Venemaa püüab Minskis Sotši häbi maha pesta

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jäähokikoondis on tänavu kaotanud Soomele kõik viis kohtumist, viimati nädal tagasi Eurotuuri viimasel etapil.
Venemaa jäähokikoondis on tänavu kaotanud Soomele kõik viis kohtumist, viimati nädal tagasi Eurotuuri viimasel etapil. Foto: AP/Scanpix

«Olümpial mängides ei jõuaks see mees isegi vastaste värava lähedussegi!» Sellise hävitava ja solvava hinnangu andis Sotši taliolümpial Venemaa jäähokikoondise peatreener Zinetula Biljaletdinov KHLi resultatiivseimale mängijale Sergei Mozjakinile. Õigupoolest põhjendas ta nii kohaliku staari koondisest välja jätmist. Napilt kolm kuud hiljem on aga Mozjakini MM-koondisest loobumine Venemaa hoki üks suuremaid skandaale.

Olümpial kõrbenud Biljaletdinov on koondise tüüri juurest kadunud ja Venemaa hokiüldsus lootis, et vahepeal Magnitogorski Metallurgi Gagarini karikavõitjaks vedanud ja finaalseeria parimaks valitud Mozjakin liitub MMile sõitva koondisega, kuid… Kurnatusele viidates loobus hokimees sellest võimalusest. Hokiringkondades räägitakse aga põhjustena olümpiaaegsest solvumisest ja sellest, et väravatemasina arvates ei tehtud Venemaa hokis piisavalt suurt puhastust.

Ilmselt ongi homme Valgevenes algaval MMil kõige suurem tõestamisvajadus just Venemaal. Kuigi olümpiatalvel võib MMi pidada tavalisest vähem tähtsaks turniiriks, on see Sotšis kõrbenud Venemaa jaoks mingigi võimalus end rehabiliteerida. Selleks on peatreeneri kohale palgatud Lätist pärit Oleg Znarok, kes pidi lühikese ajaga tegema koondise mängupildis kardinaalsed muudatused.

Vaid nädalapäevad tagasi peetud viimasel Eurotuuri etapil võis näha juba senisest palju töökamat Venemaa meeskonda. Isegi seekordse koondise sisuliselt ainus superstaar, NHLis Washingtonis mängiv Aleksandr Ovetškin pidi mänguplaani kohaselt käima ka oma tsoonis tööd tegemas. «Venemaa stiil sarnanes Soome koondise mänguga,» hindas neid mänge näinud jäähokispetsialist Ahti-Kullervo Jõgi ja lisas, et isegi vaatamata mitme staari puudumisele sai Venemaa kokku korraliku meeskonna.

Tõsi, loo alguses mainitud Mozjakini tõrkumine on ajanud suurriigi spordijuhtidel harja punaseks ning jutuks on olnud koguni mehe karistamine. Ülejäänud ässadega on asi lihtsam, nad on jäänud kõrvale vigastuste tõttu või pole nad mahtunud Znaroki skeemi. NHList on MMi koosseisu arvatud kaheksa mängijat.

Kuigi Venemaa läheneb mängustiililt Soomele, on neil väikese naabriga tänavusel hooajal kurb saldo – nad on kaotanud kõik viis kohtumist, neist tähtsama Sotši olümpia veerandfinaalis. MMil on need meeskonnad aga ühes alagrupis ning omavahel kohtuvad nad juba pühapäeval.

Soome koondises on esialgu vaid kaks NHLi mängijat – tugev väravavaht Pekka Rinne ja legendaarne ründaja Olli Jokinen. Suure huviga jälgivad soomlased Stanley Cupil Chicago ja Minnesota vahelist seeriat. Viimase kaotuse korral vabaneksid koondise jaoks keskründajad Mikael Granlund ja Mikko Koivu.

Soome hokit hästi tundva Jõgi sõnul on peatreener Erkka Westerlund rollimängijatega hoki usku ning MMi meeskond olevat selleks samuti hästi komplekteeritud. «Westerlundi jaoks pole tähtsad üksikud staarid, vaid see, kuidas meeskond tervikuna töötab ja mängib,» selgitas ta.  

Mõistagi pole MM Venemaa ja Soome vastasseis, vaid soosikute ringi kuulub tavapäraselt kuus või seitse koondist. Lisaks kahele juba mainitud meeskonnale ka Kanada, USA, Tšehhi, Slovakkia ja mõistagi tiitlikaitsja Rootsi. Mullune hõbe Šveits võib taas näidata head mängu, kuid teist aastat järjest medalile jõudmist neilt ei oodata.

Rootsi koondises on vaid kaks Sotši olümpial hõbeda võitnud mängijat – NHList tulnud Gustav Nyguist ja ainsa Rootsi liiga mängijana olümpial käinud Jimmie Ericsson. «Rootsi on ainus riik, kus mitmed staarid jätsid koondisse tulemata, kuna nad ei soovi Valgevenes mängida,» teadis MMi viimasteks päevadeks ise samas toimuvale rahvusvahelise alaliidu kongressile sõitev Jõgi. Vaatamata superstaaride puudumisele ei saa aga Rootsit pidada sugugi nõrgaks meeskonnaks.

Tšehhi koondise tõmbenumbriks on 42-aastane Jaromir Jagr, kes lõpetas järjekordse NHLi hooaja ja otsustas MM-turniiriga hooaega pikendada. Legendaarse mehe kiituseks tuleb ütelda, et viimastel aastatel on ta koondise kutsele vastanud peamiselt jaatavalt. Lisaks Jagrile on Tšehhide koosseisus veel viis NHLi mängijat.

Kanada ja USA toovad MMile seevastu nooremapoolsed koosseisud. «Meie jaoks pole need nimed nii tuntud, kuid NHLi mõistes on tegemist noorema põlvkonna staaridega,» teadis Jõgi. «Kanada võtab vahepealseid MMi aastaid ettevalmistusena järgmiseks olümpiaks. Seal peaksid praegused noored koondislased olema juba tegijad. USA koondislased tunnevad aga üksteist väga hästi, kuna enamik neist on mänginud koos riigi noortekoondistes.»

Hokihullu riigipea Aleksandr Lukašenko alamatel pole aga MMil erilist võimalust suurüllatust pakkuda. Meeskonna tuumik mängib küll KHLis ja oma NHLi meeski on neil olemas, kuid tervikuna polevat koondise tase ja vaim sellised, mis lubaksid püüda kõrget kohta.


Jäähoki MM

A-alagrupp

• Kanada

• Tšehhi

• Rootsi

• Slovakkia

• Prantsusmaa

• Norra

• Taani

• Itaalia

B-alagrupp

• Venemaa

• USA

• Soome

• Šveits

• Läti

• Valgevene

• Kasahstan

• Saksamaa

Veerandfinaalidesse pääsevad alagruppide neli esimest meeskonda. Alagruppide viimased langevad aste madalamale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles