Tragöödia Nigeerias: MMi vaatamispaigas plahvatas pomm, 13 hukkunut

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Damaturus on pommiplahvatused tavapärased. Foto on illustreeriv.
Damaturus on pommiplahvatused tavapärased. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kirde-Nigeerias Damaturu linnas sai surma vähemalt 13 ja vigastada 20 inimest, kui jalgpalli MMi vaatama kogunenud rahva keskel plahvatas pomm.

Reutersi sõnul lähevad kohalviibinute tunnistused lahku – ühed väidavad, et pommi õhkis enesetaputerrorist, teised kirjeldavad, kuidas mees viskas lõhkekeha rahvasumma ja jooksis ise minema. Plahvatuse eest pole keegi veel vastutust endale võtnud, kuid Damaturu ja ümbritsev Yobe osariik asuvad juba viis aastat kestnud konflikti südames, kus Islamistlik rühmitus Boko Haram üritab võimu haarata.

Boko Harami süüdistatakse ka teises rünnakus Adamawa osariigis, kus pomm plahvatas samuti MMi vaatama kogunenud rahva hulgas. Hukkus 14 ja vigastada sai vähemalt 12 inimest. Rünnakute pärast muretsev Nigeeria valitsus on soovitanud inimestel hoiduda avalikest kogunemistest, kuid jalgpallihullus Aafrikas polegi paljudel inimestel MMiga kursis olemiseks peale avalike vaatamispaikade muud võimalust.

Boko Harami rühmitus, mille nimi tähendab lahtiseletatuna «Lääne kasvatus on patune», on kuulutanud avalikult sõja kõigele, mis märgib nende arvates korrumpeerunud Lääne mõjutusi. Islamistliku riigi poole püüdleva rühmituse korraldatud terroriaktides on hukkunud tuhandeid inimesi. Boko Haram on ka Chiboki linnast 276 koolitüdruku röövimise ja nende abiellu sundimise taga. Kuigi paljud riigid üle maailma on pakkunud Nigeeriale oma abi tüdrukute leidmisel, on neist 223 asupaik tänaseni täpselt teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles