USA saadab Sotši olümpiale avalikult homod sportlased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saadab Sotši olümpiale avalikult homod sportlased
USA saadab Sotši olümpiale avalikult homod sportlased Foto: SCANPIX

USA ja president Barack Obama edastavad Venemaale sõnumi, saates 2014. aasta Sotši taliolümpiale avalikult homoseksuaalsed sportlased.

Endine tennisist Billie Jean King on üks neist USA homoesindajatest, kes osaleb olümpiamängude nii ava- kui lõputseremoonial, kirjutab abcnews.go.com.

Alates 2000. aastast esmakordselt ei lähe taliolümpial USAd esindama president, endine president, esileedi ega asepresident.

Venemaa sattus rahvusvahelise kriitika alla pärast seda, kui sel suvel võeti seal vastu seadus, mis keelab homopropaganda tegemise alaealiste seas.

Valge Maja pressiesindaja Shin Inouye sõnas, et USA taliolümpiamängude delegatsioonis on erinevad sportlased, kes on üks meeskond.

Ta lisas, et Barack Obama tihe ajagraafik ei luba tal Sotši olümpiamänge vaatama minna.

«On väga positiivne, et USA delegatsioonis on avalikult homosid sportlasi. Loodame sellega edastada Venemaale ja kogu maailmale sõnumi, et USA austab seksuaalvähemustesse kuulujate õigusi,» lausus USA inimõiguslane Michael Cole-Schwartz.

Billie Jean King lisas, et talle on suureks auks esindada oma riiki ning kuuluda samal ajal seksuaalvähemuste hulka.

Jäähokimängija Caitlin Cahow on teine avalikult homoseksuaalne sportlane, kes kuulub USA delegatsiooni. Tema osaleb Sotšis lõputseremoonial.

USA olümpiakomitee ei ole sportlaste seksuaalset orientatsiooni kommenteerinud. Olümpiakomitee lisas oma reeglitesse klauslil, mille kohaselt ei tohi sportlasi nende seksuaalse orientatsiooni tõttu diskrimineerida.

Prantsusmaa ja Saksamaa ei saada samuti oma riigi juhte Sotši olümpiale.

USA selle aasta olümpiadelegatsiooni juhib endine kaitseminister Janet Napolitano. Teised ametliku delegatsiooni liikmed lisaks Kingile on USA suursaadik Venemaal Michael McFaul, iluuisutaja Brian Boitano ja presidendi nõunik Rob Nabors.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee edastas avaliku kirja, milles soovitatakse Sotši mängude ajal sportlastel hoiduda protestidest ja poliitilistest meeleavaldustest. See on kirjas ka olümpiahartas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles