Koondisel tuleb kõvade vastaste alistamiseks leida koostöö

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal tuli kokku Eesti naiste korvpallikoondis, et võidelda 2015. aasta EM-finaalturniiri pääsme eest. Eesti peab edasipääsuks saama alagrupis Itaalia, Läti ja Portugali ees esikoha. Samuti saavad koha finaalturniiril viis paremat 2. koha naiskonda.

Peatreener Jaanus Levkoi sõnul on head tingimused loodud - koosseis üsna tummine ja ettevalmistusaeg korralik. Enne juuni alguses toimuvaid valikmänge peetakse mai lõpus kaks kontrollkohtumist Soomega ning samuti osaletakse turniiril Slovakkias, kus mängitakse Saksamaa, Slovakkia ja Ungariga.

«Viis kontrollmängu ja kuu aega on ettevalmistuseks suurepärane, rohkem ei olegi vaja. Loodan, et kõik on terved, kui tähtsad mängud algavad, siis pole see mansa sugugi paha,» sõnas Levkoi, kes koondise liidritena näeb jätkuvalt kogenud Merike Andersoni ja Viive-Kai Rebast. «Eks nemad peavad seda vankrit vedama. Meie koosseis on aga üle pika aja selline, et igale positsioonile on kolm mängijat ja see on meie jaoks suur asi,» rääkis peatreener. «Mängijate konditsioon on hetkel küll erinev, sest osa lõpetasid alles mõni päev tagasi hooaja, teised on juba kuu aega puhanud, see tuleb tasa saada.»

Anderson krooniti äsja Belgia meistriks ja jätkab samas klubis veel kaks hooaega. Rebane mängis Itaalia esiliigas, kus oli läbi hooaja hädas põlvevaluga. Nüüd sai ta kuu aega puhata, kuigi päris kadunud valu ei ole. «Mõned siin just lõpetasid viiemängulise finaalseeria ja on ilmselgelt tippvormis, eks ma pean neile järgi jõudma,» vihjas Rebane Eesti meistriliiga finaalseeriale. «Ma ei ütleks, et me grupis mingid autsaiderid oleme, meil on täiesti arvestatav koosseis, millega annab nii mõndagi ära teha,» sõnas Rebane alagrupi kohta.

Võrreldes eelmise suve mängudega on põhitegijatest puudu koondise üks stabiilseimaid, kogu tänavuse hooaja vahele jätnud Mirjam Nikolai. Erinevatel põhjustel ei tulnud koondisesse ka Annika Köster, Heila Rosenfeldt ja Kerli Haas. Juures on aga kahemeetrine Valeria Kast, kes eelmisel aastal terviseprobleemide tõttu koondisesuve vahele jättis. Kast lõpetas hooaja Bulgaaria meistriliigas.

«Isiklikus plaanis jäin rahule, sain palju mängida ja üle pika aja korraliku hooaja teise poole,» sõnas Kast pärast koondise treeningut. Klubi mängijate tase ja suhtumine jättis aga tema sõnul soovida. «Näiteks mängu poolajal käisid nii treener kui mitmed mängijad suitsupausil,» tõi keskmängija veidi üllatava näite. Nii Rebane kui Kast loodavad ka uueks hooajaks piiri taga töökoha leida, hetkel keskendutakse aga koondisele.

Lisaks Kastile on võrreldes eelmise suvega taas rahvusnaiskonda aitamas ka Oksana Miil ja Kerttu Jallai. Koos Miili ja Jallaiga Tallinna Ülikooli äsja Eesti meistriks vedanud Pirgit Püü sõnul tahaks keha pärast pikka hooaega veidi puhata, ent kurtmiseks pole põhjust. «Mingi väsimus loomulikult on, tulime ju pärast ühepäevast puhkust siia, aga midagi hullu pole, motivatsioonist ei ole puudu ja pigem finaalide emotsioon annab indu juurde,» sõnas Püü.

«Võtab ehk natuke aega see ümberorienteerumine, aga hetkel pole trennid veel väga rasked ka. Tervisega on muidu korras, ainult krampidega on väiksed probleemid, kuid sellise koormuse pealt on see normaalne,» lisas Püü, kes tegi Eesti-Läti ühisliigas suurepärase hooaja. «Sellest hooajast saadud hea energia ja enesekindlus tulevad ka koondises ainult kasuks. Ja mõnes mõttes on ilma puhkuseta laagrisse tulemine parem, sest ei jää pausi sisse ja ei pea end uuesti nullist üles töötama,» lisas tagamängija. Püü usub, et kontrollmängud näitavad, mis seisus ollakse ja kuidas koostöö toimib. «Pall on ümmargune ja kõik on võimalik, ei tahaks kedagi ala- ega ülehinnata.»

Ka peatreener Levkoi usub, et finaalis tema juhendatava Eclex/1182 alistanud Tallinna Ülikooli naised said pikast seeriast pigem head emotsiooni. «Võiduemotsioon kandub neil kindlasti ka koondisesse üle. Edu tekitab edu – nad naudivad hetke ja tahavad ka siin end tõestada. Usun, et väsimusest saadakse samuti jagu. Püü tellis ka omale mänguaega juurde, ta oli siiski selle hooaja liiga parim mängija ja eks ma treenerina pean teda nüüd ka siin rohkem usaldama,» lisas juhendaja.

Koondise laagris osalevad: Pirgit Püü, Viive-Kai Rebane, Kerttu Jallai, Merike Anderson, Laina Mesila-Kaarmann, Mailis Pokk, Valeria Kast, Trine Kasemägi, Jane Svilberg, Kadri-Ann Lass, Marit Maaring, Birgit Piibur, Oksana Miil, Kaia Kosk, Liisi Sokman, Maaja Bratka.

EM-valikturniir

Eesti alagrupimängud

(kodus – võõrsil süsteemis):

• 8.06 kl 18.30 Itaalia – Eesti

• 11.06 kl 18 Eesti – Läti

• 15.06 kl 18 Eesti – Portugal

• 18.06 kl 18 Eesti – Itaalia

• 22.06 kl 20.15 Läti – Eesti

• 25.06 kl 21 Portugal – Eesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles