Elva treener kasvatab olümpialasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpia eelõhtul tegi treener Rein Pedaja (esiplaanil) Elvas Vaiksel järvel noorte tulevikulootustega suusatrenni. 34 aastat Elvas noori sportlasi juhendanud treeneri õpilastest on olümpiale pääsenud viis, kellest neli läheb juba homme olümpiastarti.
Olümpia eelõhtul tegi treener Rein Pedaja (esiplaanil) Elvas Vaiksel järvel noorte tulevikulootustega suusatrenni. 34 aastat Elvas noori sportlasi juhendanud treeneri õpilastest on olümpiale pääsenud viis, kellest neli läheb juba homme olümpiastarti. Foto: Kristjan Teedema

Suusatreener Rein Pedaja on spordifenomen. Tema õpilaste hulka kuulub viis olümpial osalenud sportlast, kellest neli astuvad laupäeval Sotšis võistlustulle.

Indrek Tobreluts ja Roland Les­sing on Eesti kõige tuntumad laskesuusatajad. Neid kahte ei ühenda aga ainult head tulemused spordimaailmas, vaid ka see, et nad mõlemad on treeninud Elvas Rein Pedaja käe all.

Homme algavatel olümpiamängudel osaleb 25 Eesti sportlast, nendest tervelt neli on oma karjääri alustanud Pedaja suusatrennis. «Noori motiveerib väga, et Elvast on edukaid laskesuusatajaid. See ongi üks näitaja, mis paneb trenni tulema. Indrek (Tobreluts), Roland (Lessing) ja Kauri (Kõiv) käivad igal suvel koos noortega trennis,» ütles Pedaja.

34 aastat Otepääl treeneriametit pidanud Rein Pedaja ei tee trennis kõva häält. Üldse peab ta tähtsamaks seda, kui spordis käivad vaim ja trenn käsikäes.

«Ma ei pea ennast hirmsaks distsipliininõudjaks, kindlasti on karmimaid treenereid, mina ei kuulu nende hulka. Palju meeldivam on olla õpilastega sõbralikus ja professionaalses suhtes,» möönis ta.

Spordilinn Elva

Suusatamise juurde sattus Pedaja 1967. aastal, kui astus Elva kooli spordiklassi. Jõgeva rajooni meistrina alustas ta treenimist legendaarse laskesuusataja Heino Mäesalu käe all. See päädis Eesti meistrivõistluste neljakordse meistrikarikaga.

Edasi viis elu Pedaja Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonda. Viimasel kursusel tuli talle pakkumine Elvast, kus oli värskelt vabanenud suusatreenerikoht. «1980. aastal, kui ma Elvasse tagasi tulin, oli tavaline päev selline, et kõigepealt tegime suusarajad ja siis algas trenn. Iga päev oli sisustatud,» meenutas ta.

Elvat peab teenekas suusatreener heaks spordilinnaks, sest siin on korralikud suusarajad, linn toetab sporti ja üsna lähedal asub talispordikeskus Otepää, kus Pedaja käib vanemate õpilastega treenimas.

Neli meest Sotšis

Pühapäeval astub võistlustulle neli Pedaja kasvandikku: Indrek Tobreluts, Roland Les­sing, Kalev Ermits ja Kauri Kõiv. Napilt jäi olümpiakoondisest välja tema juhendatav tütarlaps – Kristel Viigipuu.

Pedaja arvates on sportlased edukaks saanud just sellepärast, et trennis tehakse täpselt nii palju kui vaja ja kunagi ei pingutata üle.

«Tippu jõutakse tasapisi. Ma ei nõua noortelt viimast. Näiteks Kauri hakkas tulema juunioride klassist, Indrek oli terane poiss kogu aeg, oli hea jooksja. Ta oli muuseas ka jooksmises Eesti B-klassi meister. Mina olen aidanud nii palju, kui olen saanud,» rääkis Pedaja.

Enim rõõmustab treenerit see, kui noortel õpilastel on tekkinud eesmärgid. «Poisid on trennis väga arukad ja võin neid usaldada ning nendega ükskõik mida ette võtta. Kui vaja, on nemad alati mul abiks ja vastupidi,» sõnas Rein Pedaja.

«Tüdrukutega on see lugu, et tihtilugu lasevad nad poistest paremini. Tundub, et nad on veidi tasakaalukamad ja närv on tugevam,» muheles ta.

Seda tunnet, mis tekib, kui sportlane hakkab koju tooma kõrgeid kohti, hindab treener väga. Rein Pedajale on tähtis ka see, et sportlane peab teda pärast head tulemust meeles.

«Tahan olla neile oluline. Näiteks teinekord, kui Indrekuga räägin ja omavahel arutame, tekib kohe tähtsam tunne ja leian, et saan olla vajalik,» möönis ta. «Treener meenub ikka siis, kui midagi juhtub või kui on tekkinud probleeme. Siis olen nende jaoks alati olemas.»


Rein Pedaja õpilased Sotši olümpial

• Homme kell 16.30 antakse olümpiastart meeste laskesuusatamise 10 km sprindile, millest võtab osa neli Rein Pedaja õpilast:

Indrek Tobreluts (37)

Kalev Ermits (21)

Roland Lessing (35)

Kauri Kõiv (30)

• Võistlustest teeb otseülekande ETV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles