Soome jäähokikoondist ähvardab MMil 59 aasta halvim tulemus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Soome vaheline kohtumine.
USA ja Soome vaheline kohtumine. Foto: SCANPIX

Valgevenes jätkuval jäähoki MMil on sattunud väga raskesse olukorda Soome koondis – pärast 1:3 kaotust USA-le ei ole alagrupist edasipääs enam nende endi kätes.

Ameeriklaste avavärav sündis eilses kohtumises seejuures Soome jaoks erakordselt õnnetult, kui kõrge kaarega tsooni visatud litter põrkas poordist Soome väravavahile Pekka Rinnele täiesti ootamatult värava ette, kust Brock Nelson selle võrku saatis. Viimase kolmandiku alguses kasvatas Tyler Johnson ameeriklaste edu, kuid kolm minutit enne lõpusireeni andis Tuukka Mäntylä värav Soomele veel lootust. 46 sekundit enne lõppu saatis Johnson aga kolmandagi litri soomlaste tühja väravasse ja nüüd peab Soome hoidma pöialt eeskätt Lätile, kes kohtub täna Valgevenega.

«Tunne on rohkem kui sant. Neetud küll, kuidas see esimene litter väravasse põrkas… Eriti kehv mängu algus ja ega seal kedagi süüdistada ka ei saa,» kirus Mäntylä ebaõnne. Soome koondise peatreener Erkka Westerlund lausus MTV3-le, et ei saanuks oma mängijatelt rohkemat nõuda. «Nad jätsid kõik jääle. Meil oli kõvasti probleeme rünnakute lõpetamisega – võimalusi tekkis palju, aga väravat visata ei õnnestunud,» nentis Westerlund.

Kui Valgevene võidab täna Lätit normaalajal, kindlustavad nad edasipääsu ja võivad endale lubada ka viimases voorus kaotust Venemaale. Läti võib omakorda aga Valgevenele kaotada ning kindlustada viimases voorus Šveitsi alistamisega ikkagi edasipääsu. Sellisel juhul ei piisaks soomlastele ka võidust Kasahstani üle. Tabeliseisu võib veelgi segasemaks muuta see, kui mõni mäng lõpeb lisaajal – MMil antakse normaalajal saadud võidu eest kolm ja lisaajavõidu eest kaks punkti.

Kui Soome tõesti kaheksa parema hulgast välja jääb, on see nende jaoks viimase 59 aasta halvim tulemus. MMide ajaloos on Soome väljaspool esikaheksat lõpetanud vaid kahel korral – 1939. aastal esmakordselt osaledes saadi 13. koht, 1955. aastal lõpetati aga üheksandana.

A-alagrupi tippude kohtumises alistas Kanada tänu Ryan Ellise väravale lisaajal 3:2 Rootsi ning tõusis grupi liidriks. Laupäevaste mängude suurima üllatuse valmistas Taani, kes sai karistusvisetega 4:3 jagu tšehhidest. Seejuures tuldi normaalaja lõpus nelja ja poole minutiga välja 1:3 kaotusseisust, otsustavaks saanud karistusviske realiseeris Mikkel Boedker.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles