Pahane Björgen: dopingufilmi autorid tuleks kohtusse anda

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marit Björgen.
Marit Björgen. Foto: SCANPIX

Eile õhtul linastus Rootsi televisioonis SVT kanalil dokumentaalfilm «Blood Race II», milles oli luubi all paljude maailma tippsuusatajate võimalik dopingukasutamine. Naiste murdmaasuusatamises aastaid ilma teinud norralanna Marit Björgeni hinnangul on aga rootslaste dokfilm rikkunud inimeste privaatsuse reegleid ning seetõttu peaks filmitegijad minema kohtusse.

Björgen kommenteeris rootslaste dopingufilmi Norra rahvusringhäälingule NRK ning alles hiljuti lõppenud Sotši olümpiamängudelt kolm kuldmedalit võitnud norralanna hinnangul on halb, et avalikustati sportlaste tervisega seotud isikuandmeid.

«See on hirmutav. Kuigi mina pole oma verenäitusid alates 2000. aastate algusest Rahvusvahelisele Suusaliidule (FIS) ega Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (IOC) andnud, leian, et filmitegijad peaks viidama kohtusse, et nad seal aru annaksid,» rääkis Björgen.

Rootslaste dokfilmis on vaatluse all paljude maailma tippsuusatajate vereanalüüsid aastatest 2001–2006, kus täpselt kirjas hemoglobiini, retikulotsüütide ja hematokriti näidud. Filmist selgus, et võitjatel olid need kõrged ning paljudel ka väga kõikuvad. Björgen nentis filmis esitatud näitude ja spekulatsioonide peale, et neid ei saa tõe pähe võtta. «Need on vaid spekulatsioonid, mitte faktid. See olukord ajab närvi ja on häiriv,» rääkis kuulus norralanna.

Kuue olümpiakulla omanik lisas, et kahtlane on ka see, miks FIS proovid üldse rootslastele andis. «Miks need testid sattusid üldse Rootsi telekompanii kätte ehk inimestele, kellel pole nendega mitte mingit seost?» püstitas Björgen küsimuse filmitegijate ning FISi suhete kohta.

Rootslaste dokfilmis on juttu ka Jaak Maest, kelle hemoglobiinitase on näitude järgi kahtlaselt kõrge. «Rootslased leidsid millegipärast, et minu verenäidud, jättes mainimata, kust need saadi, on ebaloomulikud. Neid ei rahuldanud selgitus, et minu vere hemoglobiinisisaldus on sünnipäraselt kõrge olnud,» kommenteeris Mae enne filmi eetrisseminekut enda sattumist rootslaste linateosesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles