UCI ekspresident: Lance Armstrong muutis mu elu armetuks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hein Verbruggen (vasakul) ja Lance Armstrong.
Hein Verbruggen (vasakul) ja Lance Armstrong. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise jalgrattaliidu (UCI) endine president Hein Verbruggen andis terava vastulöögi Lance Armstrongi süüdistustele, nagu oleks ta aidanud ameeriklase dopingutarvitamist varjata. Verbruggeni sõnul muutis Armstrong oma valeväidetega tema elu «armetuks».

Armstrong väitis novembris, et UCI varjas teadlikult tema 1999. aastal antud positiivset dopinguproovi. Aastatel 1991-2005 UCI presidendi ametikohal olnud Verbruggen võttis ameeriklase väited kokku lühidalt. «See jutt on p*sk. Kõik. Ma pole mitte kunagi rääkinud mitte kellegagi sellest, et positiivset proovi kinni mätsida,» lausus ta pikas usutluses Daily Telegraphile.

Verbruggeni sõnul kannustab Armstrongi vaid soov raha teenida ning vabaneda talle määratud eluaegsest võistluskeelust. Dopingupatuseks tunnistatud ja seitsmest Tour de France’i võidust ilma jäetud ratturi sõnul oli Verbruggen 1999. aastal nõus ajama Armstrongi positiivse proovi steroidikreemi kasutamise kaela. Ameeriklane lisas, et arutas kortisooni tarvitamist näidanud proovi Verbruggeniga, kes olevat öelnud, et tegu on rattaspordi jaoks «surmahoobiga». Aasta varem oli rattamaailma raputanud Festina meeskonna dopinguskandaal.

Verbruggen esitas aga Telegraphi ajakirjanikule ametliku raporti tõestamaks, et mingit positiivset proovi pole kunagi olnudki – tuvastati vaid reeglitega lubatud kreemi kasutamine. «Täiesti võimalik, et tema ise või keegi tema tiimist helistas mulle ning minu esimene reaktsioon oli: oh kurat, alles meil oli Festinaga probleem ja nüüd veel see. Kuid oleks väga julge selle põhjal väita, nagu ma oleksin plaaninud midagi kinni mätsida,» lausus hollandlane. «Kuidas ma saaksingi midagi sellist maha matta, kui seda teavad juba testi teinud labor, testi tellinud Prantsusmaa ministeerium, UCI ja UCIs töötavad antidopingu liidu inimesed?» küsis ta retooriliselt. «See on naeruväärne jutt.»

Ekspresident asus seejärel ise Armstrongi ründama, süüdistades ameeriklast tema maine rikkumises. «Kõik toimuv on osa tööstusest: selle nimi on Lance Armstrongi tööstus. Juhtunust vändatakse filme. Sellega on seotud palju inimesi, kellel on oma huvid mängus, ja nendel huvidel pole vähimatki pistmist tõe otsimisega,» lausus Verbruggen.

«Oma huvi on ka Lance Armstrongil ning see huvi on kahtlemata väga isiklik – olgu siis asi selles, et ta tahab võistluskeelu vähendamist, või selles, et ta tahab raha. Lance’i huvitab muidugi tavaliselt raha. Mind aga huvitab tõde,» jätkas hollandlane. «Mõelge ise – kas ta teenib palju, kui mõne mahlaka looga lagedale tuleb? Ilmselt on asi lihtsalt selles, et ta on kunagi tiimikaaslastele rääkinud, kuidas ta ükskord positiivse proovi andis.»

Ajakirjanik uuris Verbruggenilt, miks too Armstrongi vastu kohtusse ei lähe – varem pole hollandlane sellest tagasi kohkunud. «Lance Armstrongiga on lugu teine, sest me oleme USAs,» selgitas seepeale Verbruggen. «Kogu asi läheks mulle maksma mitu miljonit dollarit.»

Samuti lükkas Verbruggen ümber väited, et Armstrongi kaks suurt annetust UCI-le kujutasid endast altkäemaksu, tunnistades siiski, et tagantjärgi tarkusena oli annetuste vastuvõtmise näol tegu veaga. Verbruggeni sõnul pole ei tema ajal ega ka hiljem UCIs mingit positiivsete proovide kinnimätsimist toimunud. Enda sõnutsi õppis ta rattaspordis veedetud aja jooksul kahtlustama kõiki, ent Armstrongi suhtes ei tekkinud tal teistest suuremaid kahtlusi.

Verbruggeni sõnul ei saanuks ta ameeriklase puhtuse suhtes vähimaidki kõhklusi väljendada, sest siis oleks meedia sellest kohe suure numbri teinud. «Olen täiesti kindel, et järgmisel päeval oleks lehtedes olnud suured pealkirjad: «Verbruggen tõstatab Armstrongi suhtes kahtlusi». Seda ma teha ei tahtnud. Nüüd süüdistatakse mind, et oleksin pidanud oma arvamuse välja ütlema. Aga ma ei usu, et keegi saaks nii teha. Sa ei tee seda. Sa ei saa,» nentis Verbruggen.

Ühes asjas on Verbruggen siiski Armstrongiga ka sama meelt – ameeriklasest tehti ebaõiglasel moel kurjuse kehastus. «Pat McQuaid ütles, et Lance’il pole rattasordis kohta,» viitas Verbruggen oma järeltulijale UCI presidendi ametikohal. «Ma ei oleks iial midagi sellist öelnud. Jah, olime teada saanud, et paljud tarvitasid tol ajal EPOt ning tema oli üks neist. Mitte keegi ei peaks selle põhjal ainult tema suunas näpuga näitama. Ta tarvitas dopingut, see oli keelatud, ta pettis. Aga kindlasti polnud ta ainus.»

Verbruggen rõhutas, et väited, nagu ta oleks Armstrongiga kunagi sõbrustanud, ei vasta tõele. Skandaalide järel kavatseb ta aga spordist taanduda. «Mul on sellest kõigest täielikult kõrini. Minu maine on kannatada saanud. Aga see ei häiri mind eriti. Lance on ikoon. Mina mitte. Kes mind tunneb? Ainult meie alaga seotud inimesed. Ja nemad on öelnud: Hein, me ei usu seda jama,» sõnas Verbruggen.

«Ma tean, mida olen meie ala heaks teinud. Tegin pankroti serval olnud alaliidust, kus kolmes eri riigis asuvas kolmes kontoris töötas kokku neli inimest, õitsva alaliidu, mida tuuakse struktuuri poolest teistele eeskujuks,» lausus Verbruggen. «Ma pole kaotanud ainsatki sõpra – mitte kedagi, kes oleks mu elus tähtsat rolli mänginud. Ma pole kaotanud mitte kui midagi.»

Armstrongi dopinguskandaali kronoloogia:

1999, juuli – UCI kinnitab, et Lance Armstrongi organismist leiti Tour de France’i ajal võetud proovi tulemusena kortisooni jälgi, kuid tegu pole dopingureeglite rikkumisega

2001, juuni – Armstrong annab Šveitsi velotuuril «kahtlaste» EPO näitudega proovi, kuid see pole käsitletav positiivse proovina

2002, mai – Armstrong annetab UCI antidopingu komisjonile 25 000 dollarit; komisjon kinnitab seda 2010. aastal

2005, aasta algus – Armstrong annetab UCI-le veel 100 000 dollarit

2005, august – Prantsuse päevaleht L’Equipe avaldab artikli väitega, et 1999. aastal Armstrongilt Tour de France’il võetud dopinguproovidest leiti EPOt

2010, mai – ameeriklasest profirattur Floyd Landis väidab, et Armstrongil õnnestus aastate eest varjata positiivset dopinguproovi, kuid annab kuupäevade kohta vasturääkivaid andmeid

2012, oktoober – USA antidopingu agentuur (USADA) süüdistab Armstrongi «kõigi aegade keerukaima, professionaalseima ja edukaima dopinguprogrammi» loomises

2013, jaanuar – Armstrong tunnistab teleajakirjanikule Oprah Winfrey’le antud eksklusiivintervjuus, et saavutas kõik seitse Tour de France’i võitu keelatud aineid kasutades

2013, november – Armstrong väidab, et Hein Verbruggen aitas tal 1999. aastal positiivset dopinguproovi varjata; Verbruggen eitab kategooriliselt süüdistusi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles