meeskond.

Küsimustikus oli näiteks, et mis motiveerib jooksus osalema ning kas ja miks kavatsetakse ka edaspidi maratoni joosta.

Mõlemast soost jooksjate vastuste seas oli näiteks, et esimest korda maratoni jooksmine tekitas uhkustunde ning saavutati eesmärk lõpetada teatud ajaga.

Kuid meestel esines sagedamini võistlusmomendi ja lõpuni jooksmise soov. Naiste puhul domineeris aga hea enesetunde tekkimine.

Mehed soovisid ka edaspidi maratoni joosta ning esimesest korrast natuke kiirema ajaga.

«Naiste jaoks on maraton rohkem kogemus ja enda piiride tundma õppimine. Meestel aga mängib rolli, mis ajaga nad distantsi läbivad,» lausus ise ka aktiivne maratonijooksja Loughren.

Mitmete teiste uurijate arvates ei ole maratonijooksu motivatsioonid siiski nii üheülbalised ja lihtsad.

Spordipsühholoog John Kremer lisas, et jooksumotivatsioonis mängib sugu küll rolli, kuid see ei ole ainus aspekt.

«Lisaks soole on tähtis ka vanus. Noored jooksjad on enam motiveeritud võistlusmomendist, vanemad jooksjad aga lähtuvad tihtipeale hea tervise säilitamisest,» selgitas Kremer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles