Klassika: Gert Jõeäär kaotas Eestimaa velotuuri võidu paari meetriga

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Jõeäär (paremal) on rivaali võidule vedanud.
Gert Jõeäär (paremal) on rivaali võidule vedanud. Foto: Margus Ansu

Eestimaa velotuur ehk rahvusvahelises keeles Tour of Estonia kulges klassikaliselt ja lõppes klassikaliselt – Tartu tänavatel sõidetud teise etapi lõpusirgel oli Poola ratturiga eest ära olnud Gert Jõeäär sunnitud alustama spurti liiga vara, sest peagrupp tuli hooga tagant. Tulemus: Jõeäär jäi kolmandaks ja üldvõidust ilma.

Toimunuks Eestimaa velotuuril ka proloog, nagu mullu, olnuks Jõeäärel rohkem võiduvõimalusi ja sõit ise rahulikum. Proloogi aga ei toimunud, sest korraldajatel jätkus raha vaid kaheks etapiks, mis mõlemad olid ette määratud lõppema grupifinišiga. Seega otsustasid üldvõitja preemiasekundid, mida jagati vahefinišites (3, 2 ja 1) ning kummagi sõidu kolmele parimale (10, 6 ja 4).

Eesti koondise liider ja mullune võitja Jõeäär reedesel Tallinna-Tartu võidusõidul parimate sekka ei mahtunud. Samas ei tähendanud see muud, kui et kadunud polnud midagi ning Tartu tänavasõidul tuli esikoht mingil moel endale saada.

Stardist algas paugutamine, eestlased kontrollisid võidusõitu ja said igale äraminekule oma ratturi sisse sokutada. Otsustavad sündmused hakkasid hargnema üle-eelviimasel ringil: Jõeäär surus gaasi põhja ning läks Poola ratturi Adrian Kurekiga koostööd tehes peagrupil ja liidrisärki kandnud rumeenlasel Michael Grosul eest.

Veel viis kilomeetrit enne finišit oli duo edumaa jälitajate ees 30 sekundit, kuid siis asus Grosu meeskond Vini Fantini Nippo tegema meeleheitlikult tööd, appi tulid teisedki tiimid ning vahe sulas nagu jäätis praepannil.

Tõsi, Jõeäär ja Kurek andsid vahe vähenemisesse ka oma panuse. «Hakkasime passima, sest kumbki ei tahtnud teist lahti ja võidule vedada,» rääkis Jõeäär.

Lõpusirgel tuli peagrupp kahele jooksikule tagant peale justkui tsunami. Jõeäär üritas päästa, mis päästa annab, spurtis, kuid pakkus sellega vaid tuulevarju Kurekile, kes tema selja tagant esimesena üle joone veeres. Jõeäär kustus ja lubas mööda ka Grosu, kes krooniti üldvõitjaks. Võitnuks sõidu Jõeäär ja jäänuks Grosu esikolmikust välja, kaitsnuks eestlane tiitlit. Nüüd tuli leppida 6. kohaga.

«Napilt jäi võidust puudu,» oli Jõeäär pisut pettunud. «Olnuks meil viis sekundit rohkem edumaad, saanuksin alustada spurti õigel ajal ja sõidu ära võita. Samas ma väga kurb ei ole, sest andsin lahingu ja teenisin lõppkokkuvõttes ka mingeid edetabelipunkte. Järgmisel aastal proovin uuesti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles