Venemaa hokikuulsused raskustes, rootslastele parim asetus

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši OMi meeste hokiturniiri play-off.
Sotši OMi meeste hokiturniiri play-off. Illustratsioon: Pm

«Meile tehti liiga!» õhkas kogu Venemaa laupäeva õhtul, kui nende hokikoondis kaotas Sotši olümpia alagrupiturniiril karistusvisete järel USA-le. Venelasi pahandas see, et kohtunikud ei lugenud 4.40 enne kohtumise normaalaja lõppu Fjodor Tjutini visatud väravat, mis viinuks Venemaa 3:2 juhtima.

Peakohtunikena tegutsenud Rootsi ja USA vilemehed põhjendasid oma otsust sellega, et ameeriklaste värav oli paigast nihkunud. Venemaa hokimängijad aga leidsid, et USA väravavaht Jonathan Quick lükkas ise värava meelega paigast. NHLis mängivad venelased teadsid rääkida, et ta kasutab seda võtet päris tihti.

«Ükski meie mängija väravat ei puudutanud, seda tegi ameeriklaste väravavaht. Kohtunik oleks pidanud määrama talle selle eest kaheminutilise karistuse,» ütles Venemaa staar Aleksandr Ovetškin. Quick vaidles talle vastu: «Keegi ei märganud, et värav on paigast ära – pealeviske ajal jälgisin litrit ning mul polnud aimugi, kuidas värav paigast nihkus.»

NHLi reeglite järgi oleks värav ikkagi lugenud, kuid olümpial mängitakse Rahvusvahelise Jäähoki Föderatsiooni reeglite järgi.

Kõiksugu hokivaatlejate hulgas tekitas paksu pahameelt otsus määrata mängule USA kohtunik. «Me ei saa rääkida kaasa kohtunike määramisele, selle jaoks on spetsiaalsed inimesed. Kui see väravaolukord välja jätta, pole mul vilepartii kohta etteheiteid,» säilitas Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov rahulikku meelt.

Värava lugemata jätmisest puhkenud skandaal ei varjutanud aga tervikuna USA ja Venemaa vahelist mängu. Paljude spetsialistide hinnangul oli tegemist olümpiaturniiri seni kõrgetasemelisima mänguga. Seda meelt olid ka mõlema meeskonna juhendajad.

Biljaletdinov tunnistas, et vaatamata kaotusele talle mäng meeldis. USA koondist juhtiv Dan Bylsma nimetas seda aga turniiri jätku silmas pidades ideaalseks meeskonna kontrollimiseks.

Päev hiljem olid mõlemad meeskonnad uuesti jääl. USA-l polnud probleeme Sloveenia 5:1 alistamisega, Venemaa sai aga pärast väravateta normaal- ja lisaaega karistusvisetega 1:0 jagu Slovakkiast. Eilse hokiõhtu keskses mängus alistas Kanada lisaajal 2:1 Soome. See aga tähendas, et otse veerandfinaali pääsesid neli suursoosikut Rootsi, USA, Kanada ja Soome, kellest sai play-off’iks kõrgeima asetuse Rootsi.

Võõrustajad venelased kohtuvad nüüd kaheksandikfinaalis Norraga ja võidu korral ootab neid veerandfinaalis Soome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles