Haarangud ja jälitamine: WADA võtab jõustruktuurid appi

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopinguproovid Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud laboris Šveitsis Lausanne’is.
Dopinguproovid Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud laboris Šveitsis Lausanne’is. Foto: Reuters / Scanpix

Selleks et võitlust dopingu kasutamise ja leviku vastu tõhustada, plaanib Maailma Antidopinguagentuur (WADA) keskenduda edaspidi dopinguproovide tegemise kõrval ka muudele meetoditele, nagu info ja asitõendite kogumine patustajate ja nende abiliste, sh treenerite, arstide jt vastu.

See tähendab, et plaanis on kaasata dopinguvastasesse võitlusse ka võimuorganite esindajad, kes võivad korraldada läbiotsimisi, haaranguid, jälitamist ning sundida karistuse ähvardusel tunnistusi andma.

WADA tegevusmeetodite muutus on tingitud sellest, et paljudes dopinguafäärides on aidanud selgust luua just koostöö võimuorganitega. Näiteks:

•    1998. aasta Tour de France’il korraldasid Prantsuse politsei ja tolliamet reidi, mille käigus leidsid Festina meeskonna autost keelatud aineid; kahtlusalused vahistati.

•    1998. aasta ujumise MM-võistlustel leidsid Austraalia tollitöötajad dopinguaineid riiki sisenevate Hiina sportlaste pagasist.

•    2002. aasta Salt Lake City olümpial konfiskeeris politsei vereülekandevahendid Austria murdmaasuusatajate elupaigas.

•    2003. aastal kasutasid USA korrakaitsejõud internetiotsingut ja tuhlasid olmejäätmetes, misjärel hankisid kogutud infole toetudes võimudelt loa teha BALCO laboris läbiotsimise, et koguda tõendeid BALCO ja selle juhi Victor Conte vastu, keda oli alust kahtlustada dopinguainete vahendamises.

•    2004. aastal andis Rooma prokurör Itaalia karabinjeeridele loa kasutada pealtkuulamisseadmeid ja varjatud kaameraid, et paljastada arstide plaan varastada haiglatest nii amatöör- kui profisportlastele EPOt ning teisi keelatud aineid; arstid vahistati.

•    2006. aastal korraldasid Hispaania narkoagendid Madridis reidi dr Eufemiano Fuentese kontorisse, kus avastasid anaboolseid steroide, EPOt, hormoone, vereülekandevahendeid ning samuti dokumente, mis kinnitasid tehtud dopinguprotseduure, ja nimekirja tippsportlastest, kes olid saanud vereülekande.

•    2006. aasta Torino olümpial korraldas Itaalia politsei ROKi palvel reidi Austria suusatajate elamispaika, kust leidis süstlaid, vereülekandekotte ja muid vahendeid, mis andsid Torino prokuröri hinnangul põhjust väita, et seal tehti vereülekandeid.

•    2007. aastal avastasid Soome tollitöötajad 11,8 miljonit tabletti anaboolseid steroide ja 24 800 ühikut kasvuhormooni, mis olid teel Hiinast Venemaale.

•    2009. aastal kasutasid Itaalia karabinjeerid salajast pealtkuulamist ja teisi elektroonilisi jälitusmeetodeid, et koguda tõendeid farmatseudi vastu, kes varustas dopinguainetega Itaalia profisportlasi, sh Lampre jalgrattameeskonda.

Allikas: WADA

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles