Viimane lihv medalijahi eel

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu ühte paati istunud (vasakult) Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo sihivad esimest ühist medalit.
Mullu ühte paati istunud (vasakult) Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo sihivad esimest ühist medalit. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu tiitlivõistluse medalita jäänud Eesti sõudjad loodavad tänavu selle vea parandada, juba järgmisel nädalal asutakse Belgradis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel starti. Medalimõtteid mõlgutavad nii paarisaerulise kahe- kui ka neljapaadi liikmed.


Mullu ebaõnnestus EM eestlaste jaoks täielikult ning MMilt tuli neljapaat tagasi viienda kohaga. Tänavuse hooaja ettevalmistus lubab seada korralikke sihte. Mullu kahepaati istunud Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä on talvel harjutanud Hispaanias ja praegu antakse veel viimast lihvi kodumaal.

«Ettevalmistus on sujunud suhteliselt tõrgeteta. Arvan, et paat liigub rahuldavalt,» hindas Endrekson, kes koos Jämsaga harjutab praegu koduses Pärnus. «Nüüd tuleb veel treeningutest ära taastuda ja leida võistlusteks viimane teravus.»

Endreksoni sõnul sihitakse EMilt ikka medalit. «Selle mõttega saab ka seekord starti mindud. Eesmärgiks on finaalis sõita ja seal midagi korda saata,» lisas ta.

Mullu kokku istunud neljapaat koosseisus Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo on hooajaks valmistumisel harjutanud pikalt Horvaatias. Üleeile vahetati Skardin välja Zagrebi vastu, kus saab treenida ka seisval veel. «Kõik on sujunud, trennid on tehtud ja inimesed terved. Seis peaks olema hea, kuid sisu saab teada EMil,» rääkis paatkonna treener Matti Killing. «Jään rahule, kohati tuleb päris hästi välja. Arvan, et võrreldes mullusega on koostöö paremaks läinud.»

Neljapaadi liikmed on teinud koostööd ka teadlase Valeri Klesnjoviga, et saada paremat selgust sõudjate tõmbeefektiivsusest. «Oleme temaga ka varasemalt koostööd teinud. Saime kinnitust oma arusaamistele ja tegime ka korrektiivid ära,» märkis Killing, kes täpsustas, et paika said paadi asetus ja häälestus. «Ta ütles, et meeste seis on parem kui 2012. aastal. Ta andis meile positiivse signaali, et edasiminek on olnud jõuline,» andis neljapaadi juhendaja edasi saadud hinnangu.

Teist talve järjest Uus-Meremaal harjutanud Kaisa Paju­salu seis on Killingu sõnul samuti paremaks läinud. «Uus-Meremaal on asjad rajatud eelkõige sportlase potentsiaalile. Tal oli natuke tehnilisi probleeme, mis vajasid korrigeerimist. Tema kohta saime nüüd samuti Klesnjovilt positiivseid signaale. Võib öelda, et nihked on positiivsuse poole, aga tegelik tõde selgub alles võistlustel.»

Neljanda Eesti paadina tuleb Belgradis starti meeste ühene, millega sõidab Vladimir Latin. «Eks põhilised lootused on seotud ikka kahe- ja neljapaadiga. Neljasel on eesmärgiks võit ning ka kahesel on soovid ikka suured,» rääkis Eesti sõudekoondise peatreener Jaan Tults.

Kui viimasel ajal on jõudnud meediasse uudised Serbia üleujutustest, siis Tultsi sõnul saadi eile kinnitus, et võistlused toimuvad plaanipäraselt. Rahvusvahelise Sõudmisliidu veebiküljel avaldas ka Serbia Sõudeliidu peasekretär Nebojsa Jevremovic, et üleujutused ei ole võistluste läbiviimist ohtu seadnud ning EMi saab läbi viia plaanitult. «EMi võistluspaiga veetaset on tänu pumpadele võimalik reguleerida ja seega ei sõltu kanali veetase seda ümbritsevast Sava jõest,» teatas Jevremovic.

Sõudmise EM peetakse Belgradis 30. maist kuni 1. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles