Suri kunagine pikamaajooksu maailmarekordimees

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christopher Chataway (paremal) pärast seda, kuid ta oli aidanud kaasmaalasel Roger Bannisteril viia 1954. aastal miilijooksu maailmarekordi alla nelja minuti piiri.
Christopher Chataway (paremal) pärast seda, kuid ta oli aidanud kaasmaalasel Roger Bannisteril viia 1954. aastal miilijooksu maailmarekordi alla nelja minuti piiri. Foto: SCANPIX

Londonis suri 82-aastasena sir Christopher Chataway, kelle nimele kuulus 1950ndatel aastatel maailmarekord 5000 meetri jooksus.

Rekordi püstitamine jäi Chataway suhteliselt lühikese sportlaskarjääri tipphetkeks, toonane maailma tippmark 13.51,6 sündis 1954. aasta oktoobris Londonis. Värske rekord püsis siiski vaid kümme päeva, kuni venelane Vladimir Kuts selle 0,4 sekundiga ületas. Kaks nädalat varem Bernis toimunud Euroopa meistrivõistlustel oli Chataway võitnud Kutsi järel hõbemedali.

Chataway osales ka kahtedel olümpiamängudel - 1952. aastal püsis ta Helsingis 5000 meetri finaali veel enne viimast kurvi kullakonkurentsis, kuid kukkus ja lõpetas viiendana. Inglane jooksis finaalis ka neli aastat hiljem Melbourne'i mängudel, kuid pidi siis leppima 11. kohaga.

Spordist loobumise järel tegutses Chataway poliitikas ja töötas televisioonis uudistereporterina, pühendudes elu teises pooles heategevusele. Poja sõnul armastas viimased kaks ja pool aastat vähkkasvajaga võidelnud Chataway jooksmist elu lõpuni, lõpetades veel paar aastat tagasi märkimisväärselt hea ajaga maineka Great North Runi poolmaratoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles