Austraalias valitsev kuumus niidab tennisetippe

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelanna Maria Šarapova püüab Austraalia meeletus kuumuses end kõikide vahenditega jahutada.
Venelanna Maria Šarapova püüab Austraalia meeletus kuumuses end kõikide vahenditega jahutada. Foto: AFP/SCANPIX

Neljapäeval katkestati mängud lõpuks hetkel, kui temperatuur oli tõusnud 43,3 kraadini, varasematel päevadel oli maksimum küündinud 42 kraadini. Mängijad on korraldajaid siunanud esimesest päevast alates.

Kanadalane Frank Dancevic minestas mängu ajal ning vajas seetõttu arstiabi, ebainimlike tingimuste üle on kurtnud paljud. «Kuni keegi ära ei sure, siis lastakse meil sellistes tingimustes edasi mängida,» kommenteeris Dancevic.

Venelanna Maria Šarapova tunnistas, et pidi samuti kuumuse tõttu peaaegu minestama. «Olin minestamisele väga lähedal,» tunnistas teises ringis itaallanna Karin Knappi 6:3, 4:6, 10:8 alistanud maailma kolmas reket. Hiljem tundis ta end juba paremini. «Olen vist niisuguse temperatuuri suhtes immuunseks muutumas,» lisas ta.

Šarapova sõnul peaks ka kohtunikud mängijate vastu raskete olude tõttu leebemad olema. Venelanna sai mängus Knappi vastu kohtunikult hoiatuse, sest puhkas punktide vahel üle 20 sekundi.

«Mängijad üritavad siin võimalikult palju puhkust saada, et kuidagi vastu pidada, aga kohtunik ei arvesta sellega. Ma leian, et hetkeolukorras pole see päris aus ja nad võiksid selle karistamata jätta. Ka mängijate tervise kohalt on oluline, et niisuguse palavusega veidi rohkem puhata saaks,» rääkis Šarapova.

Ameeriklanna Varvara Lepšenko kirjeldas samuti, et mängimine oli ääretult keeruline. «Mu käed tundusid väga raskena ja ühel hetkel ei suutnud ma enam absoluutselt keskenduda, muutusin uimaseks ja pea käis ringi,» kirjeldas ta. Jätkuvalt kestavad debatid, kas kuumades tingimustes peaks jätkama suletud katustega.

«Ehk ei peaks selliste temperatuuridega lauspäikese all mängima. Kas tõesti oodatakse, kuni kellelgi midagi väga hullu juhtub? Ükski mängija ei taha ju kergelt alla anda ja pingutatakse kõvasti,» lisas kuumarabanduse saanud kasahhitar Galina Voskobojeva.

Kuumarabanduse sai ka šotlane Jamie Murray, maailma neljanda numbri Andy Murray vend.

Kõrgete temperatuuride tõttu on aset leidnud ka mitmed veidrad vahejuhtumid, näiteks sulas Caroline Wozniacki plastmassist joogipudel väljakule pannes lihtsalt ära ja prantslase Jo-Wilfried Tsonga tossude tald muutus kuumal väljakul pehmeks.

Meditsiinipealikku hädakisa ei kõiguta

Turniiri meditsiinipealik dr Tim Wood tennisistide valu ei tunne. «Inimkond arenes välja Aafrikas suure kuumuse käes tundide kaupa antiloope taga ajades, » kommenteeris ta kaeblemist. «Meditsiini seisukohalt – inimene on ekstreemsetes tingimustes võistlemiseks valmis,» lisas ta.

Naiste maailma esireketil Serena Williamsil paluti pressikonverentsil Woodi sõnu kommenteerida. «Teate mis, ma jätan sellele küsimusele parem vastamata. Ma ei hakka seda isegi kommenteerima,» vastas Williams. Mängude katkestamise ning väljakutele katuste pealetõmbamise üle otsustab turniiri direktor Wayne McKewen, kes võtab otsuse langetamisel aluseks niiskustaseme, temperatuuri, tuule tugevuse ning päikese intensiivsuse.

Viimati katkestati mängud kuumade ilmade tõttu Austraalia lahtistel 2006. aastal. Laupäeval ja pühapäeval peaksid temperatuurid Melbourne’is lõpuks tublisti langema.

Kanepi jaoks on Austraalia lahtised lõppenud

Eesti parimale tennisistile Kaia Kanepile jäi selle aasta esimene suure slämmi turniir Austraalias lühikeseks – üksikmängus pakkis ta reketi esimeses ringis, paarismängus teises ringis.

Koos Tšehhi tennisisti Renata Voracovaga pidi Kanepi paarismängu teises ringis tunnistama esimese asetusega itaallannade Sara Errani ja Roberta Vinci 1:6, 6:1, 6:1 paremust. Üksikmängus jäi eestlanna 2:6, 6:2, 2:6 alla Hispaania esindajale Garbine Muguruzale. Naistest on ameeriklannast tiitlikaitsja Serena Williams jõudnud neljandasse ringi, alistades 6:3, 6:3 Daniel Hantuchova.

Williams on nüüd Austraalia lahtistel võitnud 61 üksikmängu ja turniiri võitnud viiel korral. Järgmisena läheb Williams vastamisi serblanna Ana Ivanoviciga. Meestest tagas tiitlikaitsja Novak Djokovic Serbiast samuti edasipääsu neljandasse ringi. Maailma teine reket ja Austraalia lahtiste neljakordne võitja alistas usbekk Denis Istomini 6:3, 6:3, 7:5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles