Turniir, kus Venemaal pole õigust kaotada

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelased loodavad nende jaoks üliolulisel hokiturniiril eelkõige tiimi kõige suuremale staarile Aleksandr Ovetškinile.
Venelased loodavad nende jaoks üliolulisel hokiturniiril eelkõige tiimi kõige suuremale staarile Aleksandr Ovetškinile. Foto: AFP/SCANPIX

Täna algava Sotši olümpia jäähokiturniiri unistuste finaaliks oodatakse Venemaa ja Kanada vahelist klassikat.

«Oleme siin täies koosseisus, kuna oleme kõik üks meeskond ja teame, et olümpiaturniiri saab võita vaid ühtse meeskonnana,» lausus Venemaa Jäähokiliidu president, legendaarne väravavaht Vladislav Tretjak eile Sotši olümpia meediakeskuses korraldatud Venemaa jäähokikoondise pressikonverentsil. Tretjaki paremal ja vasakul käel istusid mehed, kes peavad korraldajamaale tooma selle olümpia kõige hinnatuma kuldmedali.  

Venemaa hokikoondis kubiseb staaridest – kapten Pavel Datsjuk, abikaptenid Aleksandr Ovetškin ja Ilja Kovaltšuk, lisaks veel maailma üks paremaid hokimängijaid Jevgeni Malkin. Need on mehed, kes käinud läbi tulest ja veest, ent ometigi tunnistasid nad nagu ühest suust, et täna algava turniiri eel on nende õlul eriline surve.

Tuntav surve

«Neli aastat tagasi Vancouveris langes meie meeskonnale tohutu pinge ning veerandfinaalis Kanadalt saadud kaotus oli meie jaoks tugev löök. Kuigi seekordne turniir pole veel alanud, on surve tuntav ka siin, eriti muidugi ajakirjanduse poolt,» rääkis Ovetškin. «Usun, et saame seekord hakkama ja kõik lõpeb meie jaoks hästi. Eesmärk on ju selge – võidelda kuldmedali eest.» Tretjak lisas vana kooli mehele omaselt: «Mõistame kogu vastutust ja teame, mida meilt oodatakse.»

Venemaa koondislased ja ilmselt eriti koondise juhid mõistavad, et kodusel olümpial pole neil õigust kaotada. Lisaks sellele, et hoki on tavaliste venelaste jaoks kõige olulisem talispordiala, on tegemist ka president Valdimir Putini ühe meelisalaga. Kaugeltki harvad pole ju juhused, kui Putin käib ise jääl litrit taltsutamas, ja mõistagi on hokikoondise käekäik tema erilise tähelepanu all.

Kõikvõimalikke pingeid suurendab venelaste jaoks Vancouveri olümpia veerandfinaalis Kanadalt saadud kaotus, mis püsib neil siiani kibedalt meeles. Kohalikud telekanalid on eelseisvat olümpiaturniiri analüüsides jõudnud ikka ja jälle selle kohtumiseni. Ja kuigi mõned hokispetsid hindavad toonast koondist praegusest tugevamaks, on meeskonna liidrid samad. Venemaa ja Kanada vahelist finaali peetakse unistuste finaaliks.

Kuid finaalini on kõigil meeskondadel minna pikk tee ning esialgu arutletakse selle üle, milliseks kujunevad meeskondade ründekolmikud ja kas kõik olulised mängijad on terved. Näiteks Venemaa koondises kapteni rolli täitva Datsjuki olümpial osalemise kohal seisis turniiri eel suur küsimärk, kuna mees polnud vigastusest paranenud.

Tema koduklubi Detroiti peatreener Mike Babcock, kes tegutseb olümpial Kanada koondise peatreenerina, avaldas arvamust, et venelaste jaoks ülioluline mängumees pole siiani sajaprotsendiliselt valmis. Datsjuki enda sõnul on aga kõik korras ning miski ei sega tal juba turniiri avamängus Sloveenia vastu jääle minna. Suure tõenäosusega mängib Datsjuk ühes ründekolmikus Kovaltšuki ja Aleksandr Raduloviga.

Venemaa koondise esimese ründekolmiku moodustavad aga Ovetškin, Malkin ja Aleksandr Sjomin. Seda seltskonda pelgavad isegi kõige nimekamad vastased. Näiteks Kanada koondise liidri Sidney Crosby hinnangul on tegemist olümpia ühe ohtlikuma ründekolmikuga.

«Usun, et näeme nende esituses palju kavalaid kombinatsioone. Isegi paljude teiste koondiste tugevate kolmikute taustal paistavad nad väga ohtlikud,» lausus Crosby, kes igapäevaselt mängib koos Malkiniga NHLis Pittsburghi meeskonnas. Nad sõitsid koos Sotši, kuid tavapäraseid nalju omavahel enam ei visatud.

Pool Venemaa koondist ehk need, kes igapäevaselt mängivad KHLi klubides, valmistusid olümpiaks Kaasanis.

NHLi staarid liitusid meeskonnaga alles esmaspäeval. Malkin ei näinud kokkumängu sobitamises probleemi. Ühistreeningute nappuse osas on kõik maailma tippmeeskonnad sarnases seisus. «Üksteisega harjumiseks on aega piisavalt, ka eelmiste olümpiate eel on meeskond kogunenud vaid mõni päev enne esimest kohtumist,» märkis Malkin.

Iga mäng nagu finaal

Venemaa koondise peatreeneri Zinetula Biljaletdinovi sõnul näisid NHList tulnud mängijad esmaspäeva õhtusel treeningul veel väsinuna, kuid eile hommikul harjutades oli juba kõik korras. Venemaal on võimalik kokkumängu lihvida ka turniiri avamängus, kui vastaseks on Sloveenia. Tasemelt peaksid need meeskonnad kuuluma erinevatesse kaalukategooriatesse, kuid vähemalt sõnades jäid venelased ettevaatlikuks.

«Meie jaoks on iga mäng nagu finaal, ja seda olenemata vastasest,» hoiatas Tretjak vastaste alahindamise eest. Ta meenutas 34 aastat tagasi toimunud sündmusi, kui toonane Nõukogude Liidu koondis jäi Lake Placidi olümpial ootamatult alla USA üliõpilastele. «Toona andis USA meile hea õppetunni, et iga vastast tuleb austada. Meie seda ei teinud ja seepärast kaotasime.»

Venemaa ja USA kuuluvad seekord ühte alagruppi ning erinevalt kaugest ajast pole venelastel võimalik neli aastat tagasi hõbeda võitnud ameeriklasi alahinnata. Laupäeval toimuv nende omavaheline heitlus peaks andma kummagi koondise seisust selgema ülevaate. «See mäng on meie jaoks hea test – neil on siin väga tugev meeskond, aga kui me suudame minna sellele mängule hea ettevalmistusega, on meil võimalus võita,» leidis Malkin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles