Tartu jõudis kolmandal katsel sihile

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Bigbanki meeskond pärast ihaldatud meistritiitli võitmist jubeldamas. Finaalseerias suudeti Tallinna Selverist jagu saada        neljal korral, otsustavas kohtumises saadi selge 3:0 võit.
Tartu Bigbanki meeskond pärast ihaldatud meistritiitli võitmist jubeldamas. Finaalseerias suudeti Tallinna Selverist jagu saada neljal korral, otsustavas kohtumises saadi selge 3:0 võit. Foto: Toomas Tatar

Tartu Bigbank krooniti aastase vaheaja järel Eesti võrkpallimeistriks, kui finaalseerias saadi tiitlikaitsja Tallinna Selverist jagu mängudega 4:1.

Finaalseeria viimase ehk viienda kohtumise võitis Tartu Selveri kodusaalis 3:0. Seeria murdekohaks oli aga päev varem peetud neljas mõõduvõtt, mille Tartu võitis 0:2 kaotusseisust lõpuks 3:2. «See võit andis meile palju eneseusku juurde. Iga võistkond, kes sellisest seisust välja tuleb, saab ainult positiivset emotsiooni,» ütles Tartu klubi peatreener Andrei Ojamets pärast tiitlivõitu. «Selveri nahas ei oleks tahtnud olla. Psühholoogilises mõttes toimus just neljandas mängus kõva murdmine. Meie jaoks muidugi tore lõpp hooajale.»

Tartu võitis viimase kohtumise kaks esimest geimi vastavalt 25:20 ja 25:21 ning kolmanda 32:30. «Täna oli meil lõpp raske, sest hakkas kimbutama mõte, et mäng on juba tehtud. Peas hakkasid asjad krampi minema, tulid servivead. Selver kasutas kohe võimaluse ära ja ajas asja teravaks, õnneks suutsime mängu enda kasuks pöörata. Siin tulebki meie nõrkus välja – kogenud võistkond oleks kolmanda geimi lõpu kohe enda kasuks pööranud, meil võttis see tohutult aega ja närve. Mul oli juba keele peal, et mehed, ärme täna anna mängu 2:0 eduseisust ära,» vihjas Ojamets mitmele tänavuse hooaja varasemale kohtumisele, mil Tartu 2:0 seisust kaotada suutis.  

«Minu jaoks oli selle meeskonna puhul positiivne, et suutsime terve hooaja jooksul stabiilsed olla ja näiteks kodus ei kaotanud me mitte ühtegi mängu,» lisas Ojamets. Tartu jõudis sel hooajal finaali ka Eesti karikavõistlustel ja Schenkeri liigas, ent kaotas mõlemad. «Mehed tulid Eesti meistriks, aga ma ütleks, et nad saavutasid kõige suurema võidu iseenda üle. Seetõttu on mul just nooremate üle ülihea meel, nad on läbi selle aasta karastunud. Sellise koosseisu säilitamine oleks muidugi ülihea, aga eks näis, kas see on võimalik.»

Ojametsa sõnul pole veel selge, kas meistritiitliga väljateenitud eurosarjakohta ka kasutatakse. «See oleks kindlasti hea väljund, aga mis see kõik maksma läheks … Peab klubi rahalisi võimalusi vaatama. Mängijad ja mina treenerina oleksime muidugi sellest huvitatud, aga eks näis, kas raha leitakse,» kommenteeris juhendaja.  

Tartu üks liidreid, diagonaalründaja Renee Teppan oli mõistagi rahul ja õnnelik. «Rõõm on suur, kõik tahtsid seda karikat. Plaan oli tänaseks, et tuleme hurraaga peale, aga samas säilitame ka külma pea,» ütles Teppan. «Et kolmas geim lõpus selliseks pingeliseks läks ... No üks geim ikka pidi selline ka olema, muidu poleks õige finaal ja rahval midagi vaadata,» sõnas 13 punkti toonud Teppan ülipõneva kolmanda geimi kohta. Mängu viimase punkti tõi seejuures just Teppan. «Täna oli selline tunne, et kogu meeskond on tahtmist täis, aga mõistus töötas. Lollusi tegime vaid viimases geimis, kus eksisime palju serviga. Aga muidu suutsime oma joonisest kinni pidada.»

Teppani sõnul oodati Tartult hooaja eel palju. «Arvan, et nüüd antakse esimesed kaks finaalikaotust ehk ka andeks. Ja nagu Argo Meresaar ütles, siis karikas ja Schenkeri liiga tiitel on head asjad, aga lõpuks mäletavad ikka kõik, kes Eesti meistriks tuli,» lisas diagonaalründaja.

Selveri peatreener Avo Keel tunnustas vastast. «Eks see seeria otsustati ära kolmanda ja neljanda mänguga. Tartule oli see siiski pigem vormistamise küsimus – kui olekski täna kolmas geim meile tulnud, arvan, et lõpuks oleks Tartu ikka selle karikaga minema marssinud,» ütles Selveri juhendaja Avo Keel pärast autasustamist. «Õiglus võitis, seal pole midagi nuriseda. Võime natuke Hindrekut (vigastatud liider Hindrek Pulk – toim) taga nutta, aga fakt on see, et Tartu on meister.»

Selverit kogu hooaja vedanud diagonaalründaja Hindrek Pulk, kes sai vahetult enne finaalseeria teist mängu põlvevigastuse ning edasises finaalis ei saanud kaasa teha, tunnistas, et pingilt oli mängu raske vaadata. «Eks suuresti pandi asjad paika neljanda mänguga ja tänane oli justkui vormistamine,» sõnas Pulk laupäevase viiegeimilise maratoni kohta, mille Tartu 3:2 võitis. «Väga raske oli meestel täna seal väljakul olla. Meile valmistas selles seerias suurimaid probleeme servi vastuvõtt. I-le jäi täpp panemata, aga muidu oli igati korralik hooaeg nii meeskonnale kui mulle,» lisas Pulk.

Miks oli Õuekallas Tartu särgis?

Eesti meistrivõistluste finaalseeria viimase mängu lõppedes vahetas Tallinna Selveri võrkpallimeeskonna raudvara, 33-aastane nurgaründaja Kristjan Õuekallas oma mängusärgi Tartu Bigbanki libero Rait Rikbergiga. «Legendaarne mees ikkagi lõpetab karjääri, seepärast ka särgivahetus,» kommenteeris Rikberg.

Kogenud Õuekallas otsustas selle hooaja lõppedes sportlaskarjääri lõpetada ja tema jaoks jäid Eesti meistrivõistluste finaalseeria mängud viimasteks. Hooaja esimene pool oli Õuekallase jaoks raske, sest ta taastus põlvevigastusest, ent hooaja teises pooles oli taas põhikoosseisus ning aitas Selveri ka Schenkeri liiga võiduni. PM

Võrkpall

Eesti meistrivõistluste finaalseeria

Tartu Bigbank võitis mängudega 4:1

• 13.04 Tallinna Selver – Tartu Bigbank 0:3 (–20, –21, –30)

• 12.04 Tallinna Selver – Tartu Bigbank 2:3(30, 23, –16, –21, –12)

• 10.04 Tartu Bigbank – Tallinna Selver 3:1 (–23, 24, 23, 21)

• 07.04 Tallinna Selver – Tartu Bigbank 3:2 (–25, –20, 18, 22, 14)

• 03.04 Tartu Bigbank – Tallinna Selver 3:0 (23, 22, 17)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles