Karikavõit avas TTÜ-le tee Euroopasse

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ meeskond pööras kahe geimi järel lootusetuna näinud seisu enda kasuks      ja võis viimaks karikaga triumfeerida.
TTÜ meeskond pööras kahe geimi järel lootusetuna näinud seisu enda kasuks ja võis viimaks karikaga triumfeerida. Foto: Irina Mägi

TTÜ Võrkpalliklubi suutis Eesti karikavõistluste finaalis Bigbank Tartuga mängides välja tulla 0:2 kaotusseisust ning lunastas sellega ka õiguse mängida eurosarjas.

Otsustav viies geim Eesti karikavõistluste finaalis TTÜ ja Bigbank Tartu vahel. TTÜ on 16:15 eduseisus, kui tartlane Renee Teppan tagaliinist rünnates joonele astub, ning punkt läheb hoopis vastasele.

Tartu mängijad seisavad nõutult väljakul, TTÜ alustab võidutantsu. «Ju siis oli nii,» ei vaidlustanud Teppan kohtuniku otsust. «Alustasime hästi, läksime hurraaga peale, nagu kokku olime leppinud. Siis lasime aga jala sirgu, nemad muutusid enesekindlamaks ja me ei suutnudki tekkinud august välja tulla,» lisas 25 punkti toonud Teppan.

Kahes esimeses geimis domineeris täielikult Tartu, võites need mõlemad 25:14. Ent seejärel TTÜ kogus end, suutis paljuski tänu mängu tulnud noorele Mihkel Tanilale tasavägise kolmanda geimi 25:23 enda kasuks pöörata ja neljandas juba ise täielikult valitseda – 25:16. Viies geim kulges ootuspäraselt närviliselt ja võimalusi oli mõlemal, kuni lõpuks TTÜ 17:15 peale jäi.

Vaimselt tugevamad

«Ei ole loomulik, et nad kogu mängu nii hästi tegutsevad,» ütles TTÜ meeskonna peatreener Janis Sirelpuu 0:2 kaotusseisu jäämise kohta. Üliõpilasmeeskond suutiski šokist toibuda ning kolm järgmist geimi võita. «Suutsime täna psühholoogiliselt kõvemad olla. Mingil hetkel hakkasime kõiki asju paremini tegema. Kuigi eks meil oli tänagi mentaalselt raskeid hetki ning andsime viiendas geimis Tartule päris mitu korda võimaluse mäng ära võita,» sõnas Sirelpuu, kes poolfinaalis, kohtumisel Rakverega oli meestele just mentaalset nõrkust ette heitnud.  

Sirelpuu tunnistas, et sel hooajal on paljud hakanud kahtlema, kas meeskonnaga tehakse ikka õigeid asju. «Karikat päris niisama ei anta, ju me siis teeme midagi ikka õigesti ka,» sõnas ta.

Karikavõitja saab teatavasti ka võimaluse tuleval hooajal eurosarjas osaleda. Sirelpuu näeb seda meeskonna kooshoidmise jaoks hädavajaliku sammuna. «Keeled suhu ja Euroopasse! Meil algab ülikoolis varsti uus semester, poisid peaksid nüüd mõneks ajaks numbrid unustama ja keelte õppimisele keskenduma,» sõnas juhendaja. «Siis saaksime ehk praegust koosseisu veel ühe hooaja koos hoida, muidu jookseksid kõik laiali,» kommenteeris ta ja lisas, et on sel teemal ka klubis vestelnud. «Olen seda juba kuu aega klubi mänedžerile Uku Rummile poolnaljaga rääkinud. Vähemalt on pääse lunastatud.» Nädalavahetuse parimaks nimetas peatreener Siim Ennemuisti. «Kui vaadata stabiilsust, siis tema, ma pole küll tänast statistikat näinud, aga blokis tegi ta kindlasti oma töö ära.» Ennemuist oligi fina+alis 14 punktiga võitjate parim. Kuus meest jõudis kahekohalise punktiskoorini. Tartlastele tõid Renee Teppan ja Robert Täht 25 punkti.

Tartu sama reha otsas

Vanameister Jaanus Nõmmsalu tegutses TTÜ poolel otsustavatel hetkedel hästi ja teenis ka vastaste peatreenerilt seetõttu kiidusõnu. Nõmmsalu ise leidis, et lisaks vaimsele üleolekule otsustavatel hetkedel oli neil ka õnne. «See Teppani joonele astumine oli ikka väga valus neile. Meil oli täna ka kohati rohkem õnne,» ütles Nõmmsalu. «Kahes esimeses geimis oli üsna vastik seal platsil olla. Aga mingil hetkel hakkasid meil asjad sujuma ja hoopis nemad läksid näost valgeks. Kuigi eks me sel hooajal olemegi psühholoogiliselt pehmed olnud, õnneks täna saime hakkama.»

Tartlaste peatreeneri Andrei Ojametsa sõnul ei suudetud taas kindlana näivat eduseisu võiduks vormistada. Sama on Tartul sel hooajal juba kahel korral juhtunud – korra Tallinna Selveri ja korra TTÜga. «Taas astusime sama reha otsa. See on puhas psühholoogiline probleem. Osa mehi hakkab mingil hetkel asju liialt üle elama ja pisar jookseb mööda põske,» rääkis Ojamets.

Kolmandas geimis lagunes Tartu mäng juhendaja sõnul igast otsast. «Andsime paljus asjus ise järele. 2:0 eduseisus ei saa oodata, et sulle midagi kingitakse. Au vastasele – nemad suutsid kaotusseisus end kokku võtta,» lisas Ojamets.

VÕRKPALL

Eesti karikavõistluste Final Four, Kuressaare

Meeste finaal: TTÜ – Bigbank Tartu 3:2 –14, –14, 23, 16, 15)

Poolfinaalid: TTÜ – Rakvere VK 3:1 (28, –13, 22, 20)

Bigbank Tartu – Paide/Türi/Väätsa 3:0 (13,15, 18)

Naiste finaal: Kohila VK – Tartu Ülikool 3:1 (19, 19, –23, 22)
----------------------------------------

Naiste karikas esmakordselt Kohilasse

Naiste karikas läks sel hooajal esimest korda meistriliigas kaasa tegevale Kohila Võrkpalliklubile – finaalis alistati Tartu Ülikool 3:1.

Kohila naiskonna peatreener Peeter Vahtra oli uue klubiga võidetud esimese tiitli üle õnnelik. «Meeldiv tunne, eriti hea meel on, et noored olid nii tublid, ja eks kogenumad tegid, mida nad tegema peavad,» rääkis Vahtra.

Vahtra sõnul on uus naiskond Kohilasse loodud pikema perspektiiviga ja treenitakse nii professionaalselt kui võimalik. «Kohilas on hea noortetöö ja näen sel klubil pikemat tulevikku. Tahaksin siin klubi hästi sisse töötada.»

«Mäng oli finaalile omaselt väga närviline,» sõnas võitjate kogenud kapten Mari-Liis Graumann. «Tartu hakkas  vastu, ent otsustavatel hetkedel olime tugevamad. Meil on keskel noored, aga nad said hästi hakkama ja meie nurgad olid paremad.» Graumann ei osanud öelda, mitmes karikas see talle on. «Meistritiitleid on üheksa, aga karikaid ei teagi – vist üle viie,» sõnas ta. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles