Nepalis vahistati sadu Tiibeti toetajaid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei vahistas Nepali pealinnas Kathmandus üle 500 inimese, kelle hulgas oli ka Tiibeti munasid ja nunnasid.
Politsei vahistas Nepali pealinnas Kathmandus üle 500 inimese, kelle hulgas oli ka Tiibeti munasid ja nunnasid. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded tiibetlased korraldasid täna Indias ja Nepalis Hiina vastaseid meeleavaldusi, mille käigus vahistas politsei sadu inimesi.


Päev enne olümpiamängude avatseremooniat kogunesid viimaste kuude ühe suurema väljaastumise käigus 4000 tiibetlast India pealinna New Delhi tänavatele.

Nepali pealinnas Kahtmandus samal ajal toimunud demonstratsioonist võttis osa 2000 inimest, kuid kohalik politsei vahistas neist üle 500 inimese. Meeleavaldajad alustasid politsei teatel rahulikult, kuid hiljem keeldusid korraldustele allumast, vahendas Reuters.

Meeleavaldajate skandeerisid sõnumit «Mängud on läbi, vabastage Tiibet», sest nende sõnul ei vääri Hiina olümpiamängude korraldamisõigust.

India põhjaosas asuvas Dharamsalas, kus asub ka Tiibeti eksiilvalitsus eesotsas Dalai Laamaga, viisid 1500 Tiibeti munka ja nunna läbi protestimarsi. Usuliider Dalai Laama protestiaktsioonidest osa ei võtnud, sest on varem olümpiamängude toimumise Pekingis heaks kiitnud.

Inimõiguste kaitse organisatsioon Human Rights Watch on varem teatanud, et Hiina avaldab Nepalile, kus elab suuruselt teine tiibetlaste kogukond India järel, survet tiibetlaste meeleavalduste mahasurumiseks, kuid Hiina on vastavad süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles