Galerii: Georg Lurichi mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel kogunesid maadlejad Rakverre, et pidada maha võistlused Maarjamaa ühe kuulsaima ja tugevaima jõumehe ning maadleja auks. Toimusid juba 59. Georg Lurichi mälestusvõistlused kreeka-rooma maadluses juunioritele ning naistemaadluses. Eesti paremiku kõrval olid kohale tulnud ka Rootsi edukad noormaadlejad. Võistluste avamiseks olid kohale tulnud nii Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum kui ka Rakvere linnavolikogu esimees Marko Torm.

Lisaks maadlusmatšidele said huvilised tutvuda Eesti Posti välja antud tervikasjaga. Nimetatud terviklahendus on pühendatud meie oma kahekordsele maailmameistrile Heiki Nabile, kes oli võistluspaigale ka kohale tulnud ning jagas autogramme.

Võistluspäeval leiti ka hetk, et sõita Väike-Maarjasse, kus asub Lurichi mälestuskivi, asetada sinna lilli ning mälestada meie oma maailmakuulsat vägilast. Samuti sai kuulda, et aastaks 2016 on plaanitud Väike-Maarjasse püstitada Lurichi kangelastegude jäädvustamiseks mälestussammas.

Kõige selle kõrval jõuti loomulikult tegeleda ka kõige olulisemaga ehk maadlusega. Maha peeti nii pikki kui lühikesi matše, mõned näitasid juba esimestest sekunditest ära, kes domineerib matši, enamike puhul pidi aga viimsete sekunditeni hinge kinni hoidma ja alles siis selgus, kelle käsi tõstetakse võidukalt üles.

Ühe põnevaima matši pidas maha Markos Merisalu (MK Juhan) -55 kg rootslase Daoud Paindari vastu. Need kaks panid saali pealtvaatajate kaasaelamisest rõkkama ning Eesti maadleja jättis lõpuks suure ülekaaluga võidu koju.

Kuni 60 kg noormeeste hulgas oli võidukas Deniss Bolunov (Palusalu SK), kes on ka tänavune Eesti meister ja seda täiskasvanute hulgas.

66 kg noormeeste poodiumi hõivasid täielikult rootslased ning esikoha saavutas selles kaalus Artur Vardanyan (Sparvägen BK).

Enim oli maadlusmatile tulnud kuni 74 kg maadlejaid. Ja sealse esikolmiku moodustasid Eesti klubide maadlejad. Esikohale võitles ennast tihedas konkurentsis Palusalu SK maadleja Aleksander-Rene Novikov.

84 kg noormeeste hulgas saavutas esikoha taaskord Rootsi maadleja, kelleks oli Zakarias Berg (Huddinge BK). Nimetatud maadleja on saavutanud kadettide MM-il pronksmedali.

Kuni 96 kg noormeeste esikolmiku moodustasid jällegi Eesti maadlejad ning esikoha saavutas Kevin Baumann (SK Kadrina), kes ei andnud võistluspäeva jooksul oma vastastele ära mitte ühtegi punkti.

Raskekaalu finaalis seljatas Artur Vititin (MK Hammerlock) oma vastase ning tema kaela riputati kuldne Lurichi kujuga medal.

Võistlustules olid ka meie naismaadlejad. Vaatamata põnevatele matšidele ei pakkunud tulemused just erilisi üllatusi. Kuni 48 kg pälvis esikoha Maria Kilk (EMÜ SK), kuni 53 kg tütarlaste hulgas võitis esikoha Tuule Sireli Mäe (Sakura), kuni 58 kg oli esimene Anastassia Krasnova (EKJSK), kuni 63 kg naiste hulgas võttis esikoha Liis Järvamägi (TÜ ASK) ja kuni 75 kg naistest oli parim loomulikult meie esimaadleja Epp Mäe (Sakura). Kõik nimetatud naismaadlejad on ka käesoleva aasta Eesti meistrid! Kaalukategoorias kuni 69 kg naised, võidutses kodupubliku ees Erika Treiman (SK Rakvere), seljatades kõik oma vastased.

Pika võistluspäeva lõpuks sai tõdeda, et korraldajad on teinud suure töö ning  antud võistlused on teenitult jõudnud Rakverre. Kus mujal olekski õige meie suure maadluskuulsuse Lurichi mälestusvõistlusi pidada kui mitte tema oma kodukandis. Seda traditsiooni soovitakse siin ka jätkata. Ja nimetatud eesmärki kindlustab tugevasti ka kohalike toetajate Andres Otsa ning Ergo Rebase abi, kes on siirast huvist ja tahtmisest võtnud nõuks antud võistlusi ka tulevikus toetada.

Lurichi mälestusvõistlused on plaanis saada ka rahvusvahelisse kalendrisse ning pidada neid nii kreeka-rooma, vaba- kui ka naistemaadluses. See annab nii korraldajatele kui ka maadlejatele lootust, et juba järgmistel aastatel on võistlustules kordades rohkem innukaid maadlejaid ja näha saab veel rohkem põnevaid ja meeldejäävaid võistlusmomente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles