Läti jäähoki suur päev Sotši olümpial!

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kasuks eile kaks väravat visanud Lauris Darzins (paremal) võtmas vastu tiimikaaslase õnnitlusi.
Läti kasuks eile kaks väravat visanud Lauris Darzins (paremal) võtmas vastu tiimikaaslase õnnitlusi. Foto: AFP/SCANPIX

Edgars Masalskis seisab värava ees, kepp tikksirgelt püsti, ülejäänud 21 Läti jäähokikoondise mängijat tormavad tema poole ja hetkega moodustub meestest vägev pundar. Elus vist kõike näinud Sandis Ozolins tantsiskleb uiskudel, näol õnnis naeratus, nagu oleks väikese poisina visanud oma elu esimese värava. Tegelikult on Ozolins 41-aastane ja üks peategelasi Läti jäähoki ajaloo peatüki kirjutamisel – Sotši olümpia kaheksandikfinaalis alistati mullune MMi hõbedameeskond Šveits 3:1 ja täna kohtutakse veerandfinaalis Kanadaga.

Šveitsi väravavahil Jonas Hilleril, NHLis Anaheimi väravsuul seisval mehel, oli enne eilset olümpiaturniiril peetud kaks nullimängu, kuid esimese 11 minutiga viskavad lätlased ta selja taha kaks litrit. Edasised 50 minutit mööduvad Šveitsi lakkamatu surve all, terve Läti koondis näitab ennastsalgavat kaitsetööd. Mõnes olukorras on lõunanaabritel õnne, kui sellele loota ei saa, teeb Masalskis kohati suisa imelisi tõrjeid. Teisel kolmandikul löövad šveitslased ühe värava tagasi, kuid ei enamat – minut enne lõppu saadab Lauris Darzins litri Šveitsi juba tühja väravasse. Kõik!  

«Mäng oli väga raske, kuid pidev töö hoidis mind kogu mängu heas toonuses,» lausus 33 tõrjet teinud Masalskis. «Homne mäng Kanadaga on paljude Läti koondise mängijate jaoks elu tipphetk,» lisas Läti koondise kaitsja Georgijs Pujacs.

Venemaa koondise ründaja Aleksandr Radulov sattus alagrupiturniiril peetud kolme kohtumise jooksul kohaliku meedia rünnaku alla ning mõned vaatlejad nõudsid koguni, et ta vähemalt üheks mänguks koosseisust välja jäetaks. Venemaa koondise treenerid tegid eilseks mängijate valikus küll vangerdusi, kuid Radulov jäi paika ning just tema etendas kaheksandikfinaalis Norra 4:0 alistamisel peaosa.

Pärast väravateta avakolmandikku võttis ilmselgelt pinge all tegutsenud Venemaa jaoks survet vähemaks Radulovi soololäbimurre, mis lõppes litri viskamisega Norra värava ette, kust see kaitsja uisust väravasse põrkas. Ilja Kovaltšuki löödud teine värav sündis samuti tänu Radulovi pealeviskele. Venemaa võitis ja kohtub täna veerandfinaalis Soomega.

«Närvitsesime… soovisime visata kiiret väravat, kuid see ei õnnestunud. Pärast esimest tabamust läks asi kergemaks,» rääkis valuvaigistavate süstide najal mänginud Ilja Kovaltšuk.

Vaatamata võidule tabas Venemaa koondist ka kriitikanooli. Näiteks Venemaa hoki omaaegne suurkuju Vladimir Šadrin nimetas meeskonda ebakindlaks ja pahandas, et mängijad väravate üle nii siiralt rõõmustasid. «Lõime väravaid ju Norrale, aga rõõmustasime, nagu oleks tulnud olümpiavõitjaks. Hiljem tuleb rõõmust hüpata,» rääkis ta Venemaa meediale.   

Üsna rahumeelselt möödus esimene kaheksandikfinaal, kus Sloveenia alistas Austria 4:0. Kuigi punktide järgi polnud Sloveenia ülekaal suur – viimane tabamus visati austerlaste tühja väravasse –, olid ohjad kindlalt nende kätes. Täna kohtuvad nad esimeses veerandfinaalis Rootsiga.

Tšehhi oli viimases kaheksandikfinaalis 5:3 üle Slovakkiast ning nemad kohtuvad täna USAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles