Tung Euroopa jalgpalliperre

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltari jalgpallikoondislased koos fännidega rõõmustamas pärast 0:0 viiki Slovakkiaga. Hüüdnime «Team 54» kandvast Gibraltarist sai mullu UEFA 54. liige.
Gibraltari jalgpallikoondislased koos fännidega rõõmustamas pärast 0:0 viiki Slovakkiaga. Hüüdnime «Team 54» kandvast Gibraltarist sai mullu UEFA 54. liige. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel aastal suurenes Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) liikmesriikide hulk 54ni, kui värske koondisena võeti vastu Suur­britannia meretagune ala Gibraltar. Samas on olemas võimalus, et peagi on UEFA veel ühe liikme võrra rikkam.

Enne Gibraltarit olid viimasteks UEFAga ühinejateks Montenegro (2007. aastal), Kasahstan (2002. aastal), Bosnia ja Hertsegoviina (1998. aastal) ja Andorra (1996. aastal). Praeguse seisuga peaks järgmiseks liitujaks olema Kosovo, kes sai aasta alguses Rahvusvaheliselt Jalgpalli Liidult (FIFA) loa pidada ametlikke sõpruskohtumisi.

«Järgmisena ongi sellel teel Kosovo. Nad peaksid liitumisele päris lähedal olema. Kui juba FIFA on andnud neile õiguse mängida, on edasine pigem ainult aja küsimus,» usub Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak, et lähiajal võib UEFA liikmesriikide arv tõusta 55ni ja seega osaleks ka valikmängudel üks koondis rohkem. «Valikmängude mõttes poleks see jälle üldsegi mitte halb, kuna vaadates praegust EM-valiksarja, on üks vaba koht ju olemas.»

Samas tasub meenutada, et Gibraltaril tuli soovitud eesmärgi täitmiseks läbida pikk ja keerukas tee (Gibraltar sai UEFA täieõiguslikuks liikmeks mullu 24. mail Londonis toimunud kongressil; hääletusel olid uue liikmesriigi vastu vaid suur naaber Hispaania ning Valgevene).

Gibraltar üritas aastaid UEFA liikmeks saada. Sealne jalgpalliliit loodi juba 1895. aastal, esimene taotlus esitati 1999. aastal, kuid Hispaania vastuseisu tõttu lükati palve tagasi. Hispaanlaste arvates oleks see loonud ohtliku pretsedendi, mille järel võiksid sama palve esitada ka baskid ja katalaanid. Järgmine kord tuli Gibraltari vastuvõtmine hääletamisele 2007. aastal, kuid siis toetasid neid vaid Inglismaa, Šotimaa ja Wales, kuna Hispaania oli ähvardanud, et nad tõmbavad kõik enda võistkonnad UEFA võistlustelt tagasi, kui Gibraltarist peaks saama UEFA liige.

Seejärel võttiski UEFA vastu reeglid, mis lubasid edaspidi liikmeks saada vaid iseseisvatel riikidel, keda on tunnustanud ka ÜRO. Gibraltar pöördus seejärel aga Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži ja kuna UEFA kehtestatud seadus oli vastu võetud pärast Gibraltari esimest kahte taotlust, saidki nad kohtus võidu. Mullune hääletus andis neile lõpuks ka täisliikme staatuse. Suurbritannia meretagusest alast sai sellega rahvaarvult väikseim (umbes 30 000 elanikku) UEFA liige. Neist napilt suuremad on San Marino (32 500 elanikku) ja Liechtenstein (36 000 elanikku).

Gibraltari ja Hispaania keerulised suhted tähendasid aga seda, et enne 2016. aasta EM-valiksarja loosimist pandi paika, et need kaks koondist ei tohi sattuda ühte alagruppi. Samasugune reegel käib ka Armeenia ja Aserbaidžaani ning Venemaa ja Gruusia kohta. Loomulikult viis loosiõnn esmalt Gibraltari ja Hispaania ühte alagruppi, kuid vastavalt reeglitele paigutati esimene seetõttu hoopis ühte seltskonda Saksamaa, Poola, Gruusia, Iirimaa ja Šotimaaga.

Visa võitluse maha pidanud Gibraltari järel on nüüd pilgud pööratud Kosovo poole. «Praeguse seisuga ei ole lisaks Kosovole kedagi, kellel oleks eeldusi saada UEFA liikmeks. Ka Gibraltar ei saaks praegu enam liikmeks, kuid neil oli juba eelmiste reeglite ajal avaldus tehtud ja seetõttu said nad spordikohtus võidu,» põhjendas Pohlak.

Teadupärast osalevad valikmängudel oma koondisega ka näiteks Fääri saared, kes kuuluvad Taani riigi koosseisu. Kas võib seega siiski oodata, et mõni piirkond üritab lähiaastatel UEFA liikmelisuse poole püüelda?

«Eriti palju ei ole sellistel teemadel juttu olnud, kuid samas Gröönimaast on jällegi räägitud,» tunnistas Pohlak, et Taani koosseisu kuuluv saar võib endale mingil hetkel sellise sihi seada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles