Suurte veerandfinaalide põnev eelmäng

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduväljakul mängivatel venelastel enam eksimusruumi ei ole. Nüüd tuleb näidata võimu nagu Vjatšeslav Voinov (paremal) teeb seda kohtumises Sloveeniaga.
Koduväljakul mängivatel venelastel enam eksimusruumi ei ole. Nüüd tuleb näidata võimu nagu Vjatšeslav Voinov (paremal) teeb seda kohtumises Sloveeniaga. Foto: Liis Treimann

Sotši olümpia hokiturniiri neli seni parimat meeskonda – USA, Kanda, Rootsi ja Soome – võivad täna rahuliku südamega treenida, hotellitoas külitades telerit vaadata ja homme mängitavatesse veerandfinaalidesse vastaseid oodata. Ülejäänud meeskonnad peavad pidama kaheksandikfinaale ja nendes mängudes ei saa keegi ennast enneaegu kindlana tunda.

«Olümpial pole ühtegi sellist kohtumist, millest saab lihtsalt rahulikult läbi jalutada,» märkis Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov tabavalt. See kehtib isegi Venemaa kohta.

Postimees vaatleb täna peetavate kaheksandikfinaalide paare.

Sloveenia – Austria

Ilmselt kõige vähem intrigeeriv, kuid tasemelt väga võrdne paar. Sloveenia on olümpiaturniiril näidanud väga head mängu – tõsiselt hakati vastu Venemaale ja kindlalt oldi üle Slovakkiast. Austria sai aga Soomelt ja Kanadalt selgelt lüüa, ent alagrupi autsaiderite heitluses oli üle Norrast. Mõlema meeskonna jaoks on olümpial kaheksa parema hulka pääsemine suur kordaminek, ent sellega ka kõik piirdub, sest veerandfinaalis ootab Sotšis seni kõige muljetavaldavamaid esitusi pakkunud USA. Tõenäolisemalt pääseb sellele mängule Sloveenia.

Venemaa – Norra

See on mäng, kus venelastel puudub eksimisvõimalus, ning see teadmine võib meeskonda kõvasti kammitseda. Pealegi jättis eilse treeningu vahele üks venelaste suurimaid staare Ilja Kovaltšuk ning tema võimaliku mängus osalemise kohta ilmus eile Venemaa meedias vastakaid uudiseid. Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov kinnitas siiski, et asekapten saab meeskonda aidata.

Venemaa on küll selle paari kindel soosik, kuid nad valmistuvad raskeks mänguks. «Norralased mängivad ennastsalgavalt ja suure tahtega ning kerget mängu ei saa me oodata,» nentis Biljaledtinov ja lisas, et kõige tähtsam on saada meeskond lõpuks väravasoonele. Üleeilses mängus Slovakkiaga loodi küll hulgaliselt võimalusi, kuid litter ei tahtnud kuidagi väravasse lennata.  

Norra kavatseb kasutada Slovakkiaga sarnast taktikat, mis tähendab mängu rajamist tugevale kaitsele. Suurt eduvõimalust norralased endil siiski ei näe.

«Slovakkia töötas kaitses väga täpselt ja nende väravavaht tegi head tööd – püüame mängida samamoodi ja siis juba vaatame, kuidas edasi kulgeb,» ütles KHLis mängiv Norra koondise raudvara Patrick Thoresen. «Meie võiduvõimaluse suurus on umbes viis protsenti – Venemaa on selle kohtumise selge soosik.» Norra koondise väravavaht Lars Hagen lisas: «Venemaa on ettearvamatu vastane, nende mängijad võivad teha jääl ükskõik mida.»

Suure tõenäosusega edeneb Venemaa veerandfinaali, kus neid ootab Sotšis seni väga hästi mänginud Soome.

Šveits – Läti

Kuigi Läti sai alagrupiturniiril kolm kaotust, ei mänginud nad sugugi halvasti ning võimalik, et Sotšis mängiv Läti koondis on nende viimaste aastate parim. Šveitsiga on neil aga klaarida arved hokiturniiri avamängust, kus nad lasid vastastel visata võiduvärava vaid kaheksa sekundit enne kohtumise lõppu. Mänguliselt ei jäänud nad aga mulluse MMi hõbedameeskonnale millegagi alla.

Läti mängu võtmeküsimuseks on rumalate karistuste vältimine, sest näiteks mängus Rootsiga said need määravaks. «Peame mängima veidikene targemini kui eelmine kord,» tõdes lätlaste kanadalasest peatreener Ted Nolan. «Mängu tuleb rohkem kontrollida ning vältida vastase surve alla jäämist. Rünnakul peame aga tegema rohkem pealeviskeid.»

Šveitsi kõik kolm alagrupikohtumist lõppesid tulemusega 1:0. Seejuures said nad kaks võitu ja ühe kaotuse. See on kõva kaitsega meeskond, kel aga ka endal olukordade realiseerimisel probleeme. Üks meeskonna tugitalasid on väravavaht Jonas Hiller, kes oli jääl mõlemas nullimängus.

Kuigi Šveits on viimaste aastate tulemuste põhjal selle paari soosik, on ka Lätil oma võimalus. Pääs veerandfinaali oleks lõunanaabrite jaoks juba väga hea saavutus. Seal ootab aga suur Kanada.

Tšehhi – Slovakkia

Kahtluseta on tegemist neljast kohtumisest kõige põhimõttelisema vastasseisuga. «Tšehhi ja Slovakkia vahelised mängud on alati erilise tähendusega,» nentis Slovakkia ründaja Richard Panik. «Kohtumine tuleb kiire, võitluslik ja kindlasti väga raske.»

Slovakkia koondise peatreeneri Valdimir Vujteki sõnul vaevab mõlemat meeskonda üks probleem: väravavõimaluste vilets realiseerimine. Kahe esimese mängu põhjal jäi mulje, et Slovakkia probleemiks on ka vilets kaitsemäng, näiteks USA lõi nende väravasse seitse litrit, kuid kohtumisel Venemaaga suudeti värav lukku keerata. «Kaotasime küll alagrupiturniiril kõik kolm mängu, kuid võtsime Venemaalt ühe punkti ja meie jaoks tähendas see praktiliselt võitu. See mäng tegi meeskonnas tuju heaks,» rääkis Vujtek.

Erinevalt naabritest on Tšehhid saanud Sotšis maitsta ka päris võitu. Alagrupiturniiril olid nad 4:2 üle Lätist. Samas jäädi selgelt alla Rootsile ja 0:1 ka Šveitsile. Erilist sära pole nende mängus seni olnud. Tegelikult kehtib seegi hinnang mõlema meeskonna kohta.

Kui Slovakkia suudab mängida kaitses sama hästi kui Venemaaga, on neil hea võimalus pääseda veerandfinaali kohtumisele USAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles